Deficiența de Vitamina B3 poate duce la tulburări ale pielii, rinichilor și creierului, potrivit Healthline.
În timp ce ingredientul activ există de ani de zile, valul de interes pentru ingrijirea pielii generat de internet i-a crescut popularitatea niacinamidei.
Efectele benefice ale niacinamidei pentru piele și organism
Atunci când este utilizată local în fiecare zi, niacinamida poate avea un impact pozitiv asupra sănătății generale a pielii.
Poate dura câteva săptămâni pentru a vedea o îmbunătățire vizibilă. Este important să ai răbdare și să respecți o rutină.
În ceea ce privește administrarea orală, suplimentul de niacinamidă se administrează doar cu prescripția medicului.
Ce este niacinamida?
„Niacinamida este o vitamină solubilă în apă, care este încorporată în multe formule topice de îngrijire a pielii”, spune doctorul Hope Mitchell, un dermatolog certificat din Ohio, pentru Harper’s Bazaar.
Funcționează cu substanțele naturale din piele pentru a ajuta la minimizarea vizibilă a porilor măriți, pentru a regla producția de ulei, pentru a uniformiza tonurile pielii, pentru a estompa ridurile și pentru a întări o suprafață slăbită.
– Hope Mitchell
Ce beneficii are asupra pielii?
Când este aplicată local, niacinamida contribuie la hidratarea barierei protectoare a pielii prin scăderea pierderii de apă transepidermice. În plus, ajută și la creșterea lentă a producției de colagen, ceea ce contribuie la uniformizarea apariției liniilor fine, a porilor și a ridurilor, spun experții în sănătatea pielii pentru Harper’s Bazaar.
Capacitatea sa de a controla producția de sebum, precum și proprietățile sale anti-inflamatorii inerente ajută la minimizarea severității erupțiilor acneice. Totodată, ajută la minimizarea oricărei hiperpigmentări prin blocarea transferului de pigment pe suprafața pielii.
Când este administrat oral, poate trata deficitul de Vitamina B3.
Este uneori utilizat pentru acnee și poate ajuta la prevenirea cancerului de piele sau a pre-cancerului.
Atâta timp cât ai o dietă echilibrată, nu trebuie să apelezi la suplimentul de niacinamidă. Vitamina B3 se găsește, în general, ca niacinamidă în produsele de origine animală, cum ar fi carnea și păsările de curte, și ca acid nicotinic în alimentele pe bază de plante, cum ar fi nucile, semințele și legumele verzi.
Multe produse din grâu rafinat, inclusiv cerealele, sunt bogate în niacinamidă. Corpul tău poate produce vitamina B3 și din triptofan, un aminoacid prezent în majoritatea alimentelor proteice.
Limitează concentrația de niacinamidă între 4 și 5%. O concentrație mai mare poate cauza iritații.
Cum integrezi niacinamida în rutina ta?
Niacinamida este un ingredient eficient în combaterea semnelor îmbătrânirii. Este compatibilă cu oricare dintre produsele din rutina de îngrijire a pielii, inclusiv cele care conțin retinol, peptide, acid hialuronic, AHA, BHA, vitamina C și toate tipurile de antioxidanți.
Dacă te confrunți cu pielea uscată, aplicarea topică a niacinamidei crește capacitatea de hidratare a cremelor hidratante, astfel încât suprafața pielii să reziste mai bine pierderii umidității care provoacă uscarea pielii. Niacinamida funcționează bine cu ingrediente precum glicerina, uleiurile vegetale neparfumate, colesterolul, sodiul PCA și hialuronatul de sodiu.
Vitamina este tolerată și de pielea sensibilă și predispusă la rozacee datorită proprietăților sale antiinflamatorii. Dar, ca orice produs nou, testează-l pe mână înainte de a-l pune pe față.