Pogăcele cu cașcaval. Rețetă tradițională din Banat

Dacă îți plac gustările sărate pe bază de aluat și brânzeturi, cu siguranță vei adora și rețeta de pogăcele cu cașcaval. Rețeta aparține bucătăriei bănățene, unde pogăcelele nu lipsesc de pe platourile cu aperitive.

Maria Udrea
Publicat: 1 noiembrie 2023, 6:50
Actualizat: 7 martie 2024, 14:56

Se prepară dintr-un aluat dospit, care are în compoziție unt și cașcaval. Sunt micuțe și rotunde, au exterior crocant și interior moale și stratificat. Merg servite atât calde cât și reci și sunt ideale lângă un pahar cu vin roșu sau unul cu bere.

Pogăcelele se prepară, de obicei, cu jumări de porc, dar în lipsa acestora este foarte bun și cașcavalul sau alt tip de brânză sărată. Fac parte din categoria gustărilor pe care le poți prepara pentru atunci când stai la povești cu familia. Merg foarte bine atunci când vizionezi un film sau când băieții se uită la un meci de fotbal. Descoperă și rețeta de pogăcele cu jumări de porc, pentru a o prepara în preajma sărbătorilor de iarnă. Dar până atunci încearcă rețeta pogăcelelor cu cașcaval, pe care ți-o oferim mai jos.

Pogăcele cu cașcaval – Ingrediente

  • 500 gr făină
  • 250 ml lapte
  • 1 ou
  • 1 linguriță de zahăr
  • 1 linguriță de sare
  • 7 gr drojdie uscată
  • 200 gr cașcaval mai ferm
  • 100 gr unt cu peste 80 % grăsime
  • 1 gălbenuș + 1 linguriță de lapte pentru uns aluatul.

Rețeta pogăcelelor cu cașcaval – Mod de preparare

 Începe prin a aduce pe masa de lucru toate ingredientele necesare aluatului. Fiind un aluat dospit, o parte din ingrediente au nevoie să ajungă la temperatura camerei, pentru reușita aluatului.

Nu va avea nevoie de timp îndelungat de dospire, precum aluatul pentru pâine sau aluatul pentru cozonac. În 30 de minute va fi gata de modelat.

Cum prepari aluatul pentru pogăcele cu cașcaval

Trece făina prin sită într-un bol de frământare și adaugă peste ea sarea și drojdia uscată. Amestecă-le apoi adaugă oul bătut ușor cu o furculiță și laptele, pe care îl torni puțin câte puțin în timp ce amesteci energic ingredientele din bol.

Când se formează aluatul, frământă-l bine până când devine compact și nelipicios. Acoperă-l cu un ștergar curat și lasă-l la dospit pentru aproximativ 30 de minute.

Pentru a forma pogăcelele, presară făină pe masa de lucru și întinde aluatul într-o foaie dreptunghiulară, nu foarte subțire.

Unge cu unt moale toată suprafața foii de aluat, apoi răzuiește deasupra jumătate din cantitatea de cașcaval. Împăturește foaia de aluat în trei. Latura din dreapta o vei suprapune până la jumătatea foii de aluat, apoi suprapui peste aceasta latura din stânga.

Vei obține un pachet de aluat tot sub formă dreptunghiulară. Repetă împachetarea ca la pasul anterior. Acoperă pachetul de aluat cu o folie de prospețime și pune-l la rece pentru 30-40 minute.

După acest interval de timp, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius și întinde aluatul pe masa de lucru într-o foaie de 7-8 mm grosime. Unge toată suprafață aluatului cu gălbenușul de ou bătut și diluat cu o linguriță de lapte.

Răzuiește deasupra restul de cașcaval, apoi formează celebrele pogăcele cu cașcaval decupând foaia de aluat cu un pahar.

Pune pogăcelele astfel obținute în tava tapetata cu hârtie de copt, dar și decupajele rămase. Lasă puțină distanță între ele, pentru că se vor mai dezvolta la copt.

Coace pogăcelele la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 20 minute. Se vor rumeni foarte frumos la suprafață și se vor gratina. Sunt foarte gustoase atât calde, cât și reci.

Pogăcelele se dezvoltă în timpul coacerii și devin stratificate / Shutterstock

Tot pentru gustări delicioase, savurate alături de prieteni și familie, mai poți prepara și o rețetă de sărățele cu brânză și semințe de chimen.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 13 mai – 19 mai 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de tensiuni pe plan amoros în această perioadă. Horoscopul săptămânii 13 mai – 19 mai 2024 vine să aducă vești pentru toate cele 12 zodii în parte. Vor avea loc transformări...
2
Horoscop
5 zodii chinezești care au noroc săptămâna aceasta. Un nou capitol se deschide în fața lor
Specialiștii în astrologie vin cu informații prețioase în această perioadă. Află care sunt cele 5 zodii chinezești care au noroc săptămâna aceasta. Celelalte sunt pregătite să-și asculte propriile sentimente și să nu se îndepărteze...
3
Sănătate
Pași pentru a scăpa de grăsimea de pe burtă. Obiceiurile pe care specialiștii le interzic
Renunță la aceste obiceiuri dacă vrei să scapi de grăsimea viscerală. Dacă reușești să o elimini poți reduce și riscul de afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă și diabetul. Ai mai jos...
4
Horoscop
Cum se manifestă fiecare zodie săptămâna aceasta folosind puterea Lunii. Ce arată astrele
Nu de puține ori, mișcările astrale i-au influențat pe nativi. Află cum se manifestă fiecare zodie săptămâna aceasta folosind puterea lunii. Atrag după sine noi începuturi, asta dacă există dorințe de schimbare. Optimismul și...
5
Rețete
Șarlotă de căpșuni. Rețetă de tort cu pișcoturi și cremă de frișcă
Este sezonul căpșunilor și dorești inspirație pentru deserturi savuroase în care să le incluzi? Poți începe cu o rețetă simplă și rapidă de șarlotă de căpșuni. Este rețeta unui tort fără coacere, având ca...
PARTENERI