Există mai multe rețete de ciulama, atât cu carne, cât și de post. Cea mai populară rețetă de post este cea de ciulama de ciuperci. Însă ciupercile pot fi combinate în mod delicios și cu bucăți de carne în rețetele de ciulama. Cea mai potrivită este carnea de pui. Poți folosi fie doar piept de pui, fie pulpele sau le poți combina.
Descoperă și rețeta de ciulama de pui cu ciuperci și smântână, servită cu mămăliguță ca la mama acasă. Este o rețetă din bucătăria moldovenească.
Dacă dorești să prepari și varianta cu pipote de pui, urmărește mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas.
Ciulama de pipote ca la mama acasă – Ingrediente
- 1 kg pipote de pui
- sare și piper
- 3-4 linguri de ulei
- 1 ceapă
- 2-3 căței de usturoi
- 1 foaie de dafin
- 2-3 linguri de făină
- 400 ml de apă
- 1/2 legătură de mărar sau de pătrunjel.
Rețeta de ciulama cu pipote ca la mama acasă- Mod de preparare
Mai întâi, vei pregăti toate ingredientele. Curăță pipotele de pui de eventualele impurități și grăsimea excesivă și clătește-le bine cu apă rece.
Curăță ceapa, clătește-o și toac-o mărunt. Curăță usturoiul și dă-l pe răzătoare. Descoperă și o rețetă de ostropel de pui ca la bunica acasă.
Pune uleiul la încins într-o tigaie sau cratiță. Adaugă pipotele și întoarce-le frecvent de pe o parte pe cealaltă. Presară sare și piper peste ele. Când sunt rumenite pe toate părțile, adaugă în tigaie ceapa și un cățel de usturoi.
Lasă ceapa să se pătrundă, amestecând-o cu pipotele, apoi adaugă apă cât să fie bine acoperite ingredientele. Așază un capac peste vas și lasă pipotele să fiarbă înăbușit timp de aproximativ o oră. Adaugă și o foaie de dafin pentru un plus de aromă.
Apoi, diluează făina cu puțină apă și adaug-o peste ingredientele din vas. Amestecă intens când o adaugi pentru a nu se forma cocoloașe. Spre final de preparare, adaugă în delicioasa ciulama de pipote un căței de usturoi răzuit și mărar verde, tocat. În lipsa mărarului poți adăuga și pătrunjel.
Sfaturi pentru o ciulama reușită
Pentru ca pipotele să se pătrundă într-un timp mai scurt, dar și pentru a le intensifica gustul, pune-le în apă cu puțină sare, cât să fie bine acoperite. Lasă-le acolo timp de 20 de minute.
Apoi, scurge pipotele, clătește-le de apa sărată și ține-le în apă rece pentru încă 10 minute, fără sare de data aceasta. Acest prosces le ajută să se rumenească frumos și repede.
Pentru a se intensifica și gustul dulce al cepei, presară peste ea puțină sare când o călești.
Foaia de dafin nu o lăsa să fiarbă mai mult de 10-15 minute. Va deveni amară și va influența negativ gustul mâncării.
Prepară și o mămăliguță ca la mama acasă, pentru a desăvârși gustul delicioasei ciulama de pipote.