Timpul de care ai nevoie pentru a adormi poate dezvălui multe despre sănătatea ta. La ce să fii atentă

Timpul de care ai nevoie pentru a adormi poate oferi informații despre starea ta de sănătate, potrivit experților în somn. Să adormi foarte repede nu este întotdeauna un lucru bun. De asemenea, nici să dacă adormi prea greu nu este foarte bine.

Claudia-Ellena Ignat
Publicat: 8 octombrie 2024, 6:13
Actualizat: 8 octombrie 2024, 9:35
Timpul de care ai nevoie pentru a adormi poate oferi informații despre starea ta de sănătate, potrivit experților în somn / Shutterstock

Somnul joacă un rol vital în sănătatea și bunăstarea ta generală. În timpul somnului, corpul tău lucrează pentru a susține funcționarea sănătoasă a creierului și pentru a îți menține sănătatea fizică. Există câteva repere generale legate de tiparele sănătoase de somn după care te poți orienta, potrivit specialiștilor.

Timpul de care ai nevoie pentru a adormi oferă informații despre sănătatea ta

Timpul necesar pentru a adormi este numit clinic „latența somnului”. Fiecare persoană adoarme în intervale diferite de timp, dar o latență normală a somnului este în general între 10 și 20 de minute.

Cu toate acestea, dacă te confrunți cu perioade aglomerate sau cu probleme de sănătate, pot fi necesare și 30- 40 de minute pentru a adormi. În acest caz, o igienă bună a somnului te poate ajuta să te odihnești corespunzător, potrivit specialiștilor în somnologie.

Igiena somnului este reprezentată de acțiunile pe care le faci înainte de culcare, care pot influența calitatea somnului tău. “Este recomandat să petreci o jumătate de oră înainte de culcare pentru a te relaxa și să faci din asta un fel de rutină nocturnă înainte de somn.”, a declarat medical psihiatru Dr. Dave Rabin.

Poți apela la una dintre tehnicile de meditație care să te ajute să te relaxezi. De asemenea, este sănătos să renunți la folosirea telefonului mobil cu cel puțin o oră înainte de somn. Asigură-te că în cameră ai o temperatură constantă și că este întuneric, fără să existe alte surse de lumină albastră.

Ce îți spune corpul tău când adoarme repede

Dacă timpul de care ai nevoie pentru a adormi este de doar câteva minute după ce te-ai așezat în pat, nu înseamnă neapărat că te confrunți cu probleme de sănătate. În anumite cazuri, însă, acest lucru ar putea fi un semnal că ceva se întâmplă în organism.

De exemplu, este posibil să ai nevoie de mai mult somn. Să adormi rapid poate fi un semn de epuizare al organismului, care se simte suprasolicitat și are nevoie de mai multă recuperare și odihnă.

De asemenea, acesta poate fi un indicator care îți arată că nu ai parte de un somn de calitate. Medicul tău te poate ajuta cu un tratament adecvat pe baza originii problemelor de latență a somnului.

Ce îți spune corpul tău când adoarme greu

Dificultatea de a adormi poate fi un simptom al insomniei, al unei dureri cronice sau al unei afecțiuni psihologice. Dacă ți se întâmplă frecvent să adormi greu, la mult timp după ce te-ai așezat în pat este posibil să te confrunți cu anxietate sau stres cronic.

Stresul, anxietatea și alte preocupări emoționale pot declanșa insomnia, ducând la un sistem nervos simpatic hiperactiv. Acesta începe practic să controleze mecanismul de luptă sau de fugă al organismului, eliberând cortizol, care este hormonul stresului.

În timp, insomnia poate duce la depresie, așadar, este recomandat să ceri sfatul unui specialist pentru a rezolva această problemă.

Dificultatea de a adormi poate fi o problemă cauzată și de lipsa unei rutine de somn. Dacă în ultima perioadă ai avut un program încărcat, să prioritizezi rutina de somn ți se poate părea o provocare, spune Parade.com.

Poți începe cu o schimbare mică, legată de respectarea orei la care mergi la culcare în fiecare zi. Acest obicei te poate ajuta să te bucuri de un somn de calitate și de odihnă profundă, care îi va permite organismului să se recupereze.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Sănătate
Cele mai bune alternative la pâine. Îți pot îmbunătăți sănătatea
Pâinea este un produs alimentar de bază în meniul zilnic al unui om. Cu toate acestea, cum preocupările pentru sănătate sunt din ce în ce mai multe, ai mai jos cele mai bune alternative...
2
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 7 octombrie – 13 octombrie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii vor avea parte de schimbări datorită mișcării retrograde a lui Jupiter. Citește horoscopul săptămânii 7 octombrie – 13 octombrie 2024 și vezi ce se întâmplă cu fiecare zodie în parte. Vor avea loc...
3
Rețete
Tort Malakoff. Rețetă tradițională din bucătăria austriacă
Rețeta de tort Malakoff poate fi alegerea potrivită pentru un eveniment deosebit în familie sau pur și simplu pentru a-i impresiona pe cei dragi. Nu este o rețetă complexă, iar ingredientele sunt simple și...
4
Horoscop
Combinații de zodii șef-angajat. Cu ce nativ s-ar putea să nu te înțelegi la locul de muncă
Dacă nu poți să-ți dai seama de ce tu și superiorii nu ajungeți la un acord, astrologia poate fi de vină. Ai mai jos combinații de zodii șef-angajat care au toate șansele să persiste...
5
Rețete
Dulceață de gutui rase, cu gust aromat și textură cremoasă
S-au copt gutuile, vrei să le conservi aroma pentru mai târziu și ești în căutare de rețete savuroase? Încearcă să prepari dulceață de gutui rase, o delicioasă rețetă tradițională românească, specifică toamnei, când gutuile...
PARTENERI