Cantitatea de proteine de care ai nevoie variază în funcție de: vârstă, greutate, nivelul de activitate fizică zilnică și starea ta generală de sănătate. Bineînțeles, unii nutriționiști pot lua în considerare și alți parametri.
Ce este dieta bogată în proteine
Proteina este un nutrient esențial pentru sănătate. Este responsabilă pentru mai multe funcții vitale din organism, cum ar fi: funcții hormonale, producerea de enzime, repararea și întreținerea celulelor, potrivit VeryWell Fit.
Poate fi greu de evaluat când mănânci suficiente proteine. Unele estimări se bazează pe procentajele fiecărui aliment dintr-o dietă, în timp ce altele se bazează pe calcule realizate în funcție de greutatea individului, scriu specialiștii Men’s Health. Deși, proteinele sunt nutrienți esențiali pentru organism, consumul în cantități excesive poate avea efecte nedorite.
O modalitate de a avea dieta bogată în proteine este să faci din alimentele pline de proteine o parte importantă a meselor tale zilnice. Consumul de mai multe proteine te ajută să-ți menții masa musculară și să-ți dezvolți mușchii și forța în timpul antrenamentului.
Proteinele te ajută să pierzi kilograme în plus și să-ți menții greutatea. Au potențiale efecte de stimulare a metabolismului. De asemenea, pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale și promovează sănătatea oaselor.
Cum poți asimila proteinele
Proteinele pot proveni dintr-o varietate de surse vegetale și animale. Carnea slabă și carnea de pasăre, peștele, ouăle și produsele lactate sunt surse bune pentru proteine de origine animală. Fasolea, nucile, semințele, produsele din soia, sfecla, broccoli, sparanghelul, cartofii dulci sau porumbul oferă proteine de origine vegetală.
Mai mult, este important să fii atentă la etichete pentru a-ți asigura dieta bogată în proteine. Valorile nutriționale pot fi diferite, chiar dacă produsele fac parte din categorii asemănătoare. De exemplu, laptele de soia conține mai multe proteine decât alte produse lactate pe bază de plante, iar iaurtul grecesc conține mai multe proteine decât iaurtul obișnuit.
Când este indicat să mănânci proteine
Proteinele oferă cele mai multe beneficii pentru mușchi atunci când le mănânci la toate cele trei mese, decât când le consumi la o singură masă. Totodată, consumul de proteine după o oră de la antrenament poate sprijini repararea și sinteza musculară.
Este important să-ți diversifici alimentele dacă vrei să ai dieta bogată în proteine. Poți include: fasole, năut, linte, mazăre, fructe de mare sau soia.
Contraindicații
Majoritatea oamenilor sănătoși nu trebuie să se îngrijoreze de teamă că ar putea consuma prea multe proteine. În plus, nu există o anumită limită impusă deoarece aceasta poate varia. Dar dacă ai probleme de sănătate, cum ar fi bolile de rinichi, este indicat să-ți monitorizezi aportul de proteine.
De asemenea, dacă te concentrezi prea mult pe dieta bogată în proteine, se poate să neglijezi alți nutrienți, cum ar fi fibrele. Fibrele se găsesc doar în alimentele vegetale. Așa că, în funcție de sursă, o dietă bogată în proteine, care se bazează excesiv pe alimentele de origine animală și nu include suficiente fructe, legume și cereale integrale ar putea fi, de asemenea, o dietă săracă în fibre.
În plus, poate crește riscul de deshidratare. Organismul are nevoie de mai multă apă pentru a metaboliza proteinele.