Blatul tortului este marmorat cu o compoziție preparată din semințe de mac. Aceasta asigură tortului o textură deosebită și un joc de culori interesant. În contrast cu crema de mascarpone și compotul de dovleac, spectacolul de culori este garantat.
Dacă nu ai compot de dovleac sau nu îl găsești în magazinele alimentare, îl poți prepara pe loc, într-un timp destul de scurt. Descoperă aici și rețeta de compot de dovleac plăcintar, pentru iarnă.
Mai jos, vei descoperi lista completă și pașii de urmat pentru a prepara și tu tortul cu dovleac.
Tort cu compot de dovleac – Ingrediente
Împarte de la început lista de ingrediente în funcție de straturile care intră în compoziția tortului. Ai nevoie de ingrediente pentru blat, pentru compoziția de mac, pentru cremă și decor.
Pentru blat de tort în formă de 28 cm:
- 5 ouă
- 125 gr zahăr
- 150 gr făină
- 1 praf de sare
- 1 linguriță cu coajă de lămâie răzuită fin
- 20 gr unt pentru uns forma de copt
- 1 lingură de făină.
Pentru compoziția de mac:
- 150 gr semințe de mac
- 250 ml de lapte
- 50 gr de zahăr
- 1 linguriță cu esență de migdale
- 1 praf de sare
- 1 ou.
Pentru crema de mascarpone:
- 500 gr mascarpone
- 250 ml smântână pentru frișcă (35% grăsime)
- 100 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
- un praf de sare.
Pentru decor:
- 250 gr compot de dovleac plăcintar
- 5 gr tort gelee (gelatină transparentă pentru închegare rapidă)
- 1/2 linguriță semințe de mac.
Tort cu compot de dovleac – Mod de preparare
Primul pas constă în pregătirea compoziției din semințe de mac. Acestea necesită măcinare și opărire cu lapte fierbinte, în care dizolvi un praf de sare și zahărul. Apoi, adaugi esența și amesteci energic pentru omogenizare.
Compoziția de mac se fierbe la foc mic până când semințele de mac se hidratează bine și absorb tot laptele. După fierbere, lasă compoziția de mac la răcit, iar după răcire, adaugă în ea un ou întreg.
Abia după ce această compoziție este gata poți preparara aluatul pentru blatul de tort.
Cum prepari blatul de tort marmorat cu mac
Înainte de a începe amestecarea ingredientelor, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Apoi, pregătește forma în care vei coace blatul.
Ia două boluri și separă în ele albușurile de gălbenușuri. Peste albușuri presară puțină sare, apoi amestecă-le bine cu mixerul până când devin spumoase. Adaugă treptat zahărul, în timp ce amesteci energic. Când obții o bezea foarte fermă, adaugă gălbenușurile amestecate cu coaja de lămâie. La final, adăugi treptat făina și omogenizezi ușor compoziția.
Întinde compoziția pentru blatul de tort în tavă și adaugă pe deasupra mici grămăjoare din compoziția de mac. Coace blatul marmorat cu mac pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius.
Prepară crema pentru tort cu compot de dovleac
Lasă blatul de tort să se răcească și prepară crema de mascarpone.
Adaugă frișca lichidă în bolul mixerului și o amestec-o energic până capătă volum. Adaugă puțin câte puțin din zahăr și amestecă în continuare până când capătă fermitate. Apoi, adaugă mascarpone și un praf de sare. Omogenizează bine crema și las-o la rece până când se răcește bine blatul de tort.
Pentru a monta tortul, întinde peste blatul răcit 2/3 din cantitatea de cremă. Cu ajutorul unui posh cu dui stelat, formează din crema oprită mici aveline pe marginile de deasupra tortului. Adaugă bucățile de dovleac din compot în interiorul acestei coronițe, după ce le scurgi bine.
Încălzește siropul de la compot și amestecă în el gelatina transparentă. Vei obține un jeleu pe care îl întinzi imediat peste bucățile de dovleac de deasupra tortului.
Presară și semințe de mac peste avelinele de cremă, pentru un plus de contrast. Pune deliciosul tort cu compot de dovleac la rece pentru 2-3 ore, apoi îl poți porționa.
Dacă mai dorești și altă rețetă de tort deosebit, îți recomandăm rețeta de tort cu blat de nuci și cremă de mascarpone.