Simit. Rețetă de covrigi turcești cu susan

Dacă vremea răcoroasă de afară te inspiră să deschizi cuptorul pentru diferite preparate culinare, pune pe listă și rețeta de covrigi turcești cu susan, denumiți Simit.

Publicat: 30 septembrie 2021, 7:02
Actualizat: 18 martie 2022, 15:48

Covrigii turcești cu susan sunt extrem de populari pe tot teritoriul Turciei, dar și în Orientul Mijlociu. Sunt foarte gustoși, crocanți la exterior și acoperiți în întregime cu susan, dar foarte pufoși în interior.

Iar dacă te întrebi cum de stau semințele de susan lipite de covrigi, trebuie să știi că ai nevoie de un tip de sirop prin care aceștia sunt scufundați înainte de a-I trece prin susan.

Pekmez se numește siropul original turcesc, care este un fel de melasă și este preparat din must de fructe, în special de struguri. Se găsește în comerț în magazinele de condiment, îndeosebi în cele cu specific arăbesc. Însă, în lipsa acestuia poți folosi orice melasă, sau chiar miere polifloră, diluată cu apă.

Urmărește mai jos lista completă de ingredient și pașii necesari pentru a prepara și tu acești delicioși covrigi cu susan din bucătăria turcească.

Rețeta covrigilor Simit – Ingrediente

Rețetele de aluaturi din bucătăria turcească sunt recunoscute prin simplitatea ingredientelor necesare, așa cum vei observa și în rețeta covrigilor cu susan.

Ingrediente pentru aluat:

  • 500 gr făină tip 550 sau 650
  • 20 gr drojdie proaspătă( 7 gr drojdie uscată)
  • 1 linguriță de zahăr
  • 2 lingurițe de sare
  • 350 ml apă
  • puțin ulei
  • puțină făină pentru masa de lucru

Ingrediente pentru glazurat:

  • 50 ml pekmez sau melasă
  • 100 ml apă
  • 200 gr semințe de susan

Rețetă de covrigi turcești cu susan – Mod de preparare

Ca la orice rețetă de aluat dospit, se începe cu pregătirea drojdiei. Se amestecă într-un bol drojdia cu zahărul până când ambele ingrediente se lichefiază. Se adaugă 2 linguri de apă caldă, se omogenizează bine amestecul și se lasă la dezvoltat până când își dublează volumul.

Între timp, se trece făina prin sită și se amestecă cu sarea. Când drojdia s-a activat se adaugă peste făină și se amestecă bine, în timp ce se toarnă treptat și apa caldă. Se frământă un aluat ușor ferm, mai întâi în vas, apoi pe masa de lucru presărată cu făină. Se procedează asemănător ca la rețeta clasică de aluatul pentru pâine.

După ce ai frământat bine aluatul, transferă-l într-un vas uns cu puțin ulei. Acoperă-l cu un ștergar de bucătărie și lasă-l la dospit timp de 50-60 de minute.

Cum formezi covrigii Simit

Împarte aluatul pentru covrigi în 10 părți aproximativ egale. Presară făină pe masa de lucru și modelează fiecare parte de aluat în câte o fâșie de aproximativ 10 cm lungime. Modelează aluatul răsucindu-l pe masa de lucru. Apoi îi dai formă de covrig lipindu-l bine la capete. Pune covrigii astfel formați în tava tapetată cu hârtie de copt și mai lasă-i la dospit pentru 20-30 de minute.

Pornește și cuptorul la 200 de grade Celsius. Amestecă melasa cu apa, într-un bol încăpător. Rumenește ușor susanul într-o tigaie antiaderentă, la foc mic, amestecând continuu pentru a nu se arde. Nu lăsa susanul pe foc prea mult timp, pentru a nu căpăta gust amar.

Trece covrigii, pe rând, prin melasă, apoi tăvălește-i bine prin susanul prăjit. Așază-i în tava de cuptor tapetată cu hârtie de copt. Coace covrigii turcești cu susan pentru 15 minute, la 200 de grade Celsius, sau până când sunt bine rumeniți la exterior.

Covrigii Simit cu susan sunt crocanți la exterior și pufoși la interior / Profimedia Images

Servește covrigii Simit, ușor calzi, simpli, sau chiar cu legume și alte ingrediente. Îi poți transforma chiar și în sandvișuri sau îi poți savura pe post de desert cu dulceața preferată.

Covrigii Simit pot fi serviți sub formă de sandviș / Profimedia Images

Spor și poftă bună!

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI