Reclamă

Beneficiile consumului de cartofi dulci. De ce sunt recomandați în dieta ta

Cartofii dulci sunt tot mai populari printre alegerile gospodinelor. Aceștia sunt versatili și ușor de preparat. Hai să descoperim împreună beneficiile consumului de cartofi dulci și cum anume reușesc aceștia să-ți îmbunătățească funcționarea organismului.

Publicat: 4 decembrie 2022, 6:24
Un platou alb pe care se află mai mulți cartofi dulci pentru a ilustra beneficiile acestora pentru organism
Hai să descoperim împreună beneficiile consumului de cartofi dulci și cum anume reușesc aceștia să-ți îmbunătățească funcționarea organismului / Shutterstock

Cartofii dulci sunt ideali în dietele de slăbire. Spre deosebire de cartofii obișnuiți, aceștia au mai puține calorii. În plus, cartofii dulci sunt bogați în vitamina A, vitamina C, magneziu și fibre. Aceste legume delicioase pot fi integrate cu ușurință în dieta ta zilnică.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Beneficiile consumului de cartofi dulci

Cartofii dulci sunt legume rădăcinoase și se găsesc aproape peste tot prin lume. Deși vin într-o gamă largă de variante, cartofii dulci sunt fie portocalii, fie violet la interior. Aceștia sunt bogați în minerale, antioxidanți, vitamine și fibre. Conform publicației Healthline, 200 de grame de cartofi dulci au următoarele valori nutriționale:

  • 180 calorii
  • 41 grame carbohidrați
  • 4 grame proteine
  • 0.3 grame grăsimi
  • 6.6 grame fibre
  • 44 % din doza zilnică recomandată de vitamina C
  • 43 % din doza zilnică recomandată de magneziu

Mai mult, cartofii dulci conțin potasiu, magneziu i vitamina B6. Cartofii dulci care sunt la interior portocalii sau violet sunt bogați în antioxidanți. Antioxidanții ajută în lupta împotriva radicalilor liberi și a eliminării stresului oxidativ.

Stresul oxidativ poate duce în timp la apariția inflamației în corp. Iată o listă cu alimente bogate în antioxidanți.

Reclamă

Îmbunătățesc digestia

Fibrele și antioxidanții care se găsesc în cartofii dulci ajută la îmbunătățirea sistemului digestiv. Cartofii dulci conțin două tipuri de fibre, solubile și insolubile. Organismul uman nu poate să digere aceste fibre. Ele rămân în tractul digestiv pentru o perioadă mai lungă de timp și oferă o varietate de beneficii.

Anumite tipuri de fibre solubile, cunoscute drept fibre vâscoase absorb apa și ajută în procesul digestiei. Fibrele insolubile nu absorb apa și nu adaugă volum. Totodată, fibrele ajută la oferirea senzației de sațietate. Prin urmare o să te simți plină pentru mai mult timp și nu vei mai consuma la fel de multe alimente.

Reclamă

Ajută la îmbunătățirea vederii

Beneficiile consumului de cartofi dulci sunt nenumărate. Printre acestea se numără și îmbunătățirea vederii. Specialiștii spun că aceste legume sunt bogate în betacaroten, un antioxidant responsabil pentru culoarea portocalie a anumitor fructe și legume.

Betacarotenul este transformat de organism în vitamina A, iar corpul îl folosește pentru a forma receptori de detectare a luminii în interiorul ochilor. Deficitul sever de vitamina A poate duce la slăbirea vederii în timp.

Îmbunătățește funcțiile cognitive

Cartofii dulci care sunt violet la interior sunt buni pentru sănătatea creierului. Studiile pe animale au demonstrat că aceste legume ajută la îmbunătățirea funcțiilor cognitive. Cartofii dulci ajută inclusiv la reducerea inflamației de la nivelul nervilor cranieni.

Mai mult, un studiu pe șoareci a arătat că această legumă este extraordinară când vine vorba de îmbunătățirea memoriei. Niciun studiu nu a fost făcut pe oameni până în prezent.

Întăresc sistemul imunitar

Vitamina A se găsește cu precădere în cartofii dulci. Astfel, aceștia devin un aliat de nădejde când vine vorba de întărirea sistemului imunitar. Cartofii dulci pot ajuta la reducerea inflamației și la o circulație mai bună a sângelui.

Mai mult, sistemul tău imunitar se va bucura de un boost. Cum sezonul răcelilor se apropie, încearcă să gătești și preparate care conțin cartofi dulci. Uite aici o rețetă delicioasă care poate fi servită la masa de prânz. 

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
fete care se îmbrățișează și zâmbesc pe un fundal alb
Horoscop
Zodii care știu să mențină prietenii de durată. De la cel mai fidel la cel mai absent nativ
Pentru cei mai mulți, relațiile care trec testul timpului sunt cele mai importante pentru fericire. Citește despre acele zodii care știu să mențină prietenii de durată și care este valoarea acestora. Există nativi care...
2
O femeie care poartă o rochie frumoasă și aleargă pentru a ilustra modul în care lasă trecutul în spate
Horoscop
Zodii care lasă trecutul în spate în săptămâna 11 martie – 17 martie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Astrologii au dezvăluit care sunt cele trei zodii care lasă trecutul în spate în săptămâna 11 martie – 17 martie 2024. Acești nativi sunt pregătiți să deschidă un nou capitol în viața lor. Astrele...
3
Brânzoaice trandafir, cu brânză de vaci și stafide
Rețete
Brânzoaice trandafir, cu brânză de vaci și stafide
Pentru momentele în care ai mai mult timp de petrecut în bucătărie și dorești să prepari plăcinte cu brânză, îți recomandăm rețeta de brânzoaice trandafir, cu brânză de vaci și stafide. Chiar dacă petreci...
4
fată frumoasă îmbrăcată cu o pelerină pe un cal într-o pădure
Horoscop
3 zodii care își propun să câștige orice luptă în perioada următoare. Vezi dacă te numeri printre ele
Mulți nativi își doresc să aibă noroc și să fie veghiați de astre, indiferent de situație. Cu toate acestea, 3 zodii care își propun să câștige orice luptă în perioada următoare chiar vor reuși....
5
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 11 martie – 17 martie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Astrologii au pregătit surprize inedite pentru toții nativii din zodiac. Fiecare zi a săptămânii va avea un punct intens pe care zodiile îl vor simți din plin. Horoscopul săptămânii 11 martie – 17 martie...
PARTENERI
×