Mâncarea este un element important în viața noastră și este necesară pentru a supraviețui. Dar pentru oamenii care se confruntă cu tulburări de alimentație, mâncarea este mai mult decât atât. Cu obiceiuri de alimentație care nu fac bine sănătății, mâncarea ajunge să-ți dicteze acțiunile zilnice. Ea devine brusc mai importantă decât orice și te poate afecta pe toate planurile.
Obiceiuri alimentare care nu fac bine sănătății
Așa cum trebuie să se întâmple de obicei în rezolvarea unei probleme, primul pas este să recunoști și să identifici semnele. Iată o listă cu obiceiuri alimentare care nu fac bine sănătății și care pot indica că ai o problemă în raport cu mâncarea, scrie cnet.com.
Faci exerciții doar ca să scapi de numărul de calorii
Acest gând nu face decât să iște un război între minte și corp. Dacă ajungi la concluzia că exercițiile fizice trebuie măsurate în numărul de calorii consumate, acest lucru înseamnă că te pedepsești singură. Antrenamentele din sala de sport trebuie să fie cele care îți dau starea de bine, pur și simplu. Atunci când faci exerciții doar ca să scapi de numărul de calorii acumulate după o masă, sunt șanse să ai parte de rezultate total opuse. De ce? Din cauza stresului care va acționa ca un trigger în corpul tău.
Interzicerea anumitor alimente
Acest lucru nu indică întotdeauna o relație nesănătoasă cu alimentele. Cu siguranță se poate și fără reguli. Mai ales dacă nu te poți opri din a te gândi la mâncarea respectivă.
Acest lucru trimite creierului tău mesajul că mâncarea este interzisă pentru că nu poți avea încredere în acele alimente, spune Brooke Glazer, consultant în nutriție pentru RSP Nutrition. Pe de altă parte, acest mesaj este lipsit de putere. Deseori îi motivează pe oameni să găsească reguli alimentare externe, cel mai adesea pe cele dintr-o dietă. E mult mai simplu să-ți asculți înțelepciunea internă a corpului, care știe ce și cât să mănânce.
Soluția este, de fapt, să păstrezi alimentele „interzise” în interiorul casei tale. Glazer sugerează să lucrezi la asta într-un ritm lent. În loc să aprovizionezi dulapul cu mai multe alimente simultan, începe cu unul sau două alimente noi.
Mulți oameni se simt mai în siguranță cu pachetele cu o singură porție, mai spune Glazer. Dacă acest lucru liniștește anxietatea cu privire la păstrarea alimentelor în casă, cumpără gustări porționate individual. Fă porții de mâncare folosind pungi ori recipiente pentru depozitarea alimentelor.
Ai ajuns să renunți la ieșirile cu prietenii din cauza mâncării
Acest obicei trăiește în aceeași ordine cu cel de mai sus. Evitarea activităților sociale, cum ar fi cine, petreceri aniversare, întruniri de familie sau chiar întâlniri de serviciu, din cauza fricii de mâncare indică cu siguranță o problemă, spune Glazer.
Alegi să fii în siguranță în alegerile tale alimentare decât să petreci timp cu familia și prietenii. Mâncarea este o parte atât de mare a relațiilor și a vieții tale sociale. Ai putea ajunge să ratezi atât de multe bucurii ale vieții. Încalcă regulile alimentare și alege să participi la viața ta spunând da ieșirilor și mâncând ceea ce consideri că îți face ție bine.
Cel mai bine este că consumi o varietate de alimente. Acest lucru te poate ajuta să ai mereu greutatea dorită. De exemplu, dacă vrei un tort de ziua de naștere, mănâncă-l. Nu merită să spui nu planurilor și să ratezi micile plăceri ale vieții.
Te simți vinovată după ce ai consumat mâncare fast-food
Dacă ajungi să te simți vinovată la scurt timp după ce ai mâncat este un exemplu clar al faptului că mâncarea te controlează pe tine și nu tu controlezi alegerile alimentare. Nu trebuie să te simți niciodată vinovată pentru ceea ce decizi. Este mai mult decât plăcut să te mai bucuri din când în când și de alimente care au zahăr sau ingrediente ce au trecut prin procesul de prăjire. Este foarte important să-ți dai seama de stresul în plus pe care îl pui pe corpul tău atunci când îți induci aceste gânduri.
Renunți la anumite grupe alimentare fără nicio recomandare medicală
Oamenii aleg să țină diete din diferite motive. Uneori, problemele de sănătate îi fac pe oameni să urmeze un anumit regim alimentar. De exemplu, oamenii care care țin dietele fără gluten suferă de boală Celiacă sau au intoleranță la gluten. Sunt însă și oameni care renunță la anumite grupe alimentare fără niciun motiv anume. Dacă ajungi să faci acest lucru în urma unei postări de pe Instagram sau din cauza unui articol citit, s-ar putea să ai o problemă. E foarte important să apelezi la sfatul unui specialist. Să afli de la el care este importanța mâncării și cum te va ajuta să te simți din punct de vedere fizic și mental.