Odată cu sosirea iernii, organismul devine din ce în ce mai sensibil. Ca să ne protejăm, este bine să includem în dieta zilnică cât mai multe alimente care conțin vitamine.
Alimente benefice pentru sistemul imunitar
Fructele și legumele sunt cele mai indicate alimente pe care să le consumi dacă vrei să îți întărești sistemul imunitar. Starea ta de sănătate se va îmbunătăți considerabil.
Migdale
Migdalele sunt o sursă de nu mai puțin de 15 substanțe nutritive, cum ar fi magneziu, proteine sau zinc, potrivit indianexpress.com. În plus, acestea au un conținut ridicat de vitamina E, care acționează ca un puternic antioxidant.
De asemenea, vitamina E protejează organismul de infecțiile cauzate de viruși și bacterii. Migdalele sunt o gustare convenabilă care poate fi consumată oriunde, în orice moment al zilei. Nucile pot fi, de asemenea, incluse în dieta ta zilnică.
Ghimbir
Ghimbirul conține o mulțime de proprietăți antiinflamatorii care ajută sistemul imunitar să se ferească de bacterii și viruși. Consumul de ceai de ghimbir sau al medicamentelor pe bază de ghimbir pe stomacul gol, dimineața, poate preveni anumite boli și întărește sistemul imunitar.
Citrice
Se știe de multă vreme că vitamina C stimulează sistemul imunitar și ne protejează de gripă. Aproape fiecare citric are un conținut ridicat de vitamina C, inclusiv portocalele, lămâile, kiwi și guava. Și din moment ce majoritatea citricelor sunt recoltate în lunile mai reci, iarna este perioada ideală pentru a te bucura de aceste fructe proaspete și delicioase.
Broccoli
Pentru un sistem imunitar puternic, broccoli este alegerea ideală.
Acesta este plin de vitamine și minerale. Conține vitaminele A, C și E, dar și fibre și antioxidanți, potrivit healthline.com. Broccoli se numără printre cele mai sănătoase și benefice legume. Această legumă ar trebui servită crudă sau gătită foarte puțin pentru a-și păstra proprietățile intacte.
Usturoi
Usturoiul este alimentul nelipsit din orice bucătărie. Acesta adaugă aromă preparatelor culinare și are beneficii reale pentru starea ta de sănătate. Usturoiul este un puternic aliat în combaterea infecțiilor și ajută la încetinirea procesului de îngroșare a arterelor. Usturoiul întărește sistemul imunitar datorită concentrației sale mari de compuși care conțin sulf, cum ar fi alicina.
Atunci când tai sau zdrobești usturoiul, acesta dezvoltă o componentă numită alicină. Găsită sub formă de suplimente alimentare, alicina are proprietăți antibacteriene, antifungice și antivirale, conform University of Maryland Medical Center (UMMC). Tot alicina relaxează mușchiul cardiac și reduce colesterolul rău.
Spanac
Nu doar că este bogat în vitamina C. Spanacul conține o mulțime de antioxidanți și beta caroten, care pot mări capacitatea de combatere infecțiilor și automat, contribuie la întărirea sistemului imunitar. La fel ca broccoli, spanacul își păstrează nutrienții dacă se consumă crud.
Iaurt
Iaurtul grecesc este una dintre cele mai bune opțiuni atunci când vrei să consumi un produs de calitate, cu beneficii reale asupra stării de sănătate. Încearcă să alegi iaurturile simple, mai degrabă decât cele aromate sau îndulcite cu zahăr. Iar dacă vrei neapărat ca iaurtul tău să fie dulce și aromat, poți adăuga în el fructe sănătoase și un strop de miere. Iaurtul este o sursă excelentă de vitamine, printre care predominantă este vitamina D. Vitamina D ajută la reglarea sistemului imunitar și apără organismul împotriva bolilor.