Fie că este vorba de vin, bere sau cocktailul preferat, băutul poate contribui la sănătatea organismului. Acest lucru se întâmplă atâta timp cât este făcut cu moderație. Hai să aflăm împreună cât de mult poate afecta organismul consumul moderat de vin.
Ce se întâmplă cu organismul tău atunci când bei un pahar de vin în fiecare seară
Este foarte important să reții că un stil de viață sănătos în ansamblu, inclusiv un model de alimentație sănătoasă, activitatea fizică și socializarea regulată, contribuie, de asemenea, la sănătatea generală a organismului. Paharul de vin consumat în fiecare seară, cel mai probabil nu îți va face niciun rău.
S-ar putea să fii mai puțin stresată
Te simți bine atunci când te relaxezi cu un pahar de vin la sfârșitul unei zile lungi. Dar există și unele cercetări în spatele efectelor vinului asupra scăderii nivelului de stres. Compusul din vinul roșu, numit resveratrol, este responsabil pentru multe beneficii antiinflamatorii ale vinului. Cercetările din 2019 publicate în Jurnalul Neuropharmacology au descoperit că resveratrolul ar putea avea efecte anti-stres. Acesta blochează enzimele din creier care duc la comportamente asemănătoare depresiei și anxietății.
O altă revizuire a studiilor a constatat că consumul moderat de vin (1 pahar pe zi pentru persoanele de sex feminin și două pahare pe zi pentru persoanele de sex masculin) a fost asociat cu un risc cu 32% mai mic de depresie, scrie eatingwell.com.
Sănătatea ta mintală s-ar putea îmbunătăți
Când te simți mai puțin stresată, îți poți stimula starea de spirit. Acest lucru te poate ajuta să socializezi mai mult. Având un sprijin social puternic, nu numai că îți va oferi un sentiment de apartenență, dar ar putea, de asemenea, să scadă semnificativ riscul bolii Alzhiemer.
Alte cercetări recente au descoperit că consumul de vin poate avea beneficii și mai profunde când vine vorba de sănătatea mintală. O analiză amplă a constatat, de asemenea, că un consum moderat ar putea reduce depresia. Ar putea proteja creierul și poate reduce riscul de declin cognitiv, toate acestea promovând longevitatea.
Află și ce schimbări apar în corpul tău dacă renunți la zahăr. E atât de simplu să-ți învingi pofta de dulce.
Inima ta ar putea fi mai sănătoasă
De zeci de ani, au apărut cercetări despre beneficiile vinului pentru sănătatea inimii. Compușii antioxidanti din vin pot ajuta la reducerea inflamației și a stresului oxidativ. Acest lucru poate reduce riscul de ateroscleroză, boli coronariene și accident vascular cerebral. Alte studii au descoperit că vinul îmbunătățește nivelul de colesterol, tensiunea arterială și scade riscul de atacuri de cord.
Deși aceste informații ar putea face ca vinul să sune ca un leac miracol pentru bolile de inimă, lucrurile nu stau chiar așa în practică. De fapt, multe dintre aceste studii au constatat, de asemenea, că consumul în exces de alcool a dus la înrăutățirea sănătății cardiovasculare. Așadar, dacă bei un pahar de vin sau orice tip de alcool, asigură-te că îți păstrezi limitele.
Sănătatea intestinală s-ar putea îmbunătăți
Sănătatea intestinului poate contribui la sănătatea corpului în ansamblu. De la susținerea funcției imunitare până la ținerea la distanță a anumitor tipuri de cancer. În mod obișnuit, când te gândești la modalități de a susține microbiomul, te gândești la alimente precum probioticele și prebioticele. Cu toate acestea, și vinul ar putea fi pe listă. Un studiu a constatat că în special băutorii de vin roșu au un microbiom mai divers decât cei care au băut alte tipuri de alcool. Cercetătorii au atribuit acest lucru antioxidanților găsiți pe pielea strugurilor și resveratrolul.
Poate reduce riscul pentru unele tipuri de cancer, dar poate crește riscul pentru altele
Când vine vorba de consumul de vin și riscul de cancer, există vești bune și vești proaste. Vestea bună este că un consum moderat de vin ar putea avea un efect protector împotriva cancerelor esofagiene și gastrice. Un alt studiu recent a constatat că un consum moderat de vin ar putea reduce cancerul renal și limfoamele tiroidiene.
Totuși, același studiu a mai constatat că consumul moderat de alcool ar putea crește riscul de cancer de pancreas, prostată, ficat și sân. Alte studii au descoperit că și un singur pahar de vin pe zi poate crește nivelul de estrogen, care este un factor de risc cunoscut pentru cancerul de sân.