Această plăcintă se deosebește de plăcintele clasice cu care ne-am obișnuit, atât prin compoziție, cât și prin felul de formare. Nu se formează sub formă de straturi, din foi și brânză la mijloc. Se formează prin plierea foilor umplute cu brânză, sub formă de acordeon. Este delicioasă atât servită caldă, cât și rece.
Rețeta plăcintei turcești este asemănătoare cu rețeta plăcintei tradiționale dobrogene. Urmărește mai jos rețeta detaliată pentru a o prepara și tu și a-ți răsfăța familia cu o gustare absolut delicioasă.
Plăcintă creață cu brânză sărată – Ingrediente
- 1 pachet foi subțiri de plăcintă
- 5 ouă
- 250 gr telemea
- 250 gr brânză de vaci proaspătă
- 250 ml lapte
- 200 ml apă minerală carbogazoasă
- 100 g unt cu 82% grăsime
- sare și piper după gust
- 1 legătură de mărar.
Rețetă turcească de plăcintă Borek – Mod de preparare
Dacă folosești foi de plăcintă din comerț, acestea necesită un timp scurt de pregătire, înainte de a forma plăcinta. Găsești în comerț atât foi de plăcintă proaspete, cât și congelate.
Însă, dacă ai la dispoziție mai mult timp de petrecut în bucătărie, le poți prepara cu ușurință din ingrediente simple și mereu la îndemână. Descoperă aici rețeta pentru foi subțiri de plăcintă, preparate în casă.
Cum prepari rețeta de plăcintă creață cu brânză sărată
Dacă ai lămurit problema foilor de plăcintă, mai ai de pregătit compoziția de brânză, dar și o compoziție de ouă cu lapte, în care se va scălda plăcinta. Amestecă într-un bol cele două tipuri de brânză bine sfărâmate cu o furculiță. Apoi, adaugă 2 ouă, sare și piper, dar și mărarul tocat. Acesta este opțional, însă va oferi un plus de gust amestecului de brânzeturi.
Înainte de a forma plăcinta, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Pregătește o tavă de aproximativ 23/37 cm, pe care o ungi bine cu unt la interior.
Apoi, poți desface foile de aluat pe un plan de lucru. Formează grupuri de câte 3 foi pe care le ungi între ele cu ulei sau cu unt topit și răcit, folosind o pensulă.
Întinde 1/4 din compoziția de brânză în straturi mai neuniforme, peste jumătate din suprafața pachetului de 3 foi. Adună partea de foi rămasă liberă peste partea unsă cu compoziția de brânză. Încrețește foile umplute, sub formă de evantai sau de acordeon. Așază evantaiul în tava unsă și procedează în același mod și cu restul foilor și al umpluturii.
Pune tava cu plăcintă creață cu brânză sărată în cuptorul încălzit și coace-o pentru 30 de minute, la 180 de grade Celsius.
Între timp, amestecă cele 3 ouă rămase, cu un praf de sare și laptele. Scoate tava din cuptor și înțeapă plăcinta cu o furculiță din loc în loc. Adaugă compoziția de ouă cu lapte peste plăcintă. Pune din nou plăcinta în cuptor și mai las-o 30 de minute sau până când compoziția este absorbită de plăcintă și suprafața acesteia este frumos rumenită. Lasă plăcinta Borek cu brânză să se mai răcească, apoi o poți porționa.
Tot din categoria plăcintelor, mai poți încerca și rețeta de plăcintă georgiană cu brânză sărată, denumită Khachapuri.