Efectele substanțelor din vin asupra organismului: beneficii

Sunt multe lucruri de știut despre vin, pe lângă faptul că se produce din strugurii albi sau roșii. Efectele substanțelor din vin asupra organismului sunt diverse: de la proprietăți anti-îmbătrânire până la reacții inflamatorii.

Publicat: 5 februarie 2021, 18:58
Actualizat: 11 februarie 2021, 18:46
Efectele substanțelor din vin asupra organismului sunt diverse - de la proprietăți anti-îmbătrînire până la reacții inflamatorii / Shutterstock

Vinul este una dintre cele mai vechi băuturi alcoolice din lume, și printre cele mai consumate.

Poate îi cunoști beneficiile pentru sănătate sau poate o bei doar pentru gust, dar te-ai întrebat vreodată ce se află în această băutură?

Sulfați, taninuri sau resveratrol – dacă te-ai informat până acum despre vin, probabil te-ai mai întâlnit cu acești termeni.

Efectele substanțelor din vin asupra organismului

Vinul este bogat în antioxidanți și, prin urmare, benefic pentru sănătatea organismului. Din păcate, nu tot ceea ce se găsește în această băutură acoolică este neapărat bun.

Efectele substanțelor din vin asupra organismului sunt variate.

Sulfiți

Sulfitii sunt adăugați în mod normal vinului pentru a-l proteja de oxidare sau de proliferarea nedorită a microbilor, spune Jim Harbertson, profesor asociat de enologie (n.r. știința vinului) la Universitatea de Stat din Washington pentru Health.

Cu alte cuvinte, păstrează vinul proaspăt și îl împiedică să se transforme în oțet. Sulfiții provoacă reacții alergice, precum strănutul și durerile de cap. În realitate, doar o mică parte din populație prezintă o sensibilitate sau o alergie la aceștia.

Histamina

Compusul pe bază de azot este un alergen obișnuit găsit în alimente care provoca un răspuns inflamator. De asemenea, este denumirea unei substanțe pe care corpul nostru o eliberează atunci când are o reacție alergică.

Histaminele apar uneori în vinurile care trec prin a doua fermentație pentru netezirea acidității și a texturii, explică profesorul de enologie.

În absența informațiilor de la producător, e aproape imposibil de identificat care vinuri au fost supuse acestui proces și care nu. 

Taninuri

Știi senzația de uscăciune pe care o ai pe limbă după ce guști anumite tipuri de vin? Această senzație astringentă este cauzată de taninuri. Aceștia sunt un tip de polifenol care se produce în timpul procesului de vinificare, în principal din struguri.

Acești micronutrienți pot combate bolile atunci când sunt consumați în anumite forme și alimente. Dacă sunt absorbiți de vin, „acești compuși naturali tind să se atașeze de proteinele salivare și de proteinele din sistemul digestiv uman, astfel încât beneficiile lor pentru sănătate sunt oarecum limitate”, spune Jim Harbertson.

Taninurile se găsesc cel mai adesea în vinurile roșii.

Resveratrol

E posibil să fi văzut acest antioxidant, prezent în coaja strugurilor, listat pe ambalajul serurilor și cremelor de înfrumusețare. Resveratrolul este cunoscut pentru proprietățile sale anti-îmbătrânire.

Deoarece coaja de strugure este integrată în procesul de fermentare mai mult timp pentru pregătirea vinului roșu, acesta conține mai mult resveratrol decât vinul alb. 

Consumul de struguri sau consumul de suc de struguri ar putea fi o modalitate de a mări concentrația de resveratrol din organism fără a consuma alcool. 

Unii oameni se întreabă dacă ar trebui să bea mai mult vin roșu din cauza posibilelor beneficii ale resveratrolului pentru sănătate.

Majoritatea experților și organizațiilor precum American Heart Association sugerează în continuare limitarea băuturilor alcoolice la una pe zi pentru femei și două pentru bărbați, scrie Nourish by WebMD.

Conținut scăzut de alcool

Vinul cu conținut scăzut de alcool combate procesului îmbătrânirii, are un preț mai mic pe sticlă, un gust mai ușor și mai puține calorii.

Deși relația dintre alcool și aportul de calorii este complexă, alcoolul este principala sursă de calorii din vin. Prin urmare, vinul cu conținut scăzut de alcool va avea mai puține calorii. 

Alcoolul nu se transformă în energie ca alte alimente pe care le consumi și, prin urmare, nu se stochează la fel ca alte calorii, spune Harbertson. 

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
2
Timp liber
Când se scot cozonacii din tavă. Trucuri de la gospodine pentru un cozonac reușit
Cozonacii sunt nelipsiți de pe masa de sărbătoarea r românilor. Gospodinele se pregătesc din timp pentru a avea pe masă cele mai bune preparate. Dacă îți dorești să ai parte de cozonaci apetisanți și...
3
Horoscop
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Astrologii au dezvăluit care este zodia nefericită a lunii mai 2024. Acest nativ se va confrunta cu cele mai multe probleme din cauza stresului de la locul de muncă. Astrele arată o perioadă destul...
4
Horoscop
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Astrologii au dezvăluit care este zodia nefericită a lunii mai 2024. Acest nativ se va confrunta cu cele mai multe probleme din cauza stresului de la locul de muncă. Astrele arată o perioadă destul...
5
Horoscop
Zodii care nu pot păstra un secret. Nativii în care nu e recomandat să-ți pui încrederea
Există unele zodii care nu pot păstra un secret. Acești nativi nu pot fi de încredere și este recomandat să eviți discuțiile importante în preajma lor. Dacă ai anumite probleme care îți dorești să...
PARTENERI