Nectarul este o băutură mai consistentă din fructe, în care folosești fructele întregi, mai puțin sâmburii sau semințele. Nu ai nevoie de multe ingrediente și nu vei petrece foarte mult timp preparând siropuri naturale din fructe.
Rețetele sunt simple și rapide. Important este să respecți pașii necesari. Poți prepara nectarul pentru a-l consuma proaspăt, dar îl poți și conserva pentru mai târziu.
Ulterior, poți prepara nectar și din piersici, nectarine sau din alte fructe. Rețeta este aceeași, doar trebuie să potrivești cantitatea de zahăr în funcție de gustul fructelor. Descoperă aici și o rețetă savuroasă de sirop de mure aromat și plăcut colorat.
Mai jos îți prezentăm rețeta pas cu pas pentru prepararea nectarului din caise.
Nectar de caise – Ingrediente
- 2 kg caise bine coapte
- 500-600 gr zahăr
- 1 litru de apă
- sucul de la o lămâie
- 1 baton de vanilie – opțional.
Rețeta nectarului din caise – Mod de preparare
Pentru a obține un gust delicios și foarte aromat, este important să alegi caise bine coapte și dintr-un soi cu fructe suculente. Există mai multe soiuri de caise și nu toate au gust aromat și culoare deosebită. Cantitatea de zahăr o potrivești atât în funcție de propriul gust, cât și în funcție de dulceața caiselor.
Înainte de a da start preparării nectarului, spală bine caisele și scurge-le. Apoi, le spargi în jumătăți și îndepărtezi sâmburii. Poți sparge sâmburii, îi cureți și folosești câțiva și pentru aromatizarea nectarului. Au aroma asemănătoare cu a migdalelor.
Restul de sâmburi îi poți pune la uscat, după curățare. Îi vei folosi la alte rețete de deserturi pentru un gust crocant și aromă deosebită.
Cum prepari rețeta de nectar de caise
După ce ai spart caisele în jumătăți, pune-le într-o cratiță, stropește-le cu suc proaspăt de lămâie și adaugă zahărul peste ele. Procedezi la fel ca în cazul rețetei de gem de caise.
Pune cratița la rece și mai amesteci din când în când caisele cu zahărul, pentru a se forma sirop.
După ce zahărul este topit, adaugă apa și așază cratița pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate medie. Lasă caisele să fiarbă, până când se formează spumă la suprafață. Îndepărtează spuma, redu intensitatea focului și fierbe caisele în continuare pentru aproximativ 15 minute. Caisele vor fi bine înmuiate, iar aroma lor va fi degajată în sirop după acest interval de timp.
Introdu blenderul și pasează bine caisele până când obții un piure mai fluid.
Pune nectarul de caise fierbinte în sticle sterilizate dacă îl dorești conservat pentru mai târziu. Închide bine capacele sticlelor și acoperă-le cu o pătură. După răcire, le poți eticheta și transfera în cămară.
Poți savura deliciosul nectar de caise simplu sau cu 2-3 cuburi de gheață. Tot din caise mai poți prepara pentru iarnă și rețeta de dulceață de caise întregi, așa cum o prepara bunica.