Este o reţetă de cartofi crocanţi la exterior, dar cremoși la interior, serviți cu un sos de roşii picant. Reţeta este excelentă ca garnitură pentru orice tip de friptură. Rețeta clasică presupune cartofi fierți în coajă, curățați, tăiați în cuburi, apoi prăjiți în baie de ulei încins. Însă, pentru cei care vor să evite prăjeala, cartofii se pot rumeni și la cuptor, pe hârtie de copt, stropiți cu ulei de măsline.
Urmărește mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru a prepara și tu această rețetă delicioasă de cartofi din bucătăria spaniolă.
Rețetă delicioasă patatas bravas – Ingrediente
Rețeta se compune din ingredientele de bază, reprezentate în acest caz de cartofi și condimentele aferente, și ingrediente pentru preparaea unui sos de roșii delicios.
Ingrediente pentru prepararea cartofilor:
- 750 gr cartofi albi
- 4-5 căței de usturoi
- ulei de măsline extravirgin
- sare și piper.
Ingrediente pentru sos de roșii:
- 1 lingură ulei de măsline extravirgin
- 1 ceapă
- 2 căței de usturoi zdrobiți
- 1 linguriță boia de ardei dulce
- 0.5 linguriță boia iute
- 500 gr roșii
- 0.5 linguriță zahăr
- sare și piper negru, proaspăt măcinat
- 1 legătură de pătrunjel verde.
Rețeta patatas bravas – Mod de preparare
Rețeta de papatas bravas este extrem de ușor de realizat. Modul de preparare nu implică prea multă îndemânare, iar rezultatul este unul cu adevărat delicios și sățios.
Cum se prepară cartofii
Spală bine cartofii și pune-i la fiert cu coajă în apă cu puțină sare. Pune apă atât cât să acoperi bine cartofii. Fierbe cartofii până când se pătrund la testul cu furculița.
Scurge cartofii, trece-i prin jet de apă rece și curăță-i de coajă. Apoi taie cartofii în cuburi și rumenește-i în baie de ulei încins. Adaugă și 4-5 căței de usturoi necurățați, dar ușor striviți atunci când pui uleiul la încins. Îndepărteaziă-i pe parcurs, pentru a nu se arde. Scoate cartofii într-o sită, lasă-i să se tempereze ușor și asezonează-i cu sare și piper.
Dacă dorești să prepari cartofii la cuptor, încinge cuptorul la 200 de grade Celsius și pune hârtie de copt într-o tavă. Așază cartofii în tavă, adaugă cățeii de usturoi printre ei și stropește-i cu ulei de măsline. Presară sare și piper și coace cartofii pentru 35-40 de minute sau până devin crocanți și aurii.
Cum prepari sosul de roșii pentru rețeta patatas bravas
În timp ce se prepară cartofii, te poți ocupa și de sosul de roșii. Încinge uleiul într-o tigaie adâncă și călește în el ceapa tocată fin și usturoiul tocat rondele până când toate aceste ingrediente se pătrund.
Adaugă condimentele și amestecă ingredientele timp de 1 minut. Curăță roșiile, toacăle mărunt și adaugă-le în tigaie. Adaugă și puțin zahăr pentru a regla aciditatea roșiilor. Fierbe sosul de roșii la foc mic timp de 20 de minute sau până când devine consistent. Condimentează sosul cu sare și piper negru, proaspăt măcinat.
Toarnă sosul deasupra cartofilor și presară pătrunjelul verde, tocat mărunt.
Dacă ești în căutarea unei garnituri simple, cu un gust deosebit, dar care să fie și de post, îți oferim o rețetă de cartofi la cuptor cu ierburi aromate.
Spor și poftă bună!