Sărățelele sunt alegerea perfectă pentru momentele în care stai la povești cu cei dragi. Te mai poți bucura de ele când butonezi tableta sau când vizionezi emisiunea preferată. În plus, dacă mai ai alături de ele și un pahar de lapte, de iaurt, sau chiar unul de bere, deliciul va fi maxim.
Aluatul pentru sărățele se prepară foarte ușor, din câteva ingrediente simple și accesibile tuturor. Este un aluat foarte fraged, în care se adaugă brânză sărată. Dacă nu ești fană a semințelor de chimen, le poți înlocui cu semințe de susan sau de mac.
Urmărește mai jos rețeta completă, cu listă de ingrediente și mod de preparare pentru a te convinge.
Sărățele cu brânză și semințe de chimen – Ingrediente
Chiar dacă sărățelele nu necesită ingrediente multe, pentru un gust desăvârșit, dar și pentru reușita sigură a rețetei, optează pentru ingrediente de calitate.
Pentru aluat:
- 2 ouă de mărime medie
- 250 gr de unt gras sau untură topită și solidificată
- 180 gr de smântână de calitate sau iaurt gras
- 200 gr de brânză telemea sărată
- 400 gr de făină de patiserie
- 1/2 linguriță de sare.
Pentru uns și decor:
- 1 ou
- semințe de chimen, susan sau mac.
Sărățele cu brânză și semințe de chimen – Mod de preparare
Începe prin a aduce pe masa de lucru toate ingredientele din listă, pentru prepararea aluatului fraged. Apoi adună și ustensilele necesare amestecării ingredientelor și frământării aluatului. Descoperă și rețeta de aluat foietaj, preparat în casă.
Cum prepari aluatul pentru sărățelele cu brânză
Într-o tigaie, topește untul sau untura și las-o să se tempereze.
Sparge ouăle într-un bol și adaugă un praf de sare peste ele. Amestecă-le doar până când se omogenizează albușurile cu gălbenușurile. Adaugă pe rând grăsimea topită și temperată, smântâna sau iaurtul și telemeaua răzuită. Omogenizează compoziția după fiecare ingredient adăugat.
La final, adaugă și făina trecută prin sită. Opțional, poți strecura și o parte din semințe în interiorul aluatului. Frământă aluatul până când devine compact și nelipicios. Nu veri obține un aluat foarte ferm, precum este aluatul clasic pentru pâine. Textura acestuia va fi mai moale, pentru că ai nevoie de un aluat ușor de întins. Împachetează aluatul în folie alimentară și pune-l la rece pentru minim 2 ore.
Cum formezi și coci sărățele cu brânză și semințe de chimen
Scoate aluatul de la rece și pune-l pe masa presărată cu făină. Înainte de a-l prelucra, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius și pune hârtie de copt în tava cuptorului.
Împarte aluatul în două și întinde fiecare bucată în câte o foaie de 2-3 mm grosime. Taie foile de aluat în fâșii de 2-3 cm lățime, apoi taie fâșiile în dreptunghiuri de 5-6 cm lungime.
Așază dreptunghiurile de aluat în tavă la mici distanțe între ele.
Amestecă bine oul, până la omogenizare și unge cu el sărățelele din tavă. Folosește o pensulă de patiserie pentru a le unge. Presară semințe pe deasupra acestora.
Pune tava în cuptor și coace delicioasele sărățele cu brânză și semințe de chimen pentru 25-30 minute la 180 de grade Celsius sau până când se rumenesc frumos deasupra.
Poți prepara sărățelele și la aparatul de vafe electric sau la cel pentru flacăra aragazului. Descoperă aici rețeta pentru aceste variante.