Carnea de pui este preferata tuturor, pentru mâncăruri delicioase, indiferent de categoria acestora. Este și gustoasă și sănătoasă, dar și rapid de preparat.
Poate fi folosită la supe și ciorbe, la mâncăruri scăzute, în chiftele și diferite aperitive. Este utilizată chiar și în rețetele de aspic, datorită conținutului ridicat de gelatină. Cel mai mult se folosește pieptul de pui care este fraged și suculent, iar dintre preparatele cu piept de pui, cele mai adorate sunt șnițelele. Acestea sunt urmate de pulpele de pui inferioare, preparate pe grătar, la cuptor sau în tigaie.
Descoperă și rețeta de pulpe de pui înfășurate în bacon, cu legume la cuptor. În continuare, îți oferim lista de ingrediente și pașii necesari preparării delicioasei tocănițe de pui.
Tocăniță de pui cu găluște din făină – Ingrediente
Împarte de la început lista de ingrediente în funcție de elementele ce compun mâncarea, pentru a-ți ușura munca. Ai nevoie de ingrediente pentru tocăniță și de ingrediente pentru găluște, după cum poți urmări mai jos.
Pentru tocăniță:
- 1 kg de carne de pui (pulpe, piept sau un mix)
- 2 cepe medii, tocate mărunt
- 2-3 căței de usturoi, tocați fin
- 1 ardei gras, tăiat cubulețe
- 2-3 roșii sau 200 ml de roșii pasate sau bulion
- 2-3 linguri de ulei
- 1 lingură de boia dulce
- sare și piper după gust
- 1 linguriță de cimbru uscat
- 1-2 foi de dafin
- 200 ml de apă sau supă de pui
- 1 legătură de pătrunjel verde, tocat.
Pentru găluște:
- 1 ou
- 100 g de făină
- un praf de sare
- 2-3 linguri de apă (dacă este nevoie).
Tocăniță de pui cu găluște din făină – Mod de preparare
Vei începe cu pregătirea cărnii și a legumelor. Dacă optezi pentru piept de pui, îl vei porționa în bucăți mai mici. Pulpele de pui inferioare sau superioare le poți lăsa întregi.
Legumele le cureți, le clătești și le scurgi, apoi le toci în cuburi.
Cum prepari tocănița de pui
Într-o cratiță mare, încălzește uleiul la foc mediu și călește ceapa până devine aurie. Adaugă usturoiul și ardeiul gras și călește-le împreună cu ceapa pentru încă 2-3 minute.
Adaugă carnea de pui tăiată bucăți și rumenește-o pe toate părțile. Presară boiaua dulce și amestecă bine, având grijă să nu o arzi.
Adaugă roșiile pasate sau bulionul, foile de dafin, cimbrul, sare și piper. Amestecă bine toate ingredientele.
Toarnă apă sau supă de pui, cât să acopere carnea și lasă tocănița să fiarbă la foc mic, acoperită, timp de aproximativ 30-40 de minute, până când carnea este bine pătrunsă și fragedă. Descoperă și o rețetă de găluște de cartofi cu bacon afumat.
Cum prepari găluștele pentru tocăniță de pui cu găluște din făină
Într-un bol, bate oul cu un praf de sare. Adaugă treptat făina și amestecă până obții un aluat mai gros, dar nu prea dens. Dacă aluatul este prea gros, adaugă 2-3 linguri de apă.
Cu ajutorul unei linguri, ia mici cantități din aluat și adaugă-le în oala cu tocănița care fierbe, având grijă ca găluștele să nu se lipească între ele.
Găluștele se vor fierbe în tocăniță și vor fi gata în aproximativ 5-7 minute, când vor pluti la suprafață.
După ce găluștele sunt fierte, verifică gustul tocăniței și mai adaugă sare și piper dacă este necesar. Stinge focul și presară pătrunjelul verde tocat deasupra.
Servește delicioasa tocăniță de pui cu găluște din făină fierbinte, alături de o salată de sezon sau murături. Dacă dorești și alte rețete cu carne de pui, mai poți încerca și rețeta de tocană de pipote și inimi de pui. Este un preparat delicioas, așa cum îl pregăteau bunicile odinioară.