Rețeta este originară din Cluj și a apărut pentru prima dată într-o carte de bucate în anul 1695, scrisă de Sofia Tofeus. Aceasta a fost fiica cea mică a episcopului reformat al Transilvaniei. Cartea a fost publicată în limba maghiară, dar republicată în cel puțin 19 ediții și tradusă în limba română sub numele de ”Cărticica meseriei de bucătar”.
Rețeta se mai găsește și sub denumirile: ”Kolozsvári káposzta”( în maghiară), ”Varză în straturi” sau ”Sarmale împrăștiate”. Poate fi preparată atât cu varză proaspătă, cât și cu varză murată. Este delicioasă în ambele variante. Straturile componente se prepară separat, apoi se combină într-un vas și se mai continuă prepararea la cuptor. Descoperă aici și rețeta de sarmale tradiționale românești, preparate ca la mama acasă. Iar mai jos, poți urmări rețeta detaliată pentru varza în straturi.
Rețetă de varză à la Cluj – Ingrediente
Pentru a prepara rețeta tradițională clujeană, vei pregăti separat trei straturi: unul de varză, unul de orez și altul de carne tocată.
Pentru stratul de varză:
- 2 verze proaspete sau murate
- 1-2 cepe
- 1 lingură cu ulei de floarea soarelui
- 1 linguriță cu boia de ardei afumată
- crenguțe de cimbru uscat
- flori de mărar uscat
- 1/2 linguriță cu chimen măcinat
- 1/2 linguriță cu piper măcinat.
Pentru stratul de orez:
- 200 gr de orez
- 600 ml de apă
- 1/2 linguriță cu sare.
Vezi mai jos și ingredientele pentru stratul de carne tocată.
Pentru stratul de carne tocată:
- 1 kg de carne tocată ( vită + porc)
- 2 cepe
- 1 linguriță cu boia de ardei afumată
- 1 linguriță cu sare
- 1/2 linguriță cu piper măcinat
- 1 lingură ulei
- 2-3 linguri cu smântână acră pentru deasupra.
Rețetă de varză à la Cluj – Mod de preparare
Pregătește două tigăi adânci și o oală în care vei pregăti separat cele trei straturi ce compun rețeta. În tigăi vei pregăti stratul de varză și pe cel de carne, iar în oală vei pregăti orezul.
Niciunul dintre straturi nu se prepară anevoios și nici timpul de preparare nu este îndelungat.
Cum prepari cele trei straturi pentru sarmale împrăștiate
Pentru prepararea stratului din varză, mai întâi toacă varza fideluță și amestec-o cu sare și piper, dacă folosești proaspătă. Dacă folosești varză murată, doar toac-o mărunt, las-o 15 minute în apă rece și scurge-o foarte bine.
Încinge uleiul în tigaie și călește în el ceapa tocată. Adaugă varza tocată și amestec-o bine cu ceapa. lasă varza să se călească împreună cu ceapa timp de 10-12 minute. Asezoneaz-o cu condimentele din listă.
Pentru a prepara stratul de carne tocată, încinge uleiul în a doua tigaie și călește în el ceapa tocată. Amestecă carnea tocată cu condimentele și adaug-o peste ceapă. Prepară carnea până când se deschide la culoare, amestecând periodic pentru a se pătrunde bine toate granulele de carne.
Pentru prepararea stratului de orez, fierbe orezul în apă cu sare, în cel mai clasic mod. Dar scurtează cu 5-6 minute timpul de fierbere pentru a nu se pătrunde definitiv. Se va mai hidrata și în timpul preparării la cuptor
Cum montezi straturile varză à la Cluj
Înainte de a forma straturile, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Apoi pregătește un vas termorezistent, o tavă sau chiar o formă de chec. Așază la baza vasului jumătate din cantitatea de varză călită. Întinde orezul fiert peste stratul de varză, iar peste orez întinde stratul de carne. Acoperă carnea cu un alt strat de varză.
Acoperă stratul de varză cu un strat subțire de smântână. Apoi introdu vasul în cuptor și prepară varza în straturi pentru aproximativ 30 de minute. Este un timp suficient pentru a se întrepătrunde bine toate gusturile și aromele.
Varza în straturi este delicioasă servită caldă cu smântână, ardei iute și cu mămăliguță.
Îți oferim pentru inspirație și cea mai rapidă rețetă de mămăligă și mai gustoasă decât ai crede.