Un prânz echilibrat și sățios te poate ajuta cu adevărat să îți organizezi ziua și să menții legătura cu indicatorii foamei. Este indicat să mâncăm atunci când ne este foame pentru a scădea șansele să tot gustăm pe parcursul zilei sau să avem o cină mult mai copioasă decât este cazul.
Chiar dacă durează doar aproximativ 30 de minute, o pauză de prânz „te va ajuta să eviți să mănânci după-amiaza târziu, și să te menții energizată pe parcursul întregii după-amiezi”, susține Lisa Young, nutriționist dietetician.
De ce nu trebuie să sari peste pauza de masă
Omiterea prânzului conduce la scăderea zahărului din sânge și iritabilitate. De asemenea, îți va garanta consumul mai multor calorii seara.
Acest lucru îți va afecta nu numai talia, ci și sănătatea. Însă poate contribui și la problemele de somn.
„Remarc adeseori că pacienților care mănâncă excesiv noapte, le este mai ușor să facă față senzației de foame dacă au avut un mic dejun copios și un prânz echilibrat. În felul acesta se vor îndrepta mai puțin înfometați spre cină”, a spus Tamara Duker Freuman, medic nutriționist, citat de CNN.
Cum îți faci timp pentru prânz
Gândește-te la prânz ca la orice altă întâlnire din timpul zilei. Planifică-l din momentul în care te trezești. Organizarea prânzurilor te va ajuta să te asiguri că nu vei avea o poftă de mâncare de nestăpânit atunci când zahărul din sânge să se dispersează.
Mai întâi, selectează o oră aproximativă la care poți lua pauză, în jurul prânzului. Apoi, gândește-te la ce vei mânca. Este o idee bună să pregătești prânzul cu o seară înainte, astfel încât să îl poți avea gata preparat atunci când este timpul să iei o pauză.
Ar fi însă indicat să eviți să mănânci prânzul după-amiaza târziu. Mai ales dacă încerci să îți gestionezi greutatea. Conform unui studiu care a implicat 420 de respondenți care sufereau de obezitate, cei care au luat prânzul înainte de ora 15:00. au pierdut mai mult în greutate decât cei care au consumat prânzul mai târziu. În decursul unei perioade de cinci luni. În ciuda faptului că respondenții au consumat același număr de calorii și cantități comparabile de grăsimi, proteine și carbohidrați.
Nu uitați folosești ora prânzului ca pe o oportunitate de a te deconecta și de a-ți reîmprospăta mintea. Studiile demonstrează că oamenii care au jucat un joc de solitaire pe computer în timpul meselor au mâncat mai repede, aproape de două ori mai mult și s-au simțit mai puțin plini decât oamenii care nu au fost distrași în timp ce mâncau.
Încearcă să alegi combinații sănătoase de legume, proteine și carbohidrați bogați în fibre. Dacă dorești să adaugi grăsimi, alege grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline, avocado și nuci. Îți poți pregăti o rețetă simplă de salată, cu legume de sezon.