Gomboți cu caise. Rețeta verii de găluște cu caise

Dacă îți plac găluștele cu prune, pe care le preparau bunicile în copilărie, îți recomandăm să încerci și varianta de găluște cu caise, cunoscută și sub denumirea de gomboți cu caise. Este unul dintre cele mai populare deserturi de vară.

Maria Udrea
Publicat: 24 iulie 2023, 6:20
Actualizat: 11 august 2023, 11:37

Pașii de preparare sunt asemănători cu cei ai găluștelor cu prune. Însă, diferă puțin cantitățile ingredientelor, în funcție de gustul și aromele folosite pentru caise.

Rețeta clasică a găluștelor cu prune este din bucătăria germano-austriacă. Găluștele sunt cunoscute sub denumirea de ”knödel”. Se prepară dintr-un aluat de cartofi cu unt, făină și ouă.

Când se modelează găluștele în formă rotundă, se pune în interiorul lor câte o prună întreagă, dar fără sâmbure. Apoi, sunt fierte și acoperite cu o crustă aromată.

Urmărește mai jos rețeta detaliată, pentru a o testa și tu și a-ți surprinde familia cu un desert delicios.

Gomboți cu caise – Ingrediente

  • 500 gr cartofi albi
  • 100 gr făină
  • 50 gr unt topit
  • 2 ouă
  • 20 de caise mici
  • 150 gr de zahăr tos
  • 4-5 plicuri cu zahăr vanilinat
  • 150 gr pesmet
  • 30 ml ulei
  • sare.

Rețeta de găluște cu caise – Mod de preparare

Primul pas constă în fierberea cartofilor cu coajă cu tot, apoi curățarea lor și transformarea în aluat.

În intervalul de timp în care fierb cartofii, te vei ocupa de pregătirea crustei cu care vei glazura gomboții. Apoi, pregătești și caisele.

Pregătește ingredientele pentru gomboți cu caise

Pune cartofii la fiert în multă apă, după ce îi speli bine și îi clătești. Nu le înlătura coaja, pentru a rămâne tot amidonul în interiorul lor. Adaugă și o linguriță cu sare, când apa începe să fiarbă. Sarea contribuie la fierberea mai rapidă a cartofilor. În plus, le va intensifica și gustul.

Testează cartofii cu o furculiță, dacă sunt fierți, apoi scurge-i de apa fierbinte. Trece cartofii prin apă rece pentru a stopa procesul termic și a-i putea curăța.

Curăță cartofii și pasează-i ca atunci când prepari piure. Adaugă și untul topit și sare după gust. În timp ce piureul de cartofi se răcește, pregătește crusta prin care vei trece găluștele de cartofi.

Descoperă aici și rețeta clasică de găluște cu prune.

Amestecă, într-un bol cele două tipuri de zahăr. Într-o tigaie așezată pe flacăra aragazului pune uleiul la încins. Lasă-l să se înfierbânte ușor și adaugă pesmetul. Amestecă-l rapid prin uleiul încins, până când este frumos rumenit. Apoi, lasă pesmetul să se răcească și amestecă-l cu aproximativ 2/3 din cantitatea de zahăr.

Pregătește și caisele. Optează pentru caise mai mici, ușor coapte, dar ferme. Spală caisele și șterge-le cu prosoape de hârtie. Sparge-le în jumătăți și înlătură sâmburii din ele. Presară peste jumătățile de caise câte puțin din amestecul de zahăr rămas.

Cum formezi găluștele cu caise

Într-un bol încăpător amestecă piureul de cartofi răcit cu ouăle. Adaugă treptat și făina și omogenizează bine aluatul pentru gomboți cu caise. Aluatul va fi ușor moale și lipicios. Ia câte o lingură din aluat și formează găluștele sferice, în mâinile trecute prin făină. Pune în interiorul lor câte o caisă. Modelează bine găluștele, astfel încât caisele să fie bine acoperite de aluat.

Așază o oală pe aragaz și pune în ea 1,5 litri de apă la fiert. Adaugă și puțină sare. Lasă apa să atingă punctul de fierbere și scufundă în ea câte găluște încap. Când găluștele cu caise sunt fierte, se vor ridica singure la suprafața apei. Scoate-le cu o spumieră.

Găluștele se fierb în apă cu puțină sare până când se ridică singure la suprafață / Profimedia Images

Trece-le rapid pe toate părțile, prin crusta de pesmet amestecat cu zahăr.

Crusta se prepară din pesmet rumenit în ulei, apoi amestecat cu zahăr tos / Shutterstock

Așază-le frumos pe platouri și răsfață-i pe cei dragi cu câte 2-3 porții.

Poți adăuga și câte o cupă din înghețata preferată lângă ele. Dacă dorești să prepari înghețata în casă, îți recomandăm să încerci rețeta de înghețată de vanilie, cremoasă și aromată.

Opțional, caisele se pot aromatiza cu scorțișoară / Shutterstock
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 13 mai – 19 mai 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de tensiuni pe plan amoros în această perioadă. Horoscopul săptămânii 13 mai – 19 mai 2024 vine să aducă vești pentru toate cele 12 zodii în parte. Vor avea loc transformări...
2
Horoscop
5 zodii chinezești care au noroc săptămâna aceasta. Un nou capitol se deschide în fața lor
Specialiștii în astrologie vin cu informații prețioase în această perioadă. Află care sunt cele 5 zodii chinezești care au noroc săptămâna aceasta. Celelalte sunt pregătite să-și asculte propriile sentimente și să nu se îndepărteze...
3
Sănătate
Pași pentru a scăpa de grăsimea de pe burtă. Obiceiurile pe care specialiștii le interzic
Renunță la aceste obiceiuri dacă vrei să scapi de grăsimea viscerală. Dacă reușești să o elimini poți reduce și riscul de afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă și diabetul. Ai mai jos...
4
Horoscop
Cum se manifestă fiecare zodie săptămâna aceasta folosind puterea Lunii. Ce arată astrele
Nu de puține ori, mișcările astrale i-au influențat pe nativi. Află cum se manifestă fiecare zodie săptămâna aceasta folosind puterea lunii. Atrag după sine noi începuturi, asta dacă există dorințe de schimbare. Optimismul și...
5
Rețete
Șarlotă de căpșuni. Rețetă de tort cu pișcoturi și cremă de frișcă
Este sezonul căpșunilor și dorești inspirație pentru deserturi savuroase în care să le incluzi? Poți începe cu o rețetă simplă și rapidă de șarlotă de căpșuni. Este rețeta unui tort fără coacere, având ca...
PARTENERI