Chiflele sunt potrivite atât pentru micul dejun, cât și pentru pauza de masă de la birou. Pot fi incluse și în pachețelul de școală al celor mici. Le pot savura simple sau cu alte ingrediente, precum legumele proaspete, șuncă, ouă fierte, ouă ochiuri sau omletă.
Aluatul se prepară în mod clasic, dar pentru o textură pufoasă, adaugi lapte și ouă. Poți modela chiflele rotunde sau ovale, după preferințe. Opțional, le poți presăra cu semințe de susan de mac sau de chimen.
Descoperă și o altă rețetă de chifle pufoase, dar cu stafide și miere, din categoria aluaturilor dulci. Mai jos, poți urmări lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu chifele cu brânză și mărar.
Chifle pufoase cu brânză și mărar – Ingrediente:
- 500 g făină albă
- 7 g drojdie uscată (sau 25 g drojdie proaspătă)
- 250 ml lapte călduț
- 1 ou
- 50 g unt topit
- 1 lingură zahăr
- 1 linguriță sare
- 100 g brânză de vaci sau brânză feta, mărunțită
- 2 linguri mărar proaspăt tocat
- 1 ou pentru uns.
Rețeta chiflelor cu brânză și mărar – Mod de preparare
Adună de la început pe masa de lucru toate ingredientele și pregătește-le pentru a le avea la îndemână. Trece făina prin sită pentru a fi mai aerată. Mărunțește brânza și amestec-o într-un bol cu mărarul tocat mărunt. Dizolvă drojdia și zahărul în laptele călduț și lasă maiaua 10 minute să se dezvolte.
Cum prepari aluatul pentru chifle pufoase cu brânză și mărar
Adaugă oul, amestecul de brânză cu mărar și untul topit peste maiaua de drojdie și amestecă bine. Apoi, adaugă acest amestec peste făina din celălalt bol. Amestecă până se încorporează toate ingredientele și se formează un aluat omogen.
Frământă aluatul pe o suprafață presărată cu făină timp de aproximativ 8-10 minute. Aluatul trebuie să devină elastic și nelipicios.
Pune aluatul într-un bol uns cu puțin ulei. Acoperă-l cu un prosop curat și lasă-l să crească într-un loc cald timp de aproximativ 1 oră, până când își dublează volumul.
După ce aluatul a crescut, împarte-l în 12-15 bucăți egale, formând chifle rotunde sau ovale.
Așază chiflele într-o tavă de copt tapetată cu hârtie pergament, lăsând suficient spațiu între ele pentru a se extinde. Acoperă-le cu un prosop curat și lasă-le să crească din nou timp de aproximativ 30-40 de minute.
Încălzește cuptorul la 180°C.
Când chiflele au crescut din nou, amestecă oul rămas și unge-le cu el folosind o pensulă de patiserie. Pune tava în cuptor și coace delicioasele chifle pufoase cu brânză și mărar timp de 15-20 de minute sau până când devin aurii și sunt frumos crescute.
Scoate chiflele din cuptor și lasă-le să se răcească puțin înainte de a le servi, acoperite cu un ștergar curat. Poți să le servești calde sau reci, în funcție de preferințele tale.
Aceste chifle pufoase cu brânză și mărar sunt delicioase alături de o supă cremă sau ca gustare în sine. Descoperă și o rețetă de sandviș hawaiian cu șuncă și mozzarella, în care poți folosi chiflele pufoase.