Deși specialiștii în nutriție sunt de acord că salata inclusă în rutina alimentară poate fi utilă în atingerea obiectivului de pierdere în greutate, a mânca zilnic salată poate crea dezechilibru.
Ce se întâmplă în organism dacă mănânci salată în fiecare zi
În opinia nutriționistei americane Michelle Milgrim, salatele pot fi combinate cu diferite ingrediente care să satisfacă nevoile nutriționale. Salatele au o densitate nutrițională remarcabilă, căci conțin fructe și legume. Astfel organismul primește o cantitate însemnată de vitamine, minerale, antioxidanți și fibre, arată Parade.
Așadar, a mânca zilnic salată are multiple beneficii, însă există unele precauții necesare. Specialiștii sugerează să fim atenți în anumite situații.
Aportul tău de nutrienți va crește
Un studiu din 2019 care a implicat 10.000 de adulți a arătat că persoanele care au mâncat salată au consumat mai multe vitamine A, B-6, C, E, K, acid folic colină și alți nutrienți esențiali.
Salatele includ deseori o varietate de legume, crudități și alte of ingrediente cu mare valoare nutrițională. Astfel beneficiază condiția generală de sănătate.
Te vei simți mai hidratat
A bea regulat multă apă este util, însă nu e singura modalitate de a te hidrata. Aportul nostru de fluide nu vine numai din ceea ce bem, ci și din alimentele pe care le mâncăm, completează nutriționista citată.
Fructele și legumele conțin în special apă, deci crescând aportul acestor alimente, se îmbunătățește nivelul de hidratare.
Se îmbunătățește sănătatea stomacului și intestinelor
Pe lângă nutrienți, salatele oferă foarte multe fibre. Salatele de legume, fructe, mazăre, fasole sau linte conțin fibre din abundență. Fibrele stimulează sănătatea intestinală.
Ajută la prevenirea constipației și susțin un sistem digestiv sănătos. În egală măsură, contribuie la dezvoltarea bacteriilor benefice din intestine, favorizând un microbiom intestinal optim.
O cercetare din anul 2020 a demonstrat că un consum intens de fibre îmbunătățește sănătatea inimii și sănătatea metabolică, inclusiv reglarea zahărului din sânge. A mânca alimente bogate în fibre solubile poate reduce cantitatea de colesterol absorbită din alimente.. Ca atare se îmbunătățește presiunea arterială.
În ceea ce privește nivelul de zahăr din sânge, salatele sunt în mod special benefice penrtru persoanele cu risc de diabet sau rezistență la insulină. Fibrele din salate încetinesc absorbția zaharurilor, prevenind creșterile rapide ale glucozei din sânge..
Pielea devine mai elastică și mai strălucitoare
Salatele sunt deosebit de utile pentru un aspect atrăgător al pielii. Fiind bogate în vitamine și antioxidanți, sănătatea pielii are de câștigat.
De exemplu, vitamina C din ingrediente ca ardeiul gras și citricele ajută la sinteza colagenului, contribuind la elasticitatea și strălucirea pielii.
De asemenea, antioxidanții ajută la protecția pielii în fața daunelor provocate de razele ultraviolete și polutanții de mediu.
Ajută la scăderea în greutate
În viziunea lui Milgrim, salatele cu multe legume și crudități sunt sățioase și au un conținut redus de calorii, ajutând persoanele care doresc să slăbească. În acest context, există nutriționiști care atrag atenția că trebuie avut mare grijă la dressing-urile din salate. Acestea conțin adesea foarte multe calorii în exces, cu o valoare nutrițională scăzută.
Dressing-urile au în compoziție zahăr, grăsime și sare ascunse, care pot dăuna unui regim de slăbit. Soluția ideală este un dressing cât mai simplu, făcut acasă dintr-un amestec de ulei de măsline, suc de lămâie, sare și oțet balsamic. Alte variante de salată care ajută la slăbit pot include crutoane, bucăți de carne grill sau tortila de taco.
Semne care arată că mănânci prea multă salată
Ce se întâmplă în organism dacă mănânci salată în fiecare zi. Saladele consumate în exces pot avea efecte adverse. De exemplu balonarea trădează faptul că alimentația ta cuprinde prea multe alimente crude, cum sunt cele conținute de o saladă. Vegetale în stare crudă pot fi dificil de digerat de către unele persoane. În cazul acestora se recomandă să le mănânce mai rar.
De asemenea, simptome ca diareea, constipația sau mișcările neregulate ale intestinelor pot indica faptul că mănânci prea multe crudități.
În mod similar, consumul prea des de salate te poate face să te simți cu un nivel de energie mai scăzut. Dacă te simți nesatisfăcut după salată sau te confrunți cu atacuri de foame, poate fi un indiciu că meselor tale le lipsesc anumiți macronutrienți sau arome, subliniază dieteticianul Trista Best.
Ca urmare ai putea simți nevoia să compensezi cu un consum de alimente mai puțin recomandate de nutriționiști.
În plus, aportul caloric insuficient te poate face să te simți obosit sau letargic, un semnal că ai nevoie de salate mai echilibrate nutrițional.
Dacă nu ești suficient de inspirat cu privire la salatele care să-ți satisfacă gusturile, fă o listă cu ingredientele care îți plac cel mai mult. Dă frâu liber imaginației și combină legume sau verdețuri, ierburi, uleiuri aromate sau condimente la care nu te-ai fi gândit. Lista lor e foarte lungă și pot schimba complet aroma unei banale salate.