Se prepară dintr-un aluat dospit, care are în compoziție unt și cașcaval. Sunt micuțe și rotunde, au exterior crocant și interior moale și stratificat. Merg servite atât calde cât și reci și sunt ideale lângă un pahar cu vin roșu sau unul cu bere.
Pogăcelele se prepară, de obicei, cu jumări de porc, dar în lipsa acestora este foarte bun și cașcavalul sau alt tip de brânză sărată. Fac parte din categoria gustărilor pe care le poți prepara pentru atunci când stai la povești cu familia. Merg foarte bine atunci când vizionezi un film sau când băieții se uită la un meci de fotbal. Descoperă și rețeta de pogăcele cu jumări de porc, pentru a o prepara în preajma sărbătorilor de iarnă. Dar până atunci încearcă rețeta pogăcelelor cu cașcaval, pe care ți-o oferim mai jos.
Pogăcele cu cașcaval – Ingrediente
- 500 gr făină
- 250 ml lapte
- 1 ou
- 1 linguriță de zahăr
- 1 linguriță de sare
- 7 gr drojdie uscată
- 200 gr cașcaval mai ferm
- 100 gr unt cu peste 80 % grăsime
- 1 gălbenuș + 1 linguriță de lapte pentru uns aluatul.
Rețeta pogăcelelor cu cașcaval – Mod de preparare
Începe prin a aduce pe masa de lucru toate ingredientele necesare aluatului. Fiind un aluat dospit, o parte din ingrediente au nevoie să ajungă la temperatura camerei, pentru reușita aluatului.
Nu va avea nevoie de timp îndelungat de dospire, precum aluatul pentru pâine sau aluatul pentru cozonac. În 30 de minute va fi gata de modelat.
Cum prepari aluatul pentru pogăcele cu cașcaval
Trece făina prin sită într-un bol de frământare și adaugă peste ea sarea și drojdia uscată. Amestecă-le apoi adaugă oul bătut ușor cu o furculiță și laptele, pe care îl torni puțin câte puțin în timp ce amesteci energic ingredientele din bol.
Când se formează aluatul, frământă-l bine până când devine compact și nelipicios. Acoperă-l cu un ștergar curat și lasă-l la dospit pentru aproximativ 30 de minute.
Pentru a forma pogăcelele, presară făină pe masa de lucru și întinde aluatul într-o foaie dreptunghiulară, nu foarte subțire.
Unge cu unt moale toată suprafața foii de aluat, apoi răzuiește deasupra jumătate din cantitatea de cașcaval. Împăturește foaia de aluat în trei. Latura din dreapta o vei suprapune până la jumătatea foii de aluat, apoi suprapui peste aceasta latura din stânga.
Vei obține un pachet de aluat tot sub formă dreptunghiulară. Repetă împachetarea ca la pasul anterior. Acoperă pachetul de aluat cu o folie de prospețime și pune-l la rece pentru 30-40 minute.
După acest interval de timp, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius și întinde aluatul pe masa de lucru într-o foaie de 7-8 mm grosime. Unge toată suprafață aluatului cu gălbenușul de ou bătut și diluat cu o linguriță de lapte.
Răzuiește deasupra restul de cașcaval, apoi formează celebrele pogăcele cu cașcaval decupând foaia de aluat cu un pahar.
Pune pogăcelele astfel obținute în tava tapetata cu hârtie de copt, dar și decupajele rămase. Lasă puțină distanță între ele, pentru că se vor mai dezvolta la copt.
Coace pogăcelele la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 20 minute. Se vor rumeni foarte frumos la suprafață și se vor gratina. Sunt foarte gustoase atât calde, cât și reci.
Tot pentru gustări delicioase, savurate alături de prieteni și familie, mai poți prepara și o rețetă de sărățele cu brânză și semințe de chimen.