Galette este denumirea unei tarte franțuzești, cu blat format dintr-o crustă foarte crocantă și interior cremos cu fructe. Interesantă este forma acestei tarte, care este întinsă, deschisă la mijloc și cu aluatul adunat spre interior.
Umpluturile acestor deserturi pot fi din fructe sau din diferite creme de patiserie. Poți pune fructe proaspete, fructe din compot sau dulceață, dar poți pune și umpluturi sărate din brânzeturi, legume sau carne.
Urmărește mai jos rețeta completă cu listă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.
Nectarine galette – Ingrediente
Pentru a prepara această minunată tartă ai nevoie de ingrediente pentru aluat și de ingrediente pentru umplutură și decor.
Pentru aluat de tartă:
- 200 gr unt cu 82% grăsime
- 400 gr făină
- 1 ou de mărime medie
- 3-4 linguri de apă rece
- 50 gr zahăr pudră
- 1 praf de sare.
Pentru umplutură:
- 200 gr de fistic măcinat fin
- 50 gr unt cu 82% grăsime
- 100 gr zahăr pudră
- 1 ou + 1 albuș
- 20 gr amidon
- 1 praf de sare.
Pentru decor:
- 1 gălbenuș de ou
- fulgi de migdale
- frunze de mentă.
Rețeta de nectarine galette – Mod de preparare
Începe cu pregătirea aluatului pentru crusta tartei. Acesta necesită un timp de preparare, dar și un timp de relaxare la rece.
Cum prepari aluat pentru tartă rustică
Adaugă în recipientul unui robot de bucătărie făina, zahărul pudră, sarea și untul rece tăiat în cuburi. Amestecă ingredientele folosind o treaptă inferioară a robotului. Amestecă-le până când obții niște firimituri mai mari. Adaugă apoi oul și apa rece și omogenizezi aluatul. Nu îl frământa în exces, doar până când devine compact. În lipsa robotului, poți amesteca ingredientele într-un bol, frământându-le cu vârfurile degetelor.
Dă formă sferică aluatului și împachetează-l în folie de prospețime. Pune-l la frigider pentru cel puțin 30 de minute. Între timp, ocupă-te de umplutură.
Pune pe listă pentru data viitoare și o rețetă mai simplă, dar delicioasă de tartă cu prune.
Cum prepari crema de fistic pentru rețeta de nectarine galette
Pune untul moale într-un bol. Adaugă zahărul pudră peste unt și amestecă ingredientele cu ajutorul mixerului. Amestecă-le până când obții o compoziție cremoasă. Adaugă oul întreg și albușul și continuă să amesteci până la omogenizarea compoziției.
Amestecă în alt bol fisticul mărunțit cu un praf de sare și amidonul. Adaugă acest amestec peste untul cremos și omogenizează bine compoziția.
Cum montezi și coci tarta rustică cu nectarine
Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Scoate aluatul de la rece și așază-l pe o hârtie de copt. Întinde-l într-o foaie de aproximativ 5 mm grosime. Transferă hârtia de copt cu aluatul în tava mare a cuptorului.
Întinde la mijlocul aluatului crema de fistic, în strat uniform. Lasă aproximativ 5 cm liber de la cremă până la marginea aluatului. Apoi așază felii de nectarine peste cremă și adună marginile aluatului peste acestea, petrecându-le din loc în loc. Unge marginile aluatului cu gălbenuș de ou și presară fulgi de migdale.
Vezi mai multe imagini cu delicioasa tartă în GALERIA FOTO!
Așază de jur împrejur un inel metalic și coace delicioasa tartă nectarine galette pentru 30-35 de minute la 180 de grade Celsius. Las-o să se răcească bine înainte de a o porționa, pentru a nu se deforma stratul de cremă din interior.
Decoreaz-o cu frunze de mentă pentru un plus de aromă și de culoare.
Și tot pentru o zi specială petrecută alături de cei dragi, îți recomandăm să testezi și o rețetă de tort cu nectarine și cremă de ciocolată.