Această prăjitură este perfectă pentru a fi servită la sfârșitul unei mese alături de familie sau la ocazii speciale. Poate fi servită simplă sau cu o cupă de înghețată de vanilie, pentru un plus de răsfăț. Este delicioasă, aromată și răcoroasă, dacă este lăsată un timp la frigider.
Prăjiturile cu fructe sunt la mare căutare în orice sezon. Rețetele sunt foarte versatile. Poți adăuga fructele la baza prăjituri, în interiorul acesteia sau deasupra. Poți transforma fructele în creme sau jeleuri, pentru un gust mai intens și un aspect spectaculos. Se pot folosi și fructe din compot. Descoperă și o rețetă de prăjitură cu mac și piersici din compot, perfectă pentru un platou cu prăjituri festive.
Mai jos, poți urmării rețeta prăjiturii răsturnate cu piersici, detaliată pas cu pas.
Prăjitura răsturnată cu piersici – Ingrediente
Ai nevoie pentru prepararea acestei prăjituri de ingrediente pentru stratul de fructe și de ingrediente pentru aluat, după cum poți observa mai jos.
Pentru stratul de fructe:
- 50 g unt
- 100 g zahăr brun
- 4-5 piersici proaspete.
Pentru aluat:
- 150 g unt la temperatura camerei
- 150 g zahăr
- 3 ouă
- 200 g făină
- 1 plic praf de copt (10 g)
- 1/2 linguriță sare
- 120 ml lapte
- 1 linguriță extract de vanilie.
Prăjitura răsturnată cu piersici – Mod de preparare:
Vei începe cu pregătirea stratului de fructe care va sta la baza tăvii de copt, dar mai întâi pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Într-o tigaie sau tavă rotundă de aproximativ 23 cm diametru, topește untul la foc mediu. Adaugă zahărul brun și amestecă până se dizolvă complet și obții un sos caramelizat. Așază feliile de piersici peste sosul caramel, aranjându-le uniform pentru a acoperi fundul tăvii. Lasă vasul deoparte și prepară aluatul.
Descoperă și o rețetă de prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră.
Cum prepari aluatul pentru prăjitura răsturnată cu piersici
Într-un bol mare, amestecă untul la temperatura camerei cu zahărul, până când obții o compoziție cremoasă și aerată. Adaugă ouăle unul câte unul, amestecând bine după fiecare ou adăugat.
Într-un alt bol, amestecă făina cu praful de copt, trece amestecul prin sită, apoi adaugă sarea. Adaugă treptat ingredientele uscate în compoziția de unt și ouă, alternând cu laptele. Începe și termină cu ingredientele uscate. La final, adaugă extractul de vanilie și amestecă bine.
Întinde aluatul bine omogenizat peste piersicile aranjate în tavă, nivelându-l cu o spatulă la suprafață.
Introdu tava în cuptorul preîncălzit și coace prăjitura timp de 40-45 de minute sau până când trece testul scobitorii. Scobitoarea introdusă în centrul prăjiturii trebuie să iasă curată.
Scoate prăjitura din cuptor și las-o să se răcească în tavă timp de 5-6 minute. Apoi, trece un cuțit de-a lungul marginilor tăvii pentru a desprinde prăjitura.
Așază un platou peste tavă și răstoarnă cu grijă prăjitura, astfel încât piersicile să fie deasupra.
Lasă prăjitura răsturnată cu piersici să se răcească complet înainte de a o porționa și servi.
Dacă dorești să o servești cu înghețată, îți recomandăm să încerci rețeta de înghețată de vanilie, cremoasă și aromată.