Cobbler-ul este un desert tradițional american, care a apărut în secolul al XIX-lea. Se crede că a fost creat de coloniștii europeni în America, care nu aveau acces la cuptoarele și ingredientele necesare pentru a face plăcinte tradiționale.
În loc de o crustă de plăcintă, aceștia foloseau un aluat simplu de biscuiti sau de prăjituri, pe care îl puneau deasupra fructelor. Numele „cobbler” provine probabil de la aspectul neuniform al aluatului copt, care seamănă cu pietrele (cobbles) de pe străzile pavate. Descoperă și varianta rețetei cu căpșuni.
Mai jos, descoperă lista de ingrediente și modul de preparare pentru varianta acestui desert american cu piersici.
Cobbler cu piersici – Ingrediente
Pentru prepararea acestui desert ai nevoie de două feluri de ingrediente: pentru umplutura de piersici și aluat. Descoperă mai jos care sunt acestea.
Pentru umplutura de piersici:
- 6-8 piersici mari
- 150 g zahăr
- 1 lingură suc de lămâie
- 1 linguriță extract de vanilie
- 1/2 linguriță scorțișoară măcinată (opțional)
- 1/4 linguriță nucșoară măcinată (opțional)
- 2 linguri amidon de porumb.
Pentru aluat:
- 200 g făină
- 100 g zahăr
- 1 lingură praf de copt
- 1/2 linguriță sare
- 115 g unt rece, tăiat cubulețe
- 240 ml lapte
- 1 ou.
Rețeta de cobbler cu piersici – Mod de preparare
Având în vedere că pregătirea umpluturii de piersici și a aluatului se fac într-un timp scurt, mai întâi preîncălzește cuptorul la 180°C.
Cum prepari umplutura de piersici
Spală bine piersicile, șterge-le și descojește-le. Apoi, secționează-le în jumătăți, îndepărtează sâmburii și taie-le în felii.
Într-un bol mare, amestecă feliile de piersici cu zahărul, sucul de lămâie, extractul de vanilie, scorțișoara, nucșoara și amidonul de porumb. Lasă amestecul deoparte pentru 15-20 de minute pentru ca piersicile să elibereze suc. Descoperă și cum prepari cele mai apreciate deserturi cu fructe: clafoutis și cobbler.
Cum prepari aluatul pentru cobbler cu piersici
Într-un bol mare, amestecă făina, zahărul, praful de copt și sarea.
Adaugă cubulețele de unt rece și, folosind un blender de patiserie sau degetele, amestecă până când obții o textură asemănătoare pesmetului.
Într-un alt bol, amestecă oul cu laptele până la omogenizare. Apoi, adaugă amestecul lichid peste cel uscat, amestecând ușor până se încorporează.
Toarnă amestecul de piersici într-un vas de copt de aproximativ 23×33 cm, asigurându-te că este distribuit uniform.
Cu ajutorul unei linguri, pune aluatul deasupra amestecului de piersici, acoperind cât mai uniform posibil, dar nu trebuie să fie perfect.
Coace deliciosul cobbler cu piersici în cuptorul preîncălzit timp de 35-45 de minute sau până când aluatul devine auriu și piersicile sunt fierbinți și fac bule.
După coacere, lasă-l să se răcească puțin înainte de a-l servi. Este delicios servit cald, cu o lingură de înghețată de vanilie sau de frișcă.
Ușor asemănătoare cu rețeta de cobbler, mai ales ca aspect, este și rețeta de crumble cu caise și fulgi de migdale. Încearc-o și tu, acum când caisele au cel mai bun gust.