Chiar dacă rulada conține mai multe elemente, modul de preparare al acestora este simplu, iar ingredientele sunt foarte comune.
Foaia de ruladă se prepară ușor, după rețeta clasică de pandișpan cu cacao, iar cremele sunt realizate din ciocolată albă cu frișcă și ciocolată neagră cu frișcă. Sunt preparate după rețeta clasică de ganache de ciocolată. Adițional, mai poți adauga migdale întregi și fulgi de migdale, dar și bucăți de caise din compot pentru un plus de savoare și culoare. Descoperă aici și rețeta clasică de ganache de ciocolată.
În continuare, te invităm să descoperi lista de ingrediente și pașii necesari preparării ruladei.
Ruladă de cacao cu migdale – Ingrediente
Împarte de la început lista de ingrediente în trei sau chiar patru secțiuni, în funcție de elementele care compun rulada. A patra secțiune o reprezintă ingredientele pentru decor.
Pentru foaia de ruladă cu cacao:
- 5 ouă medii
- 100 gr făină
- 25 gr cacao
- 125 gr zahăr
- 50 ml ulei
- un praf de sare
- 20 ml esență de rom.
Pentru crema ganache de ciocolată albă:
- 200 gr de ciocolată albă
- 150 ml de smântână pentru frișcă
- 25 gr de unt gras
- 2 lingurițe cu esență de vanilie.
- caise din compot.
Pentru crema ganache de ciocolată neagră:
- 200 gr de ciocolată neagră
- 200 ml de smântână pentru frișcă
- 25 gr de unt gras
- 1 linguriță cu esență de migdale.
Pentru decor:
- 150 gr de fulgi de migdale
- caise din compot
- figurine de ciocolată neagră
- câteva migdale întregi.
Ruladă de cacao cu migdale și creme – Mod de preparare
Începe prin a aduce pe masa de lucru toate ingredientele necesare aluatului pentru foaia de ruladă cu cacao. Pentru reușita acesteia este necesar ca ouăle să nu fie foarte reci. Lasă-le pe masa de lucru timp de 15-20 de minute.
Cum prepari foaie de ruladă cu cacao
După ce ouăle au atins temperatura camerei, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Apoi, ia două boluri și separă albușurile de gălbenușuri. Presară puțină sare peste albușuri și mixează-le până când devin spumoase și cristaline. Apoi adaugă treptat jumătate din cantitatea de zahăr, în timp ce amesteci intens, până când bezeaua devine fermă.
Peste gălbenușuri adaugă cealaltă jumătate din cantitatea de zahăr. Amestecă-le până când devin spumoase și granulele de zahăr nu se mai simt. Adaugă uleiul și esența și omogenizează compoziția. Apoi, adaugă treptat, făina cernută împreună cu pudra de cacao.
Amestecă bezeaua de albușuri cu compoziția de gălbenușuri. Folosește o spatulă pentru amestecarea celor două compoziții și vei obține un aluat aerat.
Pune hârtie de copt în tava mare a cuptorului cu dimensiunile de 37/42 cm. Apoi toarnă compoziția pentru foaia de ruladă cu cacao în tavă. Pune tava în cuptor și coace foaia de ruladă pentru 20-25 de minute, la 180 de grade Celsius. Între timp, pregătește cele două creme de ciocolată.
Cum prepari cremele pentru ruladă de cacao cu migdale
Ambele creme se prepară în același mod.
Pune smântâna lichidă la încălzit, apoi adaugă ciocolata ruptă în ea și untul. Amestecă până când acestea se topesc și se omogenizează cremele. În crema de ciocolată albă adaugă esența de vanilie, iar în crema de ciocolată neagră adaugă esența de migdale. Poți adăuga esența preferată.
Lasă cremele de ciocolată să se răcească, apoi introdu mixerul în ele, pe rând și amestecă-le pentru a le oferi cremozitate. Descoperă și o rețetă de cremă de mascarpone cu ciocolată albă.
Oprește 1/3 din cantitatea de cremă albă pentru decor, iar 2/3 din aceasta întinde-o peste foaia de ruladă. Secționează foaia în două pentru a forma 2 rulade. Așază la câte unul din capetele foilor cuburi de caise, scurse bine din compot. Rulează cele două foi pornind de la capetele cu caise.
Împachetează ruladele astfel formate în hârtie de copt ți pune-le la rece pentru o oră.
Cum decorezi delicioasa ruladă de cacao cu migdale
După ce scoți ruladele de la rece, îndepărtează hârtia de copt de pe ele. Rumenește fulgii de migdale într-o tigaie antiaderentă, până când devin mai crocanți.
Îmbracă cele două rulade în cremă de ciocolată neagră, dar oprește 1/3 din cantitatea acesteia și pentru decor. Aplică fulgii de migdale pe lateralele ruladelor. Deasupra acestora, creează aveline din crema de ciocolată albă, iar lângă acestea alte aveline din crema de ciocolată neagră. Adaugă deasupra și bucăți de caise din compot, alternând cu migdale întregi, dar curățate și figurine de ciocolată neagră.
Mai lasă ruladele la rece timp de 30-40 de minute, apoi le poți porționa și savura cu poftă, alături de familie și prieteni.
Iar dacă îți plac deserturile sub formă de ruladă, îți mai oferim o rețetă de ruladă cu portocale și cremă de mascarpone.