Strugurii Kismis sunt acel soi de struguri cu bobul mare și rotund, având nuanțe roșiatic-albăstrui, iar coaja subțire și miezul crocant. Boabele de struguri din acest soi nu conțin sâmburi. Sunt buni de servit proaspeți pentru aportul de beneficii pe care îl aduc organismului. Au un conținut mare de apă, circa 80%, dar și de fibre, carbohidrați, vitamine și minerale. Dintre acestea enumerăm vitaminele C, A, B6, B1, B2, E. Dintre minerale se regăsesc potasiu, calciu, magneziu, fosfor, fier, sodiu. Mai conțin acid folic, flavonoide, taninuri și antioxidanți.
Boabele acestor struguri sunt cele mai potrivite pentru compot, gem sau dulceață, dar și pentru a fi transformate în stafide. Dulceața de struguri este ideală pentru micul dejun, servită pe felii de pâine cu unt, alături de un ceai bun. O mai poți folosi și în diferite rețete de deserturi, dar și alături de o friptură de gâscă sau de rață. Descoperă și o rețetă de prăjitură cu struguri și ciocolată albă. Iar în rândurile de mai jos poți urmări rețeta detaliată pentru dulceața din struguri.
Rețetă de dulceață de struguri Kismis – Ingrediente
- 2 kg de boabe de struguri Kismis
- 1 kg de zahăr
- sucul de la o lămâie.
Dulceață din struguri fără sâmburi- Mod de preparare
Începe cu pregătirea strugurilor care necesită clătire din abundență, apoi scurgere și separare a boabelor de pe ciorchini.
Nu separa boabele înainte de clătirea strugurilor pentru a nu pătrunde apa în ele.
Cântărește boabele de struguri după ce sunt bine scurse.
Pune boabele de struguri într-o cratiță de inox cu baza stratificată. Adaugă zahărul și amestecă bine strugurii cu zahărul. Apoi pune cratița la rece de seara până dimineața, pentru a se forma un sirop.
Cum prepari dulceață de struguri Kismis
A doua zi, aprinde aragazul cu focul la intensitate medie și așază cratița cu struguri deasupra lui. Lasă strugurii să fiarbă în siropul forma până când se formează spumă deasupra. Înlătură spuma cu o sită deasă. Apoi, redu intensitatea focului și fierbe dulceața până când strugurii încep să se stafidească.
Dacă pe parcursul fierberii siropul nu devine consistent ca pentru oricare altă rețetă de dulceață, strecoară boabele de struguri într-o sită. Apoi lasă siropul să fiarbă separat, până când trece testul picăturii pe farfuria rece. Când este suficient de consistent adaugă din nou boabele de struguri. Stoarce și sucul de lămâie și mai fierbe dulceața pentru aproximativ 5-6 minute.
Între timp, poți pregăti și borcanele care necesită spălare și sterilizare, împreună cu capacele din dotare.
Pune dulceața fierbinte în borcanele, de asemeni fierbinți și capsează bine capacele acestora pentru a le închide ermetic. Așază o pătură groasă peste borcanele cu dulceață de struguri Kismis și lasă-le sub pătură până când se răcesc bine.
Etichetează borcanele frumos și depozitează-le pe raftul din cămară. Te vei bucura de gustul dulceții la micul dejun, sau incluzând-o în diferite deserturi.
Și tot în această perioadă mai poți prepara și rețeta de dulceață de gutui tăiate în cuburi, plină de savoare și culoare.