Panna Cotta este denumirea unui desert italian preparat pe bază de smântână pentru frișcă și gelatină. Are textură de budincă mai cremoasă și mai catifelată.
Pe lângă ingredientele de bază se mai poate prepara și cu fructe, cu ciocolată sau cu diferite toppinguri gustoase și aromate. Este un desert spectaculos, delicios și răcoros, fiind ideal mai ales pentru zilele toride de vară.
Prepară și tu un astfel de desert inspirându-te din rețeta pe care ți-o detaliem mai jos.
Panna Cotta cu mango și căpșuni – Ingrediente
Pentru prepararea acestui desert vei pregăti trei elemente: compoziția de bază, un piure de mango și unul de căpșuni.
Pentru compoziția de Panna Cotta:
- 750 ml smantana;
- 250 ml lapte;
- 150 gr zahar;
- 2 lingurițe extract de vanilie;
- 15 gr gelatină.
Pentru piure de mango:
- 2 fructe mango;
- 150 gr de panna cotta.
Pentru piure de căpșuni:
- 250 gr căpșuni;
- 150 gr de panna cotta.
Pentru decor:
- 5-6 căpșuni;
- 1 fruct mango mai micuț.
Panna Cotta cu mango și căpșuni – Mod de preparare
Începe cu pregătirea paharelor în care vei monta desertul. Apoi prepari compoziția de bază care se va folosi și simplă în desert, dar și amestecată cu piureurile de fructe.
Cum prepari compoziția pentru Panna Cotta
Mai întâi pune gelatina la hidratat în 100 ml de lapte. Poți folosi atât gelatină sub formă de foi cât și gelatină granulată.
Pune smântâna pentru frișcă într-o cratiță. Adaugă peste ea zahărul și laptele și amestecă pentru omogenizare. Transferă cratița pe flacăra aragazului și fierbe compoziția amestecând continuu pentru a nu se lipi. Las-o să fiarbă doar până la primul clocot. Adaugă vanilia și trage cratița deoparte de pe foc.
Diluează gelatina hidratată și adaug-o în compoziția de mai sus, după ce se mai temperează puțin.
Descoperă și o rețetă de cheesecake fără coacere cu mango.
Cum prepari piureurile de fructe și formezi Panna Cotta cu mango și căpșuni
Curăță fructele mango și transformă-le în piure. Amestecă piureul de mango cu 150 gr din compoziția de Panna Cotta. Gustă amestecul și dacă îl dorești mai dulce mai adaugă zahăr.
Clătește căpșunile, curăță-le și transformă-le în piure. Amestecă piureul de căpșuni cu 150 gr din compoziția de Panna Cotta. Și aici dacă dorești compoziția mai dulce poți să mai adaugi zahăr.
Când ai toate cele trei compoziții preparate, poți monta desertul în pahare.
Ține paharele înclinate și umple-le pentru 1/3 din volum cu piure de mango. Acesta se va așeza în pahare oblic, pe diagonală.
Tot ținându-le înclinate, adaugă și compoziția de Panna Cotta.
Apoi, pune paharele pe o suprafață plană și adaugă deasupra compoziția cu căpșuni.
Decorează deserturile cu felii de căpșuni și de mango și lasă paharele la rece până în momentul servirii.
Iar dacă o să te cucerească un astfel de desert, pentru data viitoare poți încerca rețeta de Panna Cotta cu sos de ciocolată.