Dacă te-ai decis să adaugi proteine în dieta zilnică, nu uita că acestea trebuie consumate cu moderație. Proteinele de ajută la construirea masei musculare, la reducerea poftei de mâncare și la îmbunătățirea digestiei.
Cât de multe proteine ar trebui să consumi zilnic
Doza zilnică recomandată s-a menținut pentru mult timp la 0,8 grame per kilogram de greutate corporală. Cu toate acestea, unii experți susțin că persoanele care depun un efort fizic solicitant ar trebui să crească doza la 1,4 grame per kilogram de masă corporală.
Proteinele pot fi de origine animală sau vegetală. Indiferent de sursa pe care o alegi este important să te consulți cu mediucul tău și să stabiliți împreună care ar fi aportul de proteine pe care acesta ți-l recomandă.
Proteinele se găsesc în carne, dar cel mai adesea nutriționiștii recomandă să consumi carnea roșie cu moderație.
Poți găsi proteine chiar și în carnea albă, slabă, aceasta fiind o sursă mult mai sănătoasă. Dacă ești vegetariană, atunci cea mai bună sursă pentru tine va fi cea de proteină vegetală.
Care este cel mai bun moment al zilei pentru a consuma proteine
Specialiștii susțin că nu există un moment exact al zilei în care ar trebui să consumi proteine. Cel mai bine ar fi să te asiguri că incluzi proteinele în toate cele trei mese principale ale zilei. Cele mai multe persoane obișnuiesc să consume proteine la cină.
Specialiștii recomandă să faci o schimbare și să incluzi proteinele în micul dejun. Acest lucru te va ajuta inclusiv în lupta împotriva kilogramelor în plus. Alimentele bogate în proteine reglează nivelul zahărului din sânge și sunt digerate mai rău, lucru care prelungește senzația de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp.
O distribuție egală a proteinelor la mesele principale te va ajuta să îți reglezi apetitul, iar în timp ai putea vedea și rezultate în ceea ce privește pierderea în greutate, spun specialiștii pentru Healthline.
De ce este important să consumi proteine pe tot parcursul zilei, nu doar la o singură masă
Consumul de proteine pe parcursul zilei te-ar putea ajuta în procesul de metabolizare al proteinelor și construcția blocului de aminoacizi. Carbohidrații vor fi stocați sub formă de grăsime și glicogen, însă acesta nu este și cazul aminoacizilor.
Proteinele sunt consumate pentru a susține metabolismul, pentru a menține sănătatea sistemului osos dar și pentru sinteza proteinelor musculare. Mai mult, consumul de proteine pe tot parcursul zilei îți va susține sănătatea organismului și te va ajuta să potolești pofta de mâncare.
Astfel, nutriționiștii recomandă ca din totalul zilnic necesar de proteină să-l împarți în mod egal în mesele tale principale, dar și în gustări.
Este necesar să consumi proteine imediat după un antrenament?
Sigur și tu ai auzit de termenul de „fereastră metabolică”. Această fereastră reprezintă perioada de recuperare a mușchilor și începe imediat după ce ai depus un efort considerabil.
Experții susțin că această fereastră poate dura între 2 și 3 ore, în funcție de intensitatea antrenamentului. Fereastra metabolică permite asimilarea corectă a proteinelor și a altor nutrienți favorizând o recuperare corectă pentru organism.
Este unul dintre motivele pentru care experții recomandă o gustare bogată în proteine imediat după un antrenament solicitant.