Printre cele mai adorate tipuri de pâine, un loc fruntaș îl ocupă pâinea de Sibiu cu cartofi. Este o pâine cu coaja moale și interior dens, dar foarte pufos.
Este foarte gustoasă, dar și hrănitoare și sățioasă, datorită amidonului din cartofi. Rețeta se prepară în două moduri: cu cartofi fierți în coajă sau cu cartofi fierți curățați. Iese la fel de bună în ambele variante.
Cei mai recomandați cartofi pentru pâine sunt cei albi. Aceștia conțin o cantitate mai mare de amidon, necesar aluatului de pâine. Piureul din cartofii albi iese mai dens și mai consistent. Descoperă aici și rețeta clasică pentru piure de cartofi.
În continuare, poți urmări rețeta completă pentru a prepara și tu pâine ardelenească cu cartofi.
Pâine cu cartofi – Ingrediente
- 650 gr făină tip 650
- 350 gr cartofi fierți
- 350 ml apă
- 1 linguriță de sare
- 1 linguriță de zahăr
- 50 ml ulei
- 40 gr drojdie proaspătă
- 100 gr făină pentru masa de lucru și decor.
Rețetă de pâine ardelenească cu cartofi – Mod de preparare
Începe cu pregătirea cartofilor. Curăță cartofii, clătește-i bine și toacă-i în cuburi. Apoi, pune-i într-o oală și adaugă mai multă apă, pentru că vei folosi din aceasta și pentru frământarea aluatului. Adaugă și sarea și fierbe cartofii până când încep să se sfărâme.
După fierbere, scurge cartofii și oprește 350 ml din apa în care au fiert. Pasează bine cartofii cu ustensila pentru piure și lasă-i la temperat.
Cum prepari pâine cu cartofi
În timp ce se mai răcește piureul de cartofi, pregătește drojdia. Fărâmițează drojdia într-un bol și amestec-o bine cu zahărul până când ambele ingrediente se diluează. Adaugă 2-3 linguri din supa de cartofi caldă, nu fierbinte. Amestecă bine și omogenizează compoziția.
Lasă drojdia să se activeze 10-12 minute, timp în care se mai răcorește și piureul de cartofi.
Pune piureul de cartofi cald în bolul de frământare și creează o adâncitură la mijlocul acestuia. Adaugă acolo drojdia activată. Amestecă piureul cald de cartofi cu drojdia, apoi începe să adaugi și câte puțină făină, dar și supă caldă. La final, frământă aluatul adăugând și ulei de floarea soarelui. Vei obține un aluat nu foarte ferm, dar care nu se lipește de mâini.
Împarte aluatul în două și modelează-l în două forme sferice. Pune-le în coșuri de dospire presărate cu făină sau în boluri. Presară făină și deasupra aluatului, acopere-le cu folie și ștergare curate și lasă-le la dospit timp de o oră.
După acest interval de timp scoate aluaturile din coșuri. Mai frământă-le puțin pe masa presărată cu făină și dă-le din nou formă sferică. Așază-le în tava mare a cuptorului, pe diagonala acesteia și așază deasupra lor două boluri. Mai lasă-le la dospit timp de 30 de minute.
Cum coci pâinea ardelenească cu cartofi
Cu 10 minute înainte de expirarea timpului de dospire pentru pâine cu cartofi, pornește cuptorul la 220 de grade Celsius.
Pune o tavă cu apă pe raftul inferior al cuptorului.
Îndepărtează bolurile de deasupra pâinilor. Presară făină peste aluaturi și crestează-le în două-trei locuri la suprafață. Introdu tava în cuptor, pe raftul de deasupra tăvii cu apă. Coace pâinile pentru 15 minute la 220 de grade Celsius. Apoi, micșorează temperatura la 200 de grade Celsius și mai coace pâinile pentru alte 15 minute.
Scoate tava cu apă din cuptor și mai lasă pâinile la copt timp de 20-30 de minute, la 175 de grade Celsius.
După coacere, acoperă pâinile cu un ștergar curat, pentru a se înmuia coaja. Lasă pâinea să se mai răcorească sub ștergare, apoi poți rupe un colț de pâine caldă, pentru a te bucura de gustul ei.
Iar pentru momentele în care nu ai timp și răbdare să frămânți aluatul, îți oferim o rețetă de pâine de casă fără frământare.