Pâine de casă cu usturoi, unt și pătrunjel în aluat

Această pâine de casă cu usturoi, unt și pătrunjel în aluat este perfectă pentru a fi savurată în orice moment al zilei, având o textură aerată și o aromă bogată. Spre deosebire de pâinea umplută de tip „garlic bread”, aici aromele se integrează direct în aluat, oferind o textură consistentă și o savoare unitară.

Maria Udrea
Publicat: 16 octombrie 2024, 6:26

O astfel de pâine poate fi savurată alături de supe și ciorbe, dar și folosită la sandvișuri sau la micul dejun. Poți prăji feliile de pâine, pentru un gust deosebit și acel efect crocant.

Poți transforma pâinea în crutoane, pentru a le folosi în supe cremă sau în salate. De asemenea, poți adăuga și alte ierburi aromate, precum rozmarinul, cimbrul sau busuiocul.

Descoperă și o rețetă de pâine împletită și umplută cu verdețuri.

Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru pâinea cu usturoi și pătrunjel.

Pâine de casă cu usturoi, unt și pătrunjel – Ingrediente

Ai nevoie pentru prepararea acestei pâini delicioase de o listă cu ingrediente clasice pentru aluat și de o altă listă cu câteva ingrediente pentru umplutură.

Urmărește mai jos care sunt acestea.

Pentru aluat:

  • 500 g făină albă (tip 000 sau 650)
  • 250 ml apă călduță
  • 7 g drojdie uscată (sau 25 g drojdie proaspătă)
  • 1 linguriță de zahăr
  • 1 linguriță de sare
  • 50 ml ulei de măsline.

Pentru umplutura aromată:

  • 150 g unt moale (la temperatura camerei)
  • 4-5 căței de usturoi, zdrobiți sau tocați foarte fin
  • 3 linguri de pătrunjel proaspăt, tocat fin
  • 1 linguriță de sare
  • 1 linguriță de piper (opțional)
  • 1 lingură de parmezan ras fin (opțional, pentru extra gust).

Pâine de casă cu usturoi, unt și pătrunjel – Mod de preparare

Începe cu activarea drojdiei. Într-un bol mic, amestecă drojdia uscată (sau proaspătă) cu zahărul și 50 ml de apă călduță. Lasă amestecul să stea timp de 5-10 minute până când devine spumos. Acesta este un semn că drojdia este activată.

Pregătește aluatul de de pâine

Într-un bol mare, adaugă făina și sarea. Fă o adâncitură în mijloc și toarnă amestecul de drojdie activată, restul de apă călduță și untul topit. Amestecă bine până când obții un aluat omogen.

Transferă aluatul pe o suprafață presărată cu puțină făină și frământă-l timp de 10-15 minute, până când devine elastic și neted. Alternativ, poți folosi un mixer cu cârlig pentru aluat timp de 8-10 minute la viteză medie.

Pune aluatul într-un bol uns cu puțin ulei, acoperă-l cu un prosop curat. Lasă-l la dospit într-un loc cald timp de o oră sau până când își dublează volumul.

Între timp, pregătește umplutura. Într-un bol amestecă untul moale cu usturoiul zdrobit, pătrunjelul tocat, sarea și piperul. Dacă dorești, poți adăuga parmezan pentru un gust mai bogat.

Descoperă și o rețetă de unt preparat în casă.

Cum formezi și coci pâine de casă cu usturoi, unt și pătrunjel

După ce aluatul a dospit, scoate-l din bol și întinde-l pe o suprafață ușor înfăinată într-un dreptunghi de aproximativ 1 cm grosime. Unge toată suprafața aluatului cu untul aromat, asigurându-te că îl distribui uniform.

Rulează aluatul în formă de sul, ca pe un cozonac. Sigilează bine marginile pentru a evita scurgerea untului în timpul coacerii. Poți lăsa sulul întreg sau îl poți tăia în felii, pe care să le așezi într-o tavă de cozonac, una lângă alta, pentru a obține o pâine mai aspectuoasă.

Așază sulul de aluat (sau feliile) într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și acoperă-l cu un prosop. Lasă-l să mai dospească 30-40 de minute, până când își mărește volumul. Unge aluatul la suprafață cu puțin unt topit pentru un aspect mai lucios.

Preîncălzește cuptorul la 180°C. Coace pâinea timp de 40-50 de minute sau până când se rumenește și este bine crescută. Dacă observi că se rumenește prea repede, poți acoperi deasupra cu folie de aluminiu pentru ultimele 10 minute de coacere.

După coacere scoate pâinea din cuptor și las-o să se răcească pe un grătar timp de 10-15 minute înainte de a o porționa. O poți servi caldă, simplă sau alături de un sos de iaurt sau brânză.

Dacă îți place pâinea cu ingrediente adăugate, mai poți încerca și rețeta de focaccia cu rozmarin și roșii uscate

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop
2 zodii care scapă de ghinion, potrivit astrologilor. Vezi dacă te numeri printre ele
Acești nativi își schimbă percepția asupra vieții, a relațiilor și a planurilor profesionale. Vezi care sunt cele 2 zodii care scapă de ghinion, potrivit astrologilor. Cosmosul le-a oferit mai mult noroc unora decât altora,...
2
Rețete
Plăcintă cu dovleac de post. Rețetă simplă și ușoară
Această plăcintă cu dovleac de post este ușor crocantă la exterior, datorită foilor de plăcintă coapte, și are o umplutură parfumată și dulce, înmiresmată cu scorțișoară. Dovleacul copt oferă o aromă dulce, caldă și...
3
Horoscop
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cei mai mulți nativi din zodiac se vor bucura de transformările acestea. Chiar dacă Pluto a intrat în Vărsaăor pe 19 noimebrie, puterea acestei planeta va persista în...
4
Horoscop
Un eveniment neașteptat ar putea avea loc în viața a două zodii. Cum se schimbă destinul lor la finalul lunii noiembrie 2024
Un eveniment neașteptat ar putea avea loc în viața a două zodii. Destinul lor s-ar putea schimba complet la finalul lunii noiembrie 2024. Ultima parte a acestui an pare să vină cu multe momente...
5
Știri
Cheryl Cole și-a luat rămas bun de la Liam Payne. Cântăreața a participat la înmormântarea tatălui fiului ei alături de colegii săi din One Direction și o mulțime de vedete
Cheryl Cole și-a luat rămas bun de la Liam Payne. Cântăreața a participat la înmormântarea tatălui fiului ei alături de colegii săi din One Direction și o mulțime de vedete. Cheryl și Liam Payne...
PARTENERI