Rețeta de focaccia este inspirată din bucătăria italiană. Este o rețetă de pâine plată, preparată dintr-un aluat clasic, dar cu textură mai moale decât aluatul obișnuit. Este una dintre cele mai mai simple și rapide rețete de pâine.
În plus, este și foarte versatilă. Poate fi preparată doar din aluat simplu, dar și cu diferite umpluturi din semințe sau legume. Se pot folosi atât legume proaspete, cât și legume uscate, dar și diferite condimente și verdețuri. Pe lângă acestea, se mai pot adăuga măsline și diferite tipuri de brânză.
O astfel de pâine focaccia bogată în ingrediente este perfectă pentru pauza de masă de la birou. Descoperă una dintre cele mai populare rețete de focaccia, rețeta cu roșii cherry și măsline.
În continuare, poți urmări varianta detaliată a rețetei cu cu rozmarin și roșii uscate.
Focaccia cu rozmarin și roșii uscate – Ingrediente
- 500 gr de făină tip 650
- 7 gr de drojdie uscată
- 8 gr de sare grunjoasă
- 450 gr de apă caldă
- 4-5 linguri cu ulei de măsline
- 75 gr roșii uscate
- crenguțe de rozmarin
- granule de sare cu usturoi și oregano.
Rețeta de focaccia italiană – Mod de preparare
Ca pentru oricare alt aluat dospit, începe cu aducerea pe masa de lucru a ingredientelor și a ustensilelor necesare preparării aluatului. Trece făina prin sită în bolul de frământare și las-o la temperatura camerei cel puțin 30 de minute. Nu este recomandat să folosești făină rece la aluaturile dospite. Dacă este rece, va încetini dospirea aluatului.
Când făina se mai încălzește, poți începe amestecarea drojdiei cu zahărul. Adaugă cele două ingrediente într-un bol, amestecă-le și diluează amestecul cu 2-3 linguri de apă caldă. Apoi, adaugă o lingură de făină și omogenizează bine amestecul. Lasă maiaua de drojdie deoparte timp de 7-8 minute.
Cum prepari aluatul și formezi focaccia cu rozmarin și roșii uscate
După ce maiaua de drojdie și-a dublat volumul și s-a format o spumă la suprafața ei, creează un loc adânc la mijlocul făinii și pune acolo maiaua de drojdie, activată. Dizolvă sarea în apa caldă și toarnă câte puțin din apă peste drojdie, în timp ce amesteci totul cu făina din bol. În același timp, adaugă și jumătate din cantitatea de ulei de măsline.
Amestecă toate ingrediente până când se omogenizează bine aluatul. Întinde aluatul într-o tava de copt, unsă cu ulei de măsline. Așază o folie de prospețime deasupra și lasă aluatul la dospit pentru aproximativ 40 de minute.
În ultimele 10-15 minute pornește cuptorul la 220 de grade Celsius. Unge-ți degetele cu ulei de măsline și formează gropițe în aluat, din loc în loc.
Pulverizează ulei de măsline pe deasupra aluatului, apoi presară pe deasupra granule de sare cu condimente, roșiile uscate și crenguțe de rozmarin.
Introdu tava în cuptorul încălzit și coace focaccia cu rozmarin și roșii uscate pentru 15-20 de minute, la 220 de grade Celsius.
Descoperă și o rețetă de pâine de casă fără frământare.