Indiferent dacă ai o afecțiune de sănătate, cum ar fi diabetul, sau vrei să reduci aportul de zahăr, este important să înțelegi beneficiile nutriționale ale alimentelor pe care le consumi.
Fructe cu conținut scăzut de zahăr
Mary Wirtz, dietetician sportiv, spune că, pe lângă conținutul de zahăr, e indicat „să optimizați conținutul de fibre”. Acesta poate ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge”. Și, în timp ce unele fructe au mai mult zahăr decât alte tipuri, Wirtz încurajează oamenii să înceapă prin a „reduce consumul de alimente cu conținut ridicat de zahăr adăugat, cum ar fi unele sucuri de fructe, dulciuri și deserturi”.
Citrice
Lămâile, lime-ul, grepfrutul și majoritatea celorlalte soiuri de citrice au zahăr minim, motiv pentru care e indicat să optezi întotdeauna pentru un suc proaspăt stors, în loc de cel din magazin, ori de câte ori este posibil. Aceste fructe sunt, de asemenea, bogate în vitamina C și pot chiar reduce inflamația.
Fructe de pădure
Nu ar trebui să fie surprinzător faptul că fructele de pădure sunt unele dintre cele mai sănătoase fructe pe care le poți mânca. Au un conținut scăzut de zahăr, dar sunt bogate în antioxidanți. În plus, sunt încărcate cu potasiu, magneziu, vitamine C și K, fibre și prebiotice. Acest lucru este excelent pentru sănătatea intestinului.
Kiwi
Kiwi poate să nu fie cel mai popular printre iubitorii de fructe. Cu toate acestea, are mai multe avantaje nutriționale decât știu majoritatea oamenilor. La fel ca fructele de pădure, kiwi sunt o sursă excelentă de antioxidanți și vitamina C și conțin și fibre. Crezi sau nu, unii oameni se bucură de kiwi la fel ca de un măr mușcând din el.
Pepene galben
Unii oameni insistă să-și înceapă ziua cu jumătate de pepene la micul dejun, în special pepene galben. Pepenele galben nu numai că are un conținut scăzut de zahăr, dar are o cantitate mare de potasiu. Acesta din urmă e important pentru sănătatea inimii.
Piersici
Știai că piersicile sunt un superaliment? Sunt pline de vitamine și minerale importante, cum ar fi vitaminele A și C. Conțin, de asemenea, potasiu și fier. Pe lângă gustări, le poți adăuga la o salată crocantă de vară sau le poți combina într-un desert delicios și sănătos.
Avocado
Dacă ai uitat că avocado este de fapt un fruct, nu-ți face griji, nu ești singura. De obicei se spune despre avocado că e o sursă de grăsimi sănătoase. E, de asemenea, bogate în fibre și chiar și proteine. Avocado este o opțiune excelentă, cu conținut scăzut de zahăr. Îl poți consuma pe tot parcursul săptămânii, mai ales că îl poți adăuga la aproape orice.
Caise
Caisele sunt unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți mânca pentru a promova sănătatea generală a ochilor. Și, la fel ca și piersicile, acest fruct cu sâmburi este, de asemenea, considerat a fi un superaliment, deoarece este plin de betacaroten și antioxidanți. Dacă îți place să consumi caise uscate, trebuie doar să ai în vedere câte mănânci. Fructele deshidratate tind să aibă mult mai mult zahăr.
Smochine
Când smochinele sunt de sezon, ele sunt poate unul dintre cele mai delicioase fructe pe care le poți consuma. Sunt perfecte pentru a fi mâncate singure, dar le poți tăia și felii pentru salate și sau le poți adăuga pe un aperitiv. Smochinele sunt un alt fruct pe care ar trebui să-l consumi cu moderație, deoarece conțin mai mulți carbohidrați decât unele fructe, iar consumul prea mult ar putea duce la o creștere a zahărului din sânge.
Merișoare
Merișoarele sunt un fruct dificil, cu conținut scăzut de zahăr, deoarece sunt cel mai frecvent vândute uscate sau ca suc, care conține cantități mari de zahăr adăugat. Cu toate acestea, merișoarele proaspete au doar aproximativ patru grame de zahăr per porție, ceea ce nu este deloc mult. Adaugă aceste mici fructe la o tartă, la smoothie-uri sau salate pentru un plus de antioxidanți și aromă.
Rodie
Dacă ai cumpărat vreodată o rodie, știi deja că scoaterea semințelor este o adevărată muncă. Dar, între beneficiile nutriționale și aromă, merită pe deplin. Rodiile cu conținut scăzut de zahăr conțin polifenoli, care sunt antioxidanți puternici ce promovează sănătatea inimii și pot avea beneficii împotriva cancerului.