Studiile efectuate în întreaga lume arată că vinul, consumat în cantități moderate, contribuie la sănătatea organismului, îmbunătățind calitatea vieții. În același timp, excesele au fost asociate cu boli de inimă, hipertensiune arterială sau accident vascular cerebral.
Beneficiile vinului pentru organism
Alb, roșu, rose, sec sau dulce, vinul este gustos și, din fericire, se află pe lista lichidelor recomandate de medici.
Descoperă tipurile de vin pe care este recomandat să le consumi, conform sfaturilor specialiștilor.
Roșu
Vinurile roșii rubinii conțin cei mai mulți antioxidanți. Acest lucru se datorează faptului că cojile de struguri nu sunt îndepărtate în timpul fermentării, conform Health.com
Cele mai cunoscute beneficii ale vinului roșu pentru organism sunt cele legate de sănătatea inimii. Un studiu publicat în revista Nature a constatat legătura dintre consumul de vin roșu și un risc mai scăzut de inflamație, boli coronariene și infarct. De asemenea, studiul subliniază că vinul roșu produs în conformitate cu metodele tradiționale care maximizează cantitatea de resveratrol și flavanoizi din vin este chiar mai bun decât alte soiuri pentru îmbunătățirea sănătății inimii.
Totodată, antioxidanți polifenoli din vinul roșu pot ajuta la combaterea stresului oxidativ din organism.
Portocaliu
Vinul portocaliu este un tip de vin alb. Însă, în procesul de producere al vinului alb, cojile sunt de obicei îndepărtate imediat după presarea strugurilor. În cazul vinurilor portocalii, care sunt obținute din struguri verzi, cojile rămân în contact cu sucul de la o săptămână până la un an de zile. În timpul acestui proces, numit macerare, compușii din coajă și din semine, inclusiv polifenolii, se dizolvă în vin, conferindu-i o culoare, aromă și textură distincte, potrivit Healthline.
Vinul portocaliu poate conține semnificativ mai mulți antioxidanți decât vinul alb. Acest lucru se datorează faptului că sucul din struguri fermentează împreună cu pielea și semințele.
Acestea conțin compuși numiți polifenoli, inclusiv resveratrol, kaempferol și catehine, care funcționează ca antioxidanți pentru organism.
Antioxidanții neutralizează radicalii liberi, molecule care pot provoca leziuni celulare atunci când se găsesc în cantități prea mari în organism. Aceste leziuni pot crește riscul de afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă și cancerul.
Rosé
În general, vinul rosé se obține din struguri de vin roșu, dar timpul în care coaja intră în contact cu sucul este mai scurt decât în cazul vinului roșu și vinului portocaliu. Pentru vinul roșu, procesul durează până la două luni, în timp ce în cazul vinului roz este vorba despre o perioadă între două și 20 de ore.
Vinul rose conține polifenoli care ajută la reducerea colesterolului rău (LDL). Alcoolul prezent în vinul Rose subțiază sângele și crește colesterolul bun (HDL). Totodată, potasiul din vinul rose contribuie la reducerea tensiunii arteriale crescute. La fel ca în cazul vinului roșu și portocaliu, consumul de vin rose ajută la scăderea șanselor dezvoltării bolilor de inimă, iar antioxidanții contribuie la reducerea inflamației vaselor de sânge, informează Health Benefits.