Poți servi salata în boluri, în cupe de legume, pe felii de pâine prăjită sau în coșulețe din aluat fraged. Coșulețele de aluat fraged le găsești în magazinele alimentare, dar le poți prepara și acasă. Important este să ai forme speciale pentru mini tartes sau pentru brioșe.
Urmărește mai jos lista completă de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu o delicioasă salată aperitiv.
Salată de pui cu ciuperci și maioneză – Ingrediente
- 750 gr ciuperci champignon, albe
- 500 gr piept de pui dezosat
- 2-3 castraveciori murați
- sare și boabe de piper
- 1-2 foi de dafin
- apă pentru fierberea ingredientelor.
Pentru maioneză:
- 1 gălbenuș de ou crud
- 1 linguriță de muștar cu hrean
- 1 linguriță de muștar clasic
- 350 ml ulei de floarea soarelui
- sare, după gust
- suc de lămâie, după gust
- 1 linguriță cu apă minerală
- pătrunjel verde pentru decor.
Salată de pui cu ciuperci și maioneză – Mod de preparare
Începe cu pregătirea ingredientelor care necesită fierbere și răcire, înainte de a fi incluse în salată.
Porționează pieptul de pui în câteva bucăți mai mici. Pune un vas cu apă la foc mediu și adaugă bucățile din piept de pui. Înlătură spuma care se formează la suprafață, în timpul fierberii. Lasă pieptul de pui să fiarbă la foc lent până când este bine pătruns.
Adaugă în supă și 1/2 linguriță de sare, 1-2 foi de dafin și câteva boabe de piper. După ce carnea este bine fiartă, transfer-o într-o sită la scurs și las-o să se răcească.
În alt vas, pune ciupercile cu apă cât să fie bine acoperite. Pune și acest vas la foc mediu și fierbe ciupercile pentru aproximativ 30 de minute. Adaugă și în vasul cu ciuperci 1/2 linguriță de sare. După fierbere, transferă și ciupercile într-o sită la scurs și lasă-le să se răcească.
Între timp, răzuiește castraveții acri pe răzătoarea mică și pune-i într-o sită la scurs. Aceștia desăvârșesc gustul pentru delicioasa salată de pui cu ciuperci și maioneză.
Cum prepari maioneza pentru salată
Pune în bolul mixerului gălbenușul de ou și cele două tipuri de muștar. Adaugă și 1/4 linguriță de sare. Pornește mixerul și amestecă bine ingredientele, picurând treptat și uleiul de floarea soarelui. Pe parcurs, adaugă și câte puțin suc de lămâie proaspăt stors. Adaugă sare și suc de lămâie după propriul gust.
Dacă nu ai muștar cu hrean poți opta pentru puțin hrean proaspăt răzuit sau pentru 2-3 căței de usturoi răzuiți.
La final, adaugă și puțină apă minerală. Aceasta are rolul de a oferi un plus de cremozitate maionezei, dar diminuează și din gustul uleiului, împreună cu sucul de lămâie. Dacă nu agreezi maioneza din gălbenuș crud, poți opta pentru maioneza vegetală.
Amestecă într-un vas toate ingredientele pentru salată de pui cu ciuperci și maioneză. Castraveții acri răzuiți îi scurgi bine de lichid pentru a nu dilua textura salatei.
Depozitează salata la frigider în recipiente de sticlă sau de plastic cu capace. Este foarte gustoasă și va completa perfect platoul cu aperitive festive.
Din aceeași categorie de rețete pentru aperitive festive îți mai recomandăm și rețeta tradițională de salată de boeuf.