Lapte de pasăre. Desert savuros cu gust de copilărie

Printre deserturile delicioase care ne-au îndulcit multora copilăria, se numără și celebrul desert denumit lapte de pasăre. Dacă te numeri printre cei care adorau acest delicios desert, îți oferim mai jos rețeta, așa cum o prepara bunica.

Maria Udrea
Publicat: 22 mai 2023, 6:41

Rețeta acestui interesant desert este inspirată din bucătăria franceză și se numește „île flottante”, care înseamnă insulă plutitoare. Aceeași denumire o au și englezii „floating island”. În schimb, italienii îl denumesc „uova di neve”, iar nemții „Schnee-Eier” care se traduc prin ouă de zăpadă. Ungurii îi spun la fel ca noi, în traducerea lor.

Laptele de pasare face parte din categoria deserturilor copilăriei, precum și crema de zahăr ars. Era un desert pe care bunicile îl pregăteau destul de des, iar de aici mulți au tendința să îl considere un desert tradițional românesc. Prepară și tu acest minunat desert, inspirându-te din rețeta oferită mai jos, cu listă completă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.

Lapte de pasăre – Ingrediente

Desertul cu gust de copilărie se compune din trei elemente: o delicioasă cremă de vanilie, o bezea de albușuri fermă și cristalină și decorul la alegere.

Pentru crema de vanilie:

  • 1 l de lapte;
  • 6 gălbenușuri;
  • 200 gr de zahăr tos;
  • 25 gr de amidon( opțional);
  • 1 păstaie de vanilie;
  • un praf de sare.

Pentru bulgărașii de bezea:

  • 6 albușuri;
  • 1 praf de sare;
  • 50 gr zahăr tos.

Pentru decor:

  • sos caramel sau zahăr caramelizat;
  • sos de ciocolată;
  • fulgi de migdale sau stafide.

Lapte de pasăre – Mod de preparare

Începe prin a aduna toate ingredientele pe masa de lucru, apoi le împarți în funcție de fiecare element al desertului. Separă în două boluri albușurile de gălbenușuri. Lasă albușurile la temperatura camerei în timp ce prepari crema de vanilie.

Cum prepari crema de vanilie

Adaugă zahărul și un praf de sare peste gălbenușurile din bol și amestecă-le până când devin spumoase, iar granulele de zahăr nu se mai simt. Amestecă amidonul cu 100 ml de lapte rece și adaugă-l peste compoziția de gălbenușuri. Amidonul este opțional, îl folosești doar dacă dorești crema mai consistentă. Dacă o dorești mai fluidă, ca un sos, nu este necesar amidonul.

Restul de lapte adu-l la punctul de fierbere împreună cu vanilia. Apoi adaugă-l treptat peste compoziția de mai sus, amestecând energic pentru omogenizare. Pune bolul pe baie de aburi și fierbe crema de vanilie, amestecând continuu până când devine consistentă.

Crema de vanilie se prepară ușor mai fluidă decât în modul clasic / Shutterstock

Descoperă și o rețetă de cremă de mascarpone cu nucă de cocos.

Cum prepari bulgărașii de bezea pentru lapte de pasăre

Presară un praf de sare peste albușurile odihnite la temperatura camerei. Apoi, folosind mixerul, amestecă-le intens până când devin cristaline. Adaugă treptat zahărul în timp ce le amesteci energic. Nu este necesară o cantitate mai mare de zahăr deoarece este și crema de vanilie dulce.

Iar dacă dorești ca bulgărașii de bezea să fie mai fermi, poți adăuga o cantitate mai mare de zahăr, dar o reduci pe cea de la crema de vanilie.

Cantitatea de zahăr din bezea se adaugă în funcție de cantitatea din crema de vanilie / Shutterstock

Pentru a servi deliciosul lapte de pasăre poți folosi boluri micuțe, pahare sau cupe de înghețată. Pune mai întâi crema de vanilie în recipiente. Apoi, cu o lingură iei din bezea și adaugi în cremă.

Poți decora laptele de pasăre cu diferite sosuri, cu zahăr caramelizat, cu fructe uscate, fulgi de migdale, etc. Este delicios și simplu, dar și cu elementele de decor.

Laptele de pasăre se poate servi în boluri micuțe / Shutterstock

Și dacă îți plac deserturile pe bază de bezea de albușuri, îți mai oferim și o rețetă de mini tarte cu cremă de lămâie și bezea caramelizată.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Rețete
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Dacă ești în căutare de rețete culinare tradiționale pentru masa de Paște, îți oferim drept inspirație și rețeta de friptură de miel cu vin și usturoi. Este simplă, rapidă și ușoară. Friptura de miel...
2
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
3
Horoscop
3 zodii au noroc în dragoste până pe 7 mai 2024. Luna aceasta promite sentimente intense
Luna mai 2024 ne aduce atât de mult noroc în dragoste încât s-ar putea să fim fericiți toată luna. Anumiți nativi sunt îndrăgostiți și pot ajunge să facă pasul cel mare. Ai mai jos...
4
Timp liber
Ouă vopsite cu șervețele. Cum poți avea cele mai frumoase modele
În mod tradițional, ouăle de Paște se vopsesc în Joia Mare. Creștinii ortodocși obișnuiesc să înroșească ouăle de Paște sau să le ofere diferite modele spectaculoase. Îți oferim în cele ce urmează o nouă...
5
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
PARTENERI