Rețeta are rădăcini în bucătăria otomană și este considerată a fi fost adusă în Grecia de către grecii refugiați din Asia Mică în timpul schimbului de populații din anii 1920. Orașul Thessaloniki și regiunea Serres din nordul Greciei sunt renumite pentru această plăcintă. Fiecare are variații locale ale rețetei.
Inițial, plăcinta era preparată cu aluat de plăcintă făcut manual și umpluturi diverse. Printre acestea se număra brânză, carne tocată sau cremă de vanilie. În timp, a devenit un simbol al gastronomiei grecești, fiind consumată zilnic de mulți greci și vizitatori ai țării.
Plăcinta grecească cu griș și vanilie rămâne un preparat iubit și respectat în Grecia. Aceasta este un exemplu minunat de cum tradițiile culinare se adaptează și evoluează în timp, păstrând în același timp esența și autenticitatea originilor sale.
Tot din bucătăria grecească îți mai recomandăm să încerci și rețeta de plăcintă cu portocale și iaurt, denumită Portokalopita.
Mai jos, descoperă lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara rețeta de plăcintă cu griș și vanilie.
Ingrediente pentru Bougatsa cu cremă de griș și de vanilie
Împarte de la început lista de ingrediente necesară plăcintei în trei părți, în funcție de elementele ce o compun. Ai nevoie de ingrediente pentru aluat, umplutură și decor.
Pentru aluat:
- 500 g foi de plăcintă
- 100 g unt topit (pentru uns foile).
Pentru crema de griș cu vanilie:
- 1 litru lapte
- 200 g zahăr
- 120 g griș
- 3 ouă
- 1 linguriță esență de vanilie
- coaja rasă de la 1 lămâie (opțional)
- 50 g unt.
Pentru decor:
- zahăr pudră
- scorțișoară măcinată.
Rețeta pentru plăcinta Bougatsa – Mod de preparare:
Vei începe cu pregătirea cremei de vanilie. Aceasta necesită un timp de amestecare a ingredientelor, un timp de fierbere și un timp de răcire. În ultimul interval de timp, vei decongela și foile de plăcintă, dacă folosești din cele congelate.
Descoperă și o rețetă de foi pentru plăcintă, preparate în casă.
Cum prepari crema de griș cu vanilie
Într-o cratiță, încălzește laptele împreună cu zahărul, esența de vanilie și coaja de lămâie (dacă folosești), până aproape de punctul de fierbere.
Adaugă grișul treptat, amestecând continuu pentru a evita formarea cocoloașelor. Continuă să fierbi compoziția la foc mic, amestecând constant, până când se îngroașă ca o budincă.
Dă deoparte cratița de pe foc și adaugă untul tăiat în cuburi, amestecând până când acesta se topește complet. Lasă crema de griș cu vanilie să se răcească puțin, apoi încorporează în ea ouăle bătute, amestecând intens pentru omogenizare.
Cum formezi și coci plăcinta Bougatsa
Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius și unge cu unt o tavă de copt cu dimensiunile aproximative de 23/36 cm.
Așază o foaie de plăcintă în tavă și unge-o cu unt topit. Repetă procesul cu jumătate din cantitatea de foi, ungând fiecare foaie cu unt.
Întinde crema de griș cu vanilie răcită peste foile de plăcintă din tavă și niveleaz-o uniform. Așază restul foilor de plăcintă peste cremă, ungând fiecare foaie cu unt topit. Introdu marginile foilor în interior pentru a sigila umplutura.
Pune tava în cuptor și coace plăcinta timp de 45-50 de minute, la 180 de grade Celsius sau până când foile de plăcintă sunt aurii și crocante.
Scoate tava din cuptor și lasă plăcinta să se răcească puțin.
Porționează plăcinta Bougatsa în cuburi și presară deasupra zahăr pudră și scorțișoară. Se servește caldă sau la temperatura camerei.
Tot din bucătăria grecească mai poți încerca și rețeta de soufra cu zmeură.