Acest tiramisu aduce o notă revigorantă, datorită contrastului dintre dulceața căpșunilor și aroma ușor sărată a fisticului. Crema de mascarpone este fină și aerată, în timp ce pișcoturile înmuiate în sos de căpșuni oferă o textură ușor crocantă la început, care devine moale și suculentă pe parcurs.
Desertul este ușor de montat în porții individuale, perfect pentru ocazii speciale sau ca desert la sfârșitul unei mese în familie. Rețeta se poate adapta după propriul gust. Poți să ajustezi cantitatea de fistic și pe cea de căpșuni sau să folosești alte fructe de pădure.
Descoperă și o rețetă de tiramisu cu dovleac și mascarpone, la pahar.
În continuare, vezi rețeta de tiramisu în varianta cu fistic și căpșuni, detaliată pas cu pas.
Tiramisu cu fistic și căpșuni – Ingrediente
- 200 g pișcoturi
- 250 g mascarpone
- 200 ml smântână pentru frișcă (minim 30% grăsime)
- 3 linguri de zahăr pudră
- 150 g fistic (decorticat și măcinat fin)
- 500 g căpșuni proaspete
- 50 g zahăr
- 1 linguriță extract de vanilie
- fistic mărunțit pentru decor și felii de căpșuni.
Rețeta de tiramisu la pahar – Mod de preparare:
Începe cu pregătirea unui topping de căpșuni.
Clătește 300 g de căpșuni din cantitatea totală, curăță-le și toacă-le mai mărunt. Adaugă-le într-o cratiță și presară 50 g de zahăr peste ele. Amestecă-le bine și pune cratița pe flacăra aragazului, aprinsă la intensitate minimă.
Fierbe căpșunile cu zahărul până când acesta se topește, iar căpșunile se mărunțesc. Nu este necesar să fierbi topping-ul în exces pentru a nu se reduce foarte mult. Acesta va folosi la siroparea pișcoturilor după montarea desertului. Lasă acest topping de căpșuni să se răcească și ocupă-te de celelalte ingrediente.
Descoperă și o rețetă de jeleu de zmeură.
Pregătește crema de mascarpone
Scoate smântâna pentru frișcă de la rece și pune-o în bolul mixerului. Mixeaz-o până când devine ușor fermă, adăugând treptat și zahărul pudră, dar și extractul de vanilie.
Adaugă brânza mascarpone și continuă să mixezi până când obții o cremă fină, dar fermă. Las-o deoparte și pregătește căpșunile și fisticul.
Spală cele 200 g de căpșuni rămase, scurge-le bine și taie-le în jumătăți sau sferturi, iar fisticul mărunțește-l grosier.
Cum montezi tiramisu cu fistic și căpșuni în pahare
Așază paharele pe masa de lucru și adaugă toppingul de căpșuni la baza lor. Peste acesta așază un strat de pișcoturi rupte în jumătăți și presează-le ușor în sosul de căpșuni. Nu le acoperi cu sos, este suficient să fie jumătate în acesta pentru a nu se înmuia foarte rău.
Adaugă crema de mascarpone deasupra pișcoturilor și nivelează-i uniform suprafața. Presară fisticul mărunțit pe deasupra cremei și adaugă jumătățile sau sferturile de căpșuni.
Dacă deții pahare mai mari, poți să așezi câte două straturi din fiecare element al desertului.
Pune paharele cu tiramisu în frigider și lasă-le acolo timp de cel puțin 2 ore, pentru a permite aromelor să se întrepătrundă.
Dacă dorești să testezi desertul tiramisu și în alte variante, mai poți încerca și rețeta de tiramisu cu zmeură și cremă cu ciocolată albă.