Pâine de casă, cea mai ușoară și simplă rețetă

Pentru atunci când rămâi fără pâine, sau când dorești să te răsfeți cu o pâine caldă și mai sănătoasă, îți oferim cea mai ușoară și simplă rețetă de pâine de casă.

Publicat: 13 aprilie 2021, 13:30
Actualizat: 15 februarie 2023, 15:26

Pâinea este alimentul de bază, în special al românilor. Cu toate că o găsești în toate magazinele alimentare, în diferite variante, nimic nu se compară cu gustul pâinii de casă. Iar mirosul de pâine coaptă, ce inundă toată casa și, mai ales, papilele gustative, te învăluie instant cu o stare de bine.

Pâinea de casă se prepară din cele mai simple și accesibile ingrediente. Făina este ingredientul de bază pentru pâine. Iar cel mai important aspect în reușita pâinii este alegerea tipului de făină. Cea mai recomandată de specialiștii în panificație este făina tip 650, care are un procent mai ridicat de gluten.

Descoperă și cum să păstrezi făina proaspătă pentru mai mut timp, conform sfaturilor oferite de specialiștii în patiserie.

Atunci când timpul îți permite, este chiar ideal să-ți prepari pâinea în casă. Este mai gustoasă și mai sănătoasă. Îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru prepararea celei mai simple pâini de casă.

Aluat pentru pâine de casă – Ingrediente

  • 500 gr făină albă
  • 250 ml apă
  • 20 gr drojdie proaspătă
  • 1/2 linguriță de zahăr
  • 1 linguriță sare
  • 20 ml ulei
  • puțină făină pentru pudrat masa de lucru

Rețetă de pâine – Mod de preparare

Începe prin a cerne făina într-un vas încăpător și las-o la temperature camerei 20-30 de minute.  După acest interval de timp, adaugă sarea și mai cerne făina odată, pentru a fi aerată și bine amestecată cu sarea. Acum încălzește apa, dar fără a o lăsa să atingă punctul de fierbere.

Pregătește maiaua de drojdie

Ia un bol mic și pune în el drojdia bine sfărâmată. Adaugă zahărul și amestecă bine cele două ingredient, picurând peste ele aproximativ 50 ml apă caldă.  Lasă bolul cu maia deoparte până când aceasta se activează și își dublează volumul. Se vor forma mici bule de aer la suprafață atunci când maiaua este bine activată.

Cum pregătești aluatul pentru pâine de casă

Creează puțin loc la mijlocul făinii și pune acolo maiaua de drojdie. Cu o spatula, sau cu ajutorul mixerului cu accesoriile pentru aluaturi amestecă făina cu maiaua, turnând și apa caldă, treptat. Poți opta pentru a prepara aluatul de pâine cu lapte în loc de apă.

La final, adaugă și uleiul. Chiar dacă aluatul este omogen, mai frământă-l puțin și pe un plan de lucru presărat cu făină.

Aluatul de pâine se frământă pe masa presărată cu făină / Shutterstock

Apoi acoperă-l cu un ștergar și lasă-l la dospit 50-60 de minute, la loc cald. În acest interval de timp aluatul își va dubla volumul. Presară puțină făină peste el și dă-i forma de pâine alungită.

Înainte de a da forma pâinii, se presară puțină făină peste aluat / Shutterstock

Transferă-l într-o tavă de copt tapetată cu hârtie pergament și mai lasă-l 15 minute la dezvoltat. În acest timp pornește cuptorul la 175 de grade Celsius. Înainte de a introduce tava în cuptor, crestează ușor aluatul, transversal, cu un cuțit ascuțit. Poți opta pentru a-l cresta și lateral.

Înainte de a introduce pâinea în cuptor se crestează aluatul la suprafață / Shutterstock

Sunt necesare aceste crestături pentru a se coace pâinea uniform și a nu-i da posibilitatea de a se crăpa singură și inestetic.

Coace pâinea pentru aproximativ 45-50 de minute la 175 de grade Celsius, sau până când se rumenește frumos la suprafață. Las-o să se tempereze bine, înainte de a o felia. Dacă te ispitește mirosul plăcut al pâinii coapte, rupe un colțișor din pâine și potolește-ți pofta cu el.

Pâinea de casă se feliază după ce se temperează / Shutterstock

Rolul zahărului în aluatul pentru pâine de casă

Zahărul adăugat la maia are rolul să ofere hrană pentru drojdie, o ajuta să se activeze.

În timp ce drojdia se dezvoltă și se înmulțește, aceasta utilizează zahărul. Se  formează subproduse ca dioxidul de carbon și alcoolul etilic, cu rol de a conferi pâinii aroma sa caracteristică. Zahărul mai are rolul de a înmuia aluatul și de a împiedica formarea glutenului. În plus, reține umiditatea și conferă prospețime produsului finit, dar contribuieși la rumenirea pâinii.

Dacă ți-am stârnit pofta de pâine caldă și gustoasă, îți dorim spor la preparat pâine de casă și poftă bună la savurat!

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Timp liber
Cum se îngrijește corect Aloe Vera, una dintre cele mai iubite plante de interior
Te întrebi cum se îngrijește corect planta de Aloe Vera? Mai jos găsești câteva sfaturi utile de la specialiști. Aceasta este una dintre cele mai iubite plante de interior și poate fi integrată cu...
2
Timp liber
Cu ce poți curăța faianța de calcar și pete. Sfaturi de la specialiștii în curățenie
Există o mulțime de metode prin care poți reda frumusețea băii tale. Descoperă și tu cu ce poți curăța faianța de calcar și pete. Acesta sfaturi de la specialiștii în curățenie te vor ajuta...
3
Divertisment
Demi Moore a împlinit recent 62 de ani, dar arată ca o adolescentă în costum de baie. Actrița și-a aniversat câinele cu o serie de poze sexy
Demi Moore a împlinit recent 62 de ani, dar arată ca o adolescentă în costum de baie. Actrița și-a aniversat câinele cu o serie de poze sexy, iar fanii au remarcat imediat corpul ei...
4
Timp liber
Ingredientul secret din plăcinta cu mere. Cum aduci în casă gustul copilăriei
Vremea rece de afară ne îndeamnă să petrecem mai mult timp în casă. Dacă vrei să-i surprinzi pe cei dragi cu gustul copilăriei, atunci poți să pregătești una dintre cele mai îndrăgite rețete de...
5
Horoscop
Venus în Capricorn aduce vești bune pentru zodii. 3 nativi manifestă abundența
Venus în Capricorn aduce vești bune pentru zodii. Trei nativi din zodiac manifestă abundența în viața lor. Această perioadă pare să fie de bun augur pentru cei mai mulți nativi din zodiac. Se schimbă...
PARTENERI