Este cazul anumitor suplimente, despre care experții avertizează că pot afecta sănătatea intestinelor. Află din acest articol care sunt tipurile de suplimente care pot dăuna intestinelor și sistemului digestiv.
Tipuri de suplimente care pot dăuna digestiei
În viziunea dr. Harsh Sheth, chirurg bariatric, citat de Shefinds, există câteva opțiuni pe care ar fi indicat să le eviți, căci te poți expune fără să vrei la riscuri deloc de neglijat.
1. Suplimentele cu doze mari de fier
Fierul este un mineral esențial pentru diferite funcții ale organismului, inclusiv producția de celule roșii și transportul oxigenului. Totuși, aportul excesiv de suplimente cu fier poate avea efecte adverse la nivelul sănătății intestinelor.
Dr. Sheth avertizează că dozele mari de suplimente cu fier pot contribui la proliferarea bacteriilor rele din intestine. Astfel, ele contribuie potențial la afecțiuni ca bolile inflamatorii intestinale sau constipația.
Aportul de fier ar trebuie să provină din surse alimentare precum legumele cu frunze verzi, lintea și carnea roșie, observă specialistul. Dacă este nevoie de o suplimentare a fierului, optează pentru doze mai mici și consultă un specialist. Acesta poate stabili nevoile individuale de fier, astfel încât să reduci riscul unor complicații la nivel intestinal.
2. Anumite laxative din plante
Laxativele din plante sunt considerate adesea remedii naturale în cazul constipației, însă ele pot acționa destul de brutal asupra intestinelor. Dr. Sheth atrage atenția cu privire la utilizarea regulată a laxativelor care conțin ingrediente ca senna sau cascara (folosită destul de des în tratarea constipației). Extrasele din aceste plante pot irita mucoasa intestinală, putând duce în timp la dependența de laxative, mai ales dacă există un istoric de constipație cronică.
Utilizarea regulată a laxativelor poate avea ca efect dezechilibru electrolitic și deshidrarea, ceea ce exacerbează problemele digestive, avertizează dr. Sheth. Acesta recomandă alternative sigure precum creșterea aportului de fibre dietetice, o hidratare optimă și încorporarea unei activități fizice ușoare în stilul de viață.
În plus, suplimentele cu probiotice pot stimula sănătatea intestinală, stimulând mișcările intestinale regulate, fără potențialele efecte colaterale asociate cu laxativele din plante.
3. Suplimente cu conținut excesiv de fibre
Fibrele sunt recunoscute pentru rolul avut în promovarea sănătății digestive și a mișcărilor intestinale regulate. Totuși, a consuma în exces suplimente cu fibre nu înseamnă în mod necesar că îmbunătățesc sănătatea intestinelor. În opinia dr. Sheth, o creștere abruptă a aportului de fibre prin suplimente poate antrena balonarea, gazele și disconfortul digestiv. În plus, suplimentele pot interfera cu absorbția anumitor nutrienți.
Pentru a-ți asigura un aport echilibrat de fibre, totodată minimalizând riscul problemelor legate de intestine, este de preferat să crești gradual aportul de fibre cu ajutorul unor alimente cum sunt fructele, legumele și cerealele integrale, punctează specialistul citat. Această metodă garantează un aport echilibrat de fibre împreună cu alți nutrienți esențiali pentru sănătatea digestivă.
Fă alegeri informate
În concluzie, deși suplimentele pot juca un rol benefic pentru sănătate și starea de bine, este esențial să fie abordate cu precauție ținând cont de influența lor potențială asupra intestinelor.
Optând pentru alternative care favorizează digestia fără efecte adverse, poți face alegeri informate care contribuie la starea generală de sănătate. De asemenea, este importantă consultarea unui specialist înainte de a iniția orice tratament cu suplimente alimentare noi. Nu în ultimul rând, poți apela la alimente care te pot ajuta să ameliorezi constipația.