Reclamă

Alimente care nu expiră niciodată. Pot fi consumate și după 10 ani

Ți-ai propus să îți faci stocuri de alimente pentru posibile situații de urgență? Conservele de ton și fructele uscate sunt ideale pentru momentele în care ai nevoie ca cămara să fie plină. Chiar dacă au perioadă mare de valabilitate, iată o listă cu alimente care nu expiră niciodată.

Publicat: 3 iulie 2022, 7:13
Orez într-un sac de rafie, cu o lingură din lemn
Chiar dacă au perioadă mare de valabilitate, iată o listă cu alimente care nu expiră niciodată / Shutterstock

Dacă vrei cu adevărat să ai mereu în casă stocuri de alimente, atunci trebuie să te informezi cu privire la cele care au cel mai mare termen de valabilitate. Nu sunt atât de multe la număr, dar depozitarea lor nu necesită condiții speciale, ceea ce te ajută.

Alimente care nu expiră niciodată

Pe lista cu alimente care nu expiră niciodată sunt ingrediente simplă, versatile. Acestea se pot integra în tot felul de preparate. Ceea ce este cu adevărat important, e faptul că aceste alimente pot fi consumate fără griji și după zeci de ani, scrie mentalfloss.com.

Ai aici și o listă cu alimente neperisabile pe care le poți adăuga pe lista de cumpărături.

Orez alb

Cercetătorii au descoperit că orezul alb își va menține conținutul de nutrienți și aroma timp de 30 de ani. Se poate consuma când este depozitat în recipiente fără oxigen la temperaturi sub 4 grade Celsius. Orezul brun, cu toate acestea, nu durează atât de mult. El are o perioadă de valabilitate de doar 6 luni din cauza uleiurilor naturale găsite în stratul său de tărâțe.

Reclamă

Miere

Mierea a fost numită singura hrană care durează cu adevărat pentru totdeauna. Nectarul din flori se amestecă cu enzimele din corpul albinelor. Acest lucru schimbă compoziția nectarului și îl descompune în zaharuri simple care se depun în faguri. Acțiunea de vânt din aripile albinelor și enzimele din stomacul lor creează un lichid care este foarte acid [PDF], dar și sărac în umiditate.

Procesarea și sigilarea mierii adaugă, de asemenea, un timp mai mare la termenul de valabilitate nedefinit. În ciuda faptului că au un conținut scăzut de umiditate, zaharurile mierii sunt higroscopice. Asta înseamnă că ele captează umiditatea din aer. Când mierea încălzită și strecurată este sigilată corespunzător, umiditatea nu poate fi absorbită, iar mierea rămâne la fel. Se crede că cel mai vechi borcan cu miere găsit vreodată are 5500 de ani.

Reclamă

Sare

Având în vedere că clorura de sodiu este un mineral care este luat din Pământ, perioada sa de valabilitate nu ar trebui sa surprindă. De asemenea, sarea a fost folosită de secole ca instrument de conservare a altor alimente, deoarece elimină umezeala. Totuși, sarea din dulapul tău poate să nu dureze pentru totdeauna. Morton Salt subliniază că adăugarea de iod la sarea de masă reduce durata de valabilitate. Așa că, dacă pe recipientul tău scrie sare iodată, așteaptă-te să fie valabilă doar 5 ani.

Sos de soia

Totul depinde de tipul și de ce aditivi se folosesc, dar când este lăsat nedeschis, sosul de soia va rezista foarte mult timp. Chiar și după ce a fost deschis, condimentul sărat se poate păstra ani de zile în frigider.

Zahăr

Ca și în cazul altor articole din această listă, metoda de depozitare pe care o utilizezi pentru zahăr determină dacă îl poți păstra sau nu pentru totdeauna. Zahărul pudră și granulat se păstrează cel mai bine în recipiente etanșe pentru a menține umezeala la distanță. Comercianții sunt obligați să ștampileze pungile, dar producătorii spun că chiar și zahărul brun întărit este încă comestibil odată ce a fost înmuiat.

Fasole uscată

Ca și în cazul studiilor cu orez, cercetătorii de la Universitatea Brigham Young au descoperit că, după 30 de ani, calitatea generală a boabelor de fasole a scăzut, dar „toate mostrele au fost considerate acceptabile pentru utilizare într-o situație de urgență de cel puțin 80% dintre membrii grupului de consumatori. De asemenea, s-a constatat că digestibilitatea proteinelor rămâne stabilă în timp”.

Sirop de arțar pur

Un Ghid pentru depozitarea alimentelor pentru situații de urgență al Universității de Stat din Utah menționează siropul pur de arțar împreună cu alte zaharuri comerciale ca având o perioadă de valabilitate nedefinită „datorită rezistenței la creșterea microbiană, inclusiv mucegai”.

Asociația producătorilor de arțar din Massachusetts este de acord că siropul de arțar nedeschis va dura pentru totdeauna, dar oferă consumatorilor și instrucțiuni în cazul în care apare mucegaiul: „Dacă se formează orice mucegai inofensiv la suprafață, doar aduci siropul la punctul de fierbere, îndepărtează suprafața și toarnă-l într-un recipient curat. Ulterior se pune la frigider”.

Lapte praf

Gustul nu este la fel de bun, dar unul dintre principalele motive pentru care există lapte praf este că durează mai mult. De asemenea, este mai ușor de transportat și depozitat decât laptele proaspăt.

Pemmican

Inventat de triburile native americane, pemmicanul este încă favoritulcelor care caută o sursă de proteine ​​de lungă durată. Rețetele originale includeau carne uscată de la animale de vânat, cum ar fi elanul sau bivolii. Ulterior, aceasta era măcinată într-o pulbere și amestecată cu fructe de pădure și grăsime topită. Pemmicanul finit poate fi apoi consumat crud, înăbușit sau prăjit.

Astăzi, rețetele de pemmican sunt adesea ușor modificate, având în vedere siguranța alimentară, preocupările dietetice și ingredientele disponibile, dar unii încă sunt consecvenți în ceea ce privește puterea de rezistență a superalimentului.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Ben Affleck de mână cu Jennifer Lopez în timp ce fac cumpărături din Paris
Divertisment
Ce cadou de nuntă au primit Ben Affleck și Jennifer Lopez de la Jennifer Garner. Fosta soție a actorului a făcut un gest neașteptat
Nunta artistei Jennifer Lopez a ținut zile la rând primele pagini ale presei internaționale. Vedeta s-a bucurat de o ceremonie restrânsă pe care a organizat-o în mare secret alături de soțul său, Ben Affleck....
2
Ducii de Cambridge, la Wimbledon, în haine elegante
Divertisment
Videoclipul viral cu Prințul William și Kate Middleton. Imaginile în care se distrează la petreceri au strâns peste 4 milioane de vizualizări
Videoclipul viral cu Prințul William și Kate Middleton a fost comentat de multe persoane. Imaginile cu cei doi, în timp ce se distrează, cel mai probabil în facultate, au fost vizionate de milioane de...
3
Vlad Gherman, îmbrăcat casual, la Roata Vedetelor
Divertisment
Vlad Gherman a spus totul despre el. Detaliile pe care puțini le știu despre celebrul actor
Vlad Gherman a intrat în lumina reflectoarelor încă din adolescență și s-a făcut remarcat în serialele produse de Ruxandra Ion. În paralel a cucerit inimile tinerilor din România atunci când a cântat în trupa...
4
Un cristal pe masa unei ghicitoare în cărți
Horoscop
Bijuterii care atrag prosperitatea și fericirea în viață. Ce cristale trebuie să porți
Purtarea acestor bijuterii care atrag prosperitatea și fericirea în viață îți poate schimba cu adevărat planurile de viitor. De la inele care îți iau ochii la brățări fine ce pot fi purtate doar în...
5
Ramona Olaru, fotografie lângă roata de la Roata Vedetelor
Divertisment
Ramona Olaru vorbește deschis despre relația cu Cătălin Cazacu. Ce o deranjează cel mai mult la actualul ei partener
Ramona Olaru vorbește deschis despre relația cu Cătălin Cazacu. Ea a filmat a doua ediție a show-ului difuzat în exclusivitate pe Antena PLAY, Roata Vedetelor. Pentru că și-a dorit să răspundă la toate întrebările,...
PARTENERI
×