Rețeta mai este cunoscută și sub denumirea de ”Halviță” sau ”Alviță”, în funcție de regiunile țării. Pe vremuri, nuga sau halvița se găsea mai mult la comercianții ambulanți din bâlciuri sau din târgurile de sărbători.
Desertul era porționat în cuburi sau fâșii mai lungi, ambalat în folie de celofan sau între două foi de napolitană. Avea miezul moale și lipicios, iar gustul era extrem de dulce. Alături de bucățile de nuga se mai regăsea și turta dulce, preparată sub diferite forme și colorată.
Cu timpul, rețetele a evoluat, iar deserturile se regăsesc și în cofetării, dar și la comercianții ambulanți, adaptate la ingredientele actuale. Descoperă aici și rețeta pentru turtă dulce preparată în casă. În rândurile următoare, poți urmări lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta celui mai dulce și lipicios desert, cu gust de copilărie.
Nuga de casă – Ingrediente
- 3 albușuri de ouă mari
- 1 praf de sare
- sucul de la 1/2 lămâie
- 175 gr miere
- 150 gr zahăr
- 15 gr zahăr vanilinat
- 150 gr mix de nuci, alune de pădure, migdale, fistic.
Rețeta de nuga cu gust de copilărie – Mod de preparare
De menționat că pentru prepararea acestui delicios desert poți folosi și albușurile rămase de la alte preparate și depozitate în congelator. De obicei, atunci când gătești multe preparate pentru o masă festivă, îți rămân câteva albușuri de la maioneze sau de la creme de prăjituri, care necesită doar gălbenușurile. Acestea pot fi depozitate în congelator, în pungi de plastic sau în caserole. Când dorești să le folosești, le lași să se decongeleze și să ajungă la temperatura camerei.
Cum prepari nuga de casă
Pune albușurile în bolul robotului de bucătărie împreună cu mierea și zahărul. Pornește mixerul și amestecă ingredientele mărind treptat viteza, pe măsură ce spuma se conturează în bol. Amestecă la viteză mare timp de 12-15 minute sau până compoziția devine spumoasă și granulele de zahăr nu se mai simt. Pentru a face acest test al granulelor de zahăr, ia spumă între degete și freacă degetele ușor între ele.
Apoi, adaugă sucul de lămâie și mai amestecă bezeaua timp de aproximativ 5 minute. Bezeaua obținută va avea textura densă și fermă, precum la rețeta de bezele.
Scoate bolul din mixer și așază-l pe baie de aburi. Gătește bezeaua pe baia de aburi timp de 60 de minute, amestecând constant cu o spatulă. În acest interval de timp bezeaua își va micșora volumul și va deveni cleioasă, lipicioasă. Chiar dacă timpul pare îndelungat, cu cât gătim bezeaua mai mult pe baie de aburi, cu atât nuga va fi mai densă și mai fermă.
După ce ridici bolul de pe baia de aburi, se oprește fierberea. Adaugă nucile, alunele, migdalele întregi, ușor prăjite în prealabil.
Pregătește o tavă cu dimensiunile de 20-30 cm pe care o îmbraci la interior cu folie. Toarnă compoziția pentru nuga de casă în ea și acoper-o cu altă folie. Așază un tocător peste folie și pune tava la rece pentru câteva ore.
Apoi, poți răsturna nuga pe un platou și o poți porționa cu un cuțit cu lama subțire și bine ascuțită.
Trece cuțitul prin apă caldă de fiecare dată când faci o secțiune în nuga. Dacă ai foi de napolitane, vei monta nuga între ele. Astfel, se va secționa mult mai bine.
Tot din categoria deserturilor cu gust de copilărie îți mai recomandăm și rețeta de ciocolată de casă.