Chiar dacă modul de preparare este complex și lista de ingrediente mai lungă, rezultatul final merită tot efortul și timpul alocat. Vei avea un tort delicios, spectaculos și foarte spornic. Morcovii oferă blatului de tort aromă, gust delicios, dar și textură deosebită. Nu mai ai nevoie de tramparea blaturilor în cazul acestui desert.
Crema de brânză se prepară simplu, din ingrediente puține, iar pentru un plus de savoare și culoare, poți adăuga în ea și cuburi de mango.
Mai mult decât atât, îți recomandăm să decorezi tortul cu fistic mărunțit, pentru un aspect plăcut și o textură crocantă.
Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari preparării tortului de morcovi. Cu siguranță, îi vei surprinde și tu pe cei dragi cu acest desert de sărbătoare.
Tort de morcovi cu mango și cremă de brânză – Ingrediente
Pentru prepararea acestui tort ai nevoie de mai multe elemente: blaturile din morcovi, crema de brânză și elementele pentru decor.
Împarte lista de ingrediente în funcție de aceste elemente, pentru a simplifica procesul de preparare.
Pentru blat de tort cu diametrul de 25 cm:
- 5 ouă de mărime medie
- 200 gr de zahăr
- 100 gr de nucă măcinată
- 400 gr de morcovi răzuiți
- 250 gr de făină
- 100 gr de unt
- 10 gr de praf de copt
- 1/2 linguriță cu bicarbonat de sodiu
- 1 linguriță cu pudră de scorțișoară
- coaja de la o lămâie
- 1 praf de sare.
Pentru crema de brânză:
- 500 gr de mascarpone
- 250 ml de frișcă lichidă
- 125 gr de zahăr pudră cu aromă de vanilie
- 1 praf de sare
- 200 gr gem de caise
- 1 fruct mango.
Pentru decor:
- 1 morcov
- 100 gr zahăr
- 200 ml apă
- sucul de la 1/2 lămâie
- 100 gr fistic măcinat.
Tort de morcovi cu mango – Mod de preparare
Începe cu prepararea compoziției pentru blatul de tort. În timp ce acesta se coace la cuptor, poți prepara crema de brânză și elementele pentru decor.
Cum prepari blat de tort cu morcovi
Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Separă albușurile de gălbenușuri în două boluri, ca pentru rețeta clasică de pandișpan. Presară sare peste albușuri și mixează-le până când devin spumoase. Apoi, adaugă treptat zahărul și continuă mixarea până când obții o bezea fermă. Adaugă gălbenușurile amestecate cu puțină sare și coaja de lămâie răzuită fin, apoi untul topit și răcit și omogenizează compoziția.
Amestecă făina cu praful de copt, bicarbonatul și pudra de scorțișoară. Trece acest amestec prin sită și adaugă-l treptat în compoziția pentru blat. La final, adaugă nuca măcinată și morcovii răzuiți.
Îmbracă forma de copt pe interior cu hârtie de copt și întinde compoziția pentru blat în ea. Coace blatul de tort cu morcovi pentru 35-40 de minute la 180 de grade Celsius. Lasă-l să se tempereze, mai întâi în forma de copt pentru 10 minute, apoi transferă-l pe un grătar de răcire.
Cum prepari crema și elementele de decor pentru tort de morcovi cu mango
Pune frișca lichidă în bolul mixerului și amestec-o până când începe să capete consistență.
În alt bol, amestecă mascarpone cu zahărul pudră până când devine cremos. Adaugă apoi mascarponele peste frișcă și mai amestecă-le împreună până când crema devine fermă. Adaugă și un praf de sare pentru accentuarea gustului. Pune crema de brânză la rece până când se răcește și blatul de tort.
Pentru elementele de decor, ai de mărunțit fisticul și de caramelizat morcovul tăiat în fâșii subțiri.
Fierbe un sirop consistent din apă cu zahăr și sucul de lămâie. Adaugă fâșiile de morcov și lasă-le să se caramelizeze în sirop pentru 7-8 minute. Apoi, transferă-le într-o sită la scurs. Poți folosi și siropul la tramparea blatului de tort, opțional.
Cum montezi tortul de morcovi cu mango și cremă de brânză
După răcire secționează blatul de tort în patru părți aproximativ egale. Așază prima parte de blat pe platoul de tort și întinde peste ea o treime din crema de brânză. Peste cremă, presară cuburi mici de mango. Așază a doua parte de blat și unge-o cu gemul de caise.
Urmează a treia parte de blat, iar o treime din crema de brânză și cuburi de mango. Pune deasupra și ultima parte de blat și decorează tortul de jur împrejur și deasupra cu ultima parte de cremă. Presară fisticul mărunțit pe lateralele tortului, iar deasupra așază frumos fâșiile de morcovi caramelizate.
Vezi mai multe imagini cu tortul de morcovi în GALERIA FOTO!
Pune deliciosul și spectaculosul tort de morcovi cu mango și cremă de brânză la rece pentru 4-5 ore înainte de a-l porționa. Ideal ar fi să îl lași de pe o zi pe alta la rece. Se va porționa mai bine, iar blaturile vor fi perfect hidratate.
O altă rețetă de tort delicios și spectaculos pe care ți-o recomandăm pentru data viitoare, este rețeta de tort Mozaic. Este un tort sub formă de tablă de șah, spectaculos și delicios.