Covrigii turcești cu susan sunt extrem de populari pe tot teritoriul Turciei, dar și în Orientul Mijlociu. Sunt foarte gustoși, crocanți la exterior și acoperiți în întregime cu susan, dar foarte pufoși în interior.
Iar dacă te întrebi cum de stau semințele de susan lipite de covrigi, trebuie să știi că ai nevoie de un tip de sirop prin care aceștia sunt scufundați înainte de a-I trece prin susan.
Pekmez se numește siropul original turcesc, care este un fel de melasă și este preparat din must de fructe, în special de struguri. Se găsește în comerț în magazinele de condiment, îndeosebi în cele cu specific arăbesc. Însă, în lipsa acestuia poți folosi orice melasă, sau chiar miere polifloră, diluată cu apă.
Urmărește mai jos lista completă de ingredient și pașii necesari pentru a prepara și tu acești delicioși covrigi cu susan din bucătăria turcească.
Rețeta covrigilor Simit – Ingrediente
Rețetele de aluaturi din bucătăria turcească sunt recunoscute prin simplitatea ingredientelor necesare, așa cum vei observa și în rețeta covrigilor cu susan.
Ingrediente pentru aluat:
- 500 gr făină tip 550 sau 650
- 20 gr drojdie proaspătă( 7 gr drojdie uscată)
- 1 linguriță de zahăr
- 2 lingurițe de sare
- 350 ml apă
- puțin ulei
- puțină făină pentru masa de lucru
Ingrediente pentru glazurat:
- 50 ml pekmez sau melasă
- 100 ml apă
- 200 gr semințe de susan
Rețetă de covrigi turcești cu susan – Mod de preparare
Ca la orice rețetă de aluat dospit, se începe cu pregătirea drojdiei. Se amestecă într-un bol drojdia cu zahărul până când ambele ingrediente se lichefiază. Se adaugă 2 linguri de apă caldă, se omogenizează bine amestecul și se lasă la dezvoltat până când își dublează volumul.
Între timp, se trece făina prin sită și se amestecă cu sarea. Când drojdia s-a activat se adaugă peste făină și se amestecă bine, în timp ce se toarnă treptat și apa caldă. Se frământă un aluat ușor ferm, mai întâi în vas, apoi pe masa de lucru presărată cu făină. Se procedează asemănător ca la rețeta clasică de aluatul pentru pâine.
După ce ai frământat bine aluatul, transferă-l într-un vas uns cu puțin ulei. Acoperă-l cu un ștergar de bucătărie și lasă-l la dospit timp de 50-60 de minute.
Cum formezi covrigii Simit
Împarte aluatul pentru covrigi în 10 părți aproximativ egale. Presară făină pe masa de lucru și modelează fiecare parte de aluat în câte o fâșie de aproximativ 10 cm lungime. Modelează aluatul răsucindu-l pe masa de lucru. Apoi îi dai formă de covrig lipindu-l bine la capete. Pune covrigii astfel formați în tava tapetată cu hârtie de copt și mai lasă-i la dospit pentru 20-30 de minute.
Pornește și cuptorul la 200 de grade Celsius. Amestecă melasa cu apa, într-un bol încăpător. Rumenește ușor susanul într-o tigaie antiaderentă, la foc mic, amestecând continuu pentru a nu se arde. Nu lăsa susanul pe foc prea mult timp, pentru a nu căpăta gust amar.
Trece covrigii, pe rând, prin melasă, apoi tăvălește-i bine prin susanul prăjit. Așază-i în tava de cuptor tapetată cu hârtie de copt. Coace covrigii turcești cu susan pentru 15 minute, la 200 de grade Celsius, sau până când sunt bine rumeniți la exterior.
Servește covrigii Simit, ușor calzi, simpli, sau chiar cu legume și alte ingrediente. Îi poți transforma chiar și în sandvișuri sau îi poți savura pe post de desert cu dulceața preferată.
Spor și poftă bună!