Nu ai cum să nu adori langoșii. Cu siguranță ți-i prepara mama sau bunica sau îi găseai în gogoșeria de la colț de stradă, în drum spre școală. Sunt asemănători cu gogoșile, dar sunt mai mari, pufoși pe margini și crocanți spre interior.
Rețeta pentru aluat este foarte ușoară și se prepară din cele mai simple ingrediente. Nu necesită decât apă, făină, drojdie, sare și puțin zahăr. Este mai simplă și decât rețeta pentru aluat de pâine, pentru că nu necesită grăsime. În schimb, langoșii se prăjesc în baie de ulei fierbinte ca și gogoșile clasice.
Pot fi serviți simpli la mic dejun, alături de un pahar cu iaurt. Pot fi serviți și reci, unși cu un strat de smântână și presărați cu cașcaval răzuit. Rețeta clasică ungurească prevede și puțin usturoi făcut mujdei și amestecat cu smântâna. Iar dacă îi dorești ca desert, presari puțin zahăr pudră peste ei.
Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu rețeta de langoși ungurești.
Langoși simpli – Ingrediente
Nu ai nevoie de foarte multe ingrediente pentru a prepara această gustare delicioasă din bucătăria ungurească.
Îți oferim lista de ingrediente pentru rețeta clasică, atât pentru aluat, cât și pentru servit.
Pentru aluat:
- 750 gr de făina tip 000
- 450 ml de apă caldă
- 30 gr de drojdie proaspătă sau 7 gr drojdie uscată
- 1 linguriță de sare
- 1 linguriță de zahăr
- aproximativ 500 ml de ulei de floarea soarelui, pentru prăjit.
Pentru servit:
- smântână
- cașcaval răzuit
- opțional, 2-3 căței de usturoi.
Rețetă de langoși simpli – Mod de preparare
Pentru prepararea aluatului de langoși este necesar să folosești făină de calitate. Făina tip 000 este una dintre opțiuni, dar și făina tip 450 este bună.
Începe cu pregătirea drojdiei. Pune drojdia sfărâmată într-un bol și adaugă zahărul peste ea. Amestecă-le cu o spatulă până când acestea se lichefiază. Apoi adaugă 2-3 linguri de apă caldă și o linguriță de făină. Omogenizează bine amestecul de ingrediente și lasă-l la temperatura camerei pentru 10 minute pentru a se activa drojdia.
Între timp, trece făina prin sită într-un bol încăpător. Amestecă făina cu sarea, apoi creează o adâncitură la mijloc. Pune acolo drojdia activată. Toarnă câte puțină apă caldă și amestecă intens ingredientele din vas până când obții un aluat compact. Aluatul pentru langoși va avea o consistență ușor mai moale decât aluatul pentru gogoșile clasice. Acoperă aluatul cu un ștergar și lasă-l la dospit pentru aproximativ o oră.
Cum modelezi și coci langoși simpli
După dospirea completă a aluatului, pune un ceaun sau o tigaie adâncă pe flacăra aragazului. Adaugă uleiul și lasă-l să se înfierbânte. Cu mâinile unse cu ulei rupe bucăți mici din aluat și modelează-le sub formă de bile pe masa unsă cu ulei. Aplatizează-le pentru a obține foi rotunde și subțiri de aluat cu diametrul de 20-22 cm. Scufundă-le pe rând în uleiul încins.
Vezi mai multe imagini din timpul preparării langoșilor în GALERIA FOTO!
Lasă langoșii să se rumenească pe prima parte până când devin aurii, apoi întoarce-i și rumenește-i frumos și pe a doua parte. Scoate langoșii rumeniți pe prosoape de hârtie pentru a absorbi surplusul de ulei. Apoi, îi poți transfera pe platouri de servire.
Sunt delicioși și serviți simpli, dar îți recomandăm să încerci varianta cu smântână și cașcaval răzuit. Nu vei regreta!
Îi poți servi și ca desert presărați cu zahăr, iar dacă ești fană gogoși pufoase și aromate, poți încerca și această rețetă cu rezultat garantat.