Drobul face parte din meniul tradițional românesc pentru mesele Sărbătorilor Pascale. În mod clasic, se prepară din organe de miel cu multă verdeață și ouă fierte.
Însă, există și alte variante ale rețetei, în care este exclusă carnea de miel. O poți înlocui cu carne de pui sau de curcan. Poți opta și pentru o rețetă de drob fără carne, din ciuperci cu multă verdeață. Acesta este mai ușor și mult mai sănătos. Descoperă aici și o rețetă de drob de ciuperci.
Drobul se prepară cu ouă de găină, fierte, însă ouăle de prepeliță oferă drobului un aspect plăcut. Poți așeza câte două pe rând, pentru că sunt mai micuțe.
Descoperă mai jos rețeta drobului de pui, detaliată cu listă completă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.
Drob de pui cu ouă de prepeliță – Ingrediente
- 400 gr ficat de pui
- 300 gr pipote și inimi de pui
- 8 ouă de prepeliță
- 5-6 linguri de ulei
- 3-4 ouă de găină
- 2 fire de usturoi verde
- 1 legătură de ceapă verde
- 1 legătură de mărar verde
- 1 legătură de pătrunjel verde
- 1/4 linguriță de sare
- 1 vârf de linguriță cu piper măcinat.
Rețeta drobului de pui – Mod de preparare
Începe prin a consulta lista și aduna pe masa din bucătărie toate ingredientele necesare rețetei. Acestea necesită un timp de preparare, respectiv pregătire, înainte de a le amesteca, pentru a forma drobul.
Organele de pui se vor prepara la tigaie, ouăle se vor fierbe tari, iar verdețurile se curăță, se spală și se toacă mărunt.
Cum pregătești ingredientele pentru drob de pui cu ouă de prepeliță
Mai întâi, te vei ocupa de organele de pui. Curăță-le bine de grăsime și pielițe și secționează-le în jumătăți. Adaugă-le într-un bol și toarnă apă rece peste ele. Lasă-le în apa rece pentru aproximativ 10-15 minute, pentru a se coagula sângele din interiorul lor. După ce nu mai se scurge sânge din ele, toacă-le în bucăți mai mici.
Pune ulei într-o tigaie, la încins și rumenește ușor bucățile de organe în el. Condimentează-le cu sare și piper, apoi lasă-le la răcit.
Între timp, curăță ceapa și usturoiul verde și toacă-le în rondele. Toacă mărunt mărarul verde și pătrunjelul, iar cele 8 ouă de prepeliță fierbe-le și decojește-le. Descoperă aici cum și în cât timp se gătesc corect ouăle fierte moi sau tari.
Sparge trei ouă crude într-un bol și amestecă-le cu un praf de sare și unul de piper. Mai toacă odată organele de pui și amestecă-le într-un bol cu verdețurile. Încorporează și compoziția de ouă crude și omogenizează bine amestecul de ingrediente.
Cum formezi și coci drob de pui cu ouă de prepeliță
Înainte de a forma deliciosul drob, pornește cuptorul la 200 de grade Celsius. Apoi, așază hârtie de copt într-o tavă clasică de chec.
Întinde în tavă jumătate din compoziția pentru drob. Peste aceasta, așază cele 8 ouă de prepeliță fierte, pe două rânduri longitudinale. Presează ușor ouăle să pătrundă pe jumătate în compoziție. Peste ouă adaugă și cealaltă parte din compoziția de drob. Niveleaz-o uniform la suprafață.
Amestecă un ou crud într-un bol și unge cu el suprafața drobului.
Introdu tava în cuptor și coace deliciosul drob de pui cu ouă de prepeliță pentru 30-40 de minute, la 200 de grade Celsius. După ce îl scoți din cuptor, lasă-l să se răcească mai întâi în tavă, pentru a nu se deforma. Apoi, îl poți transfera pe platou și porționa frumos.
Dacă nu excluzi carnea de miel din meniul de Sărbători, îți mai recomandă și rețeta de drob de miel pufos pentru Paște.