Frittata este de fapt un fel de omletă în care sunt incluse diverse legume, dar și preparate din carne. Se gătește într-o tigaie încăpătoare, pe flacăra aragazului sau la cuptor.
Este ideal să prepari fittata atunci când îți rămân prin frigider câteva bucăți de friptură și cartofi, de la o masă copioasă în familie. Se poate prepara și cu ingrediente proaspete, iar rezultatul este la fel de gustos.
Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu celor dragi, așa gustare savuroasă.
Frittata cu de toate – Ingrediente
Acestea sunt ingredinetele necesare pentru 4 porții de fittata gătită într-o tigaie cu diametrul de 28 cm:
- 8 ouă medii
- 4 cartofi mari
- 1 ardei gras, roșu
- 1 legătură de ceapă verde
- 200 gr bacon afumat
- 50 gr parmezan
- 100 gr cașcaval
- 20-30 ml ulei de măsline
- sare și piper
Rețetă de frittata – Mod de preparare
Începe prin a-ți aduce toate ingredientele pe masa de lucru. Spală bine cartofii și pune-i la fiert în apă cu puțină sare. Lasă-i până se pătrund la testul cu furculița, apoi îi scurgi, îi treci prin jet de apă rece și îi cureți de coajă. Apoi îi feliezi mai grosier și îi lași deoparte până te ocupi de restul ingredientelor. Poți pregăti cartofi la cuptor cu ierburi aromate, dacă îți este mai ușor.
Curăță ardeiul și taie-l în fâșii. Tot în fâșii taie și baconul afumat. Poți folosi șuncă de Praga, sau orice preparat din carne preferi. Taie ceapa verde în rondele, după ce o cureți și o clătești cu apă rece. Răzuiește parmezanul și cașcavalul.
Sparge ouăle într-un bol, presară sare și piper peste ele și amestecă-le bine ca pentru omleta clasică. Adaugă parmezanul răzuit și cașcavalul, de asemeni răzuit și omogenizează compoziția.
Când toate aceste ingrediente sunt pregătite pune tigaia la încins, la foc mediu. Adaugă uleiul de măsline, apoi fâșiile de bacon și rumenește-le ușor pe toate părțile. Adaugă, apoi, fâșiile de ardei și amestecă-le printre cele de bacon. Adaugă și rondelele de ceapă verde, apoi cartofii feliați. Toarnă peste aceste ingrediente compoziția de ouă cu brânzeturi. Amestecă ușor cu o spatulă, să pătrundă bine compoziția de ouă printre celelalte ingrediente.
Așază un capac peste tigaie și lasă frittata cu de toate să se prepare bine până când compoziția este închegată. Dacă dorești frittata mai rumenă și la suprafață, poți să o întorci în tigaie.
Cum procedezi pentru a întoarce frittata pe partea cealaltă
Ia o farfurie cu diametrul mai mare decât al tigăii. Desfă frittata din tigaie, introducând ușor o spatulă de jur împrejurul acesteia. Apoi înclină tigaia spre farfurie și lasă frittata să alunece în interiorul acesteia. Întoarce tigaia invers peste frittata din farfurie. Introdu o mână sub farfurie, iar pe cealaltă pune-o peste tigaie. Cu o mișcare rapidă a mâinilor, întoarce tigaia invers, apoi îndepărtează farfuria. Neapărat să folosești mănuși de bucătărie pentru a nu te accidenta!
Servește delicioasa frittata cu de toate caldă, la mic dejun, sau la una dintre mesele principale ale zilei. Asorteaz-o cu o salată verde, sau cu roșii proaspete, pentru un plus de prospețime.
Este foarte gustoasă și rece și merge luată la pachet. Spor și poftă bună!