Plăcintele preparate la tigaie au devenit foarte populare în rândurile iubitorilor de aluaturi sărate. Chiar dacă aluatul necesită mai mult timp de frământare și dospire, coacerea plăcintelor este mai rapidă decât la cuptor. În plus, sunt mai crocante la exterior și au un aspect apetisant. Aluatul poate fi preparat cu drojdie, sau cu praf de copt.
Rețetele sunt foarte versatile în privința umpluturii plăcintelor. Poți pune în interiorul lor o mulțime de variante de ingrediente. Poți face plăcinte cu carne tocată, pește, brânzeturi sau cu legume.
Descoperă aici și o rețetă de plăcinte cu varză la tigaie, iar mai jos vei descoperi lista de ingrediente și pașii necesari preparării plăcintelor cu spanac și omletă.
Plăcinte cu omletă și spanac – Ingrediente
Ai nevoie de două categorii de ingrediente pentru a prepara această delicioasă plăcintă: pentru aluat și umplutură.
Pentru aluat:
- 500 gr de făină
- 25 gr de drojdie proaspătă
- 300 ml de lapte sau apă
- 1 linguriță rasă de sare
- 1 linguriță de zahăr
- 2 linguri de ulei.
Pentru umplutură:
- 500 gr baby spanac
- 4-5 ouă de mărime medie
- 2-3 fire de ceapă verde
- 1/2 legătură de mărar
- 1/2 legătură de pătrunjel
- 1 lingură de ulei
- 20 gr de unt
- sare și piper după gust.
Plăcinte cu omletă și spanac – Mod de preparare
Primul pas constă în frământarea aluatului, iar în timp ce acesta se dospește, poți pregăti omleta cu spanac.
Cum prepari aluatul pentru plăcinte
Pune făina trecută prin sită într-un bol și creează o adâncitură în mijlocul ei. Amestecă drojdia cu o linguriță de zahăr și puțin lapte cald și pune acest amestec la mijlocul făinii.
Acoperă bolul și lasă drojdia să se activeze timp de 10-12 minute. Apoi, toarnă peste aceasta uleiul și câte puțin lapte cald, în care vei dizolva și sarea. Amestecă bine ingredientele din bol și frământă aluatul până când devine compact și nelipicios. Pune din nou ștergarul peste bol și lasă aluatul la dospit pentru aproximativ o oră. În timpul dospirii, aluatul își va dubla volumul.
Cum prepari umplutura pentru plăcinte cu omletă și spanac
Mai întâi, clătește frunzele de spanac și pune-le într-o sită la scurs.
Așază o tigaie pe flacăra aragazului și pune uleiul și untul în ea. Când untul se topește, adaugă ceapa verde tocată mărunt și firul de usturoi verde tocat. Amestecă bine ingredientele prin untul topit pentru a se pătrunde uniform. Apoi, adaugă frunzele de spanac bine scurse. Amestecă-le cu ingredientele din tigaie până când se pătrund ușor.
Sparge ouăle într-un bol și amestecă-le cu un praf de sare și unul de piper. Toarnă ouăle peste frunzele de spanac astfel încât să se dispună pe toată suprafața tigăii. Lasă omleta cu spanac să se prepare pe prima parte, apoi întoarce-o cu o spatulă. Rumenește-o frumos și pe a doua parte, apoi las-o la răcit.
Cum formezi și coci plăcintele
Când aluatul este dospit, împarte-l în 6 bucăți aproximativ egale. Modelează fiecare bucată de aluat sub formă de bilă. Apoi întinde bilele în foi circulare cu diametru aproximativ de 20-24 cm.
Împarte omleta în șase părți egale. Așază omletele la mijlocul foilor de aluat. Apoi adună marginile foilor peste omlete și unește-le bine la centru. Întoarce plăcintele invers și trece ușor cu sucitorul peste ele, pentru a le aplatiza. Apoi, coace pe rând delicioasele plăcinte cu omletă și spanac în tigaia unsă cu puțin ulei, întorcându-le de pe o parte pe cealaltă.
Poți servi plăcintele cu diferite sosuri. Descoperă aici și patru idei de sosuri perfecte și pentru plăcintele la tigaie.