Frittata: rețetă din bucătăria italiană

Dacă nu mai știi ce să gătești pentru o gustare sau chiar pentru una dintre mesele principale ale zilei, încearcă rețeta de frittata cu de toate. Este un preparat inspirat din bucătăria italiană, consistent, gustos și foarte sățios.

Publicat: 18 iunie 2021, 7:52
Actualizat: 18 martie 2022, 13:36

Frittata este de fapt un fel de omletă în care sunt incluse diverse legume, dar și preparate din carne. Se gătește într-o tigaie încăpătoare, pe flacăra aragazului sau la cuptor.

Este ideal să prepari fittata atunci când îți rămân prin frigider câteva bucăți de friptură și cartofi, de la o masă copioasă în familie. Se poate prepara și cu ingrediente proaspete, iar rezultatul este la fel de gustos.

Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu celor dragi, așa gustare savuroasă.

Frittata cu de toate – Ingrediente

Acestea sunt ingredinetele necesare pentru 4 porții de fittata gătită într-o tigaie cu diametrul de 28 cm:

  • 8 ouă medii
  • 4 cartofi mari
  • 1 ardei gras, roșu
  • 1 legătură de ceapă verde
  • 200 gr bacon afumat
  • 50 gr parmezan
  • 100 gr cașcaval
  • 20-30 ml ulei de măsline
  • sare și piper

Rețetă de frittata – Mod de preparare

Începe prin a-ți aduce toate ingredientele pe masa de lucru. Spală bine cartofii și pune-i la fiert în apă cu puțină sare. Lasă-i până se pătrund la testul cu furculița, apoi îi scurgi, îi treci prin jet de apă rece și îi cureți de coajă. Apoi îi feliezi mai grosier și îi lași deoparte până te ocupi de restul ingredientelor. Poți pregăti cartofi la cuptor cu ierburi aromate, dacă îți este mai ușor.

Curăță ardeiul și taie-l în fâșii. Tot în fâșii taie și baconul afumat. Poți folosi șuncă de Praga, sau orice preparat din carne preferi. Taie ceapa verde în rondele, după ce o cureți și o clătești cu apă rece. Răzuiește parmezanul și cașcavalul.

Sparge ouăle într-un bol, presară sare și piper peste ele și amestecă-le bine ca pentru omleta clasică. Adaugă parmezanul răzuit și cașcavalul, de asemeni răzuit și omogenizează compoziția.

Când toate aceste ingrediente sunt pregătite pune tigaia la încins, la foc mediu. Adaugă uleiul de măsline, apoi fâșiile de bacon și rumenește-le ușor pe toate părțile. Adaugă, apoi, fâșiile de ardei și amestecă-le printre cele de bacon. Adaugă și rondelele de ceapă verde, apoi cartofii feliați. Toarnă peste aceste ingrediente compoziția de ouă cu brânzeturi. Amestecă ușor cu o spatulă, să pătrundă bine compoziția de ouă printre celelalte ingrediente.

Așază un capac peste tigaie și lasă frittata cu de toate să se prepare bine până când compoziția este închegată. Dacă dorești frittata mai rumenă și la suprafață, poți să o întorci în tigaie.

Frittata cu de toate este un fel de omletă din bucătăria italiană / shutterstock

Cum procedezi pentru a întoarce frittata pe partea cealaltă

Ia o farfurie cu diametrul mai mare decât al tigăii. Desfă frittata din tigaie, introducând ușor o spatulă de jur împrejurul acesteia. Apoi înclină tigaia spre farfurie și lasă frittata să alunece în interiorul acesteia. Întoarce tigaia invers peste frittata din farfurie. Introdu o mână sub farfurie, iar pe cealaltă pune-o peste tigaie. Cu o mișcare rapidă a mâinilor, întoarce tigaia invers, apoi îndepărtează farfuria. Neapărat să folosești mănuși de bucătărie pentru a nu te accidenta!

Servește delicioasa frittata cu de toate caldă, la mic dejun, sau la una dintre mesele principale ale zilei. Asorteaz-o cu o salată verde, sau cu roșii proaspete, pentru un plus de prospețime.

Este foarte gustoasă și rece și merge luată la pachet. Spor și poftă bună!

Frittata cu de toate se servește atât caldă cât și rece / Shutterstock
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
2
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
3
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Mișcările astrale vor schimba cursul zodiilor în perioada ce urmează. Săptămâna Patimilor aduce cu sine transformări profunde. Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024 oferă toate informațiile necesare pentru fiecare nativ în parte....
4
Rețete
Pască cu aluat de pandișpan, mai cremoasă și elegantă
Dacă ești în căutarea unei rețete de pască cremoasă și elegantă, îți recomandăm să încerci rețeta de pască cu aluat de pandișpan. Chiar dacă compoziția pentru pască se prepară cu multe stafide, merită preparată...
5
Rețete
Cremă de cacao cu unt, pentru torturi și prăjituri
Dacă îți este dor de gustul cremelor de prăjituri din copilărie, simple și delicioase, îți oferim o rețetă de cremă de cacao cu unt. Este ușor de făcut și nu ai nevoie de ingrediente...
PARTENERI