Originea souvlaki-ului poate fi urmărită până în Antichitatea Greacă. Primele mențiuni ale cărnii gătite pe frigărui datează din scrierile lui Homer și Herodot. În Grecia Antică, carnea era marinată și gătită pe frigărui, iar acest mod de preparare a continuat de-a lungul secolelor.
Rețeta a devenit foarte populară în Grecia în anii 1950 și 1960, când micile taverne și standuri de stradă au început să vândă acest preparat delicios. Iar între timp, rețeta s-a răspândit și în alte părți ale lumii, devenind un simbol al bucătăriei grecești.
Tot din bucătăria grecească îți mai recomandăm să încerci și rețeta de gyros cu carne de porc și salată.
Mai jos îți oferim lista de ingrediente și pașii necesari pentru delicioasele frigărui de pui.
Souvlaki de pui – Ingrediente
- 500 g piept de pui tăiat în cuburi
- 2 linguri de ulei de măsline
- 2 linguri de suc de lămâie
- 3 căței de usturoi, pisați
- 1 linguriță de oregano uscat
- 1 linguriță de cimbru uscat
- sare și piper după gust
- 4 frigărui (din lemn, înmuiate în apă sau metalice)
- pită pentru servire
- legume proaspete (roșii, ceapă roșie, ardei gras)
- sos tzatziki (pentru servire).
Rețeta grecească de frigărui de pui – Mod de preparare
Primul pas pentru prepararea rețetei constă în pregătirea cărnii de pui și a marinadei în care aceasta va sta o perioadă de timp, la rece.
Curăță pieptul de pui de grăsime și tendoane și secționează-l în cuburi uniforme și de mărimi egale.
Pentru marinare, într-un bol mare, amestecă uleiul de măsline, sucul de lămâie, usturoiul curățat și trecut prin presă, oregano, cimbrul, sarea și piperul. Omogenizează bine amestecul de ingrediente. Apoi adaugă bucățile de pui și amestecă-le bine pentru a le acoperi uniform cu marinada.
Acoperă bolul cu un capac sau cu folie de prospețime. Pune-l în frigider și lasă carnea la marinat pentru aproximativ 2-3 ore.
Descoperă și rețeta de piept de pui mediteraneean. Este o rețetă de friptură din piept de pui, care are la bază marinarea cărnii într-un sos de iaurt.
Cum prepari souvlaki de pui
Încălzește un grătar sau o tigaie grill la foc mediu-mare.
Înfige bucățile de pui pe frigărui, lăsând spațiu între ele pentru o gătire uniformă.
Așază frigăruile pe grătar și gătește-le, întorcându-le ocazional, până când carnea este rumenită complet și are o culoare aurie. În aproximativ 10-12 minute frigăruile sunt gata.
Pentru servirea lor încălzește pita pe grătar timp de câteva minute.
Pentru ca rețeta să fie completă, servește souvlaki-ul de pui cu pita caldă, legume proaspete tăiate și sos tzatziki.
Însă deliciosul souvlaki de pui poate fi servit și cu alte garnituri, cum ar fi cartofi prăjiți, orez sau salată. Marinarea corectă și gătirea uniformă sunt esențiale pentru a obține un preparat gustos și suculent.
Dacă mai dorești și alte rețete din bucătăria grecească, îți mai recomandăm să încerci și rețeta de pui cu roșii și măsline la cuptor.