Reclamă

Dieta cu pepene roșu: beneficii și contraindicații

Dieta cu pepene roșu te poate ajuta să scapi de kilogramele în plus, poate reduce inflamația din organism și poate contribui la eliminarea toxinelor din corp. Cu toate acestea, la fel ca alte diete, dieta cu pepene roșu face promisiuni mari, dar specialiștii spun că aceasta poate afecta și în mod negativ organismul.

Publicat: 2 iulie 2022, 6:36

Sunt mai multe variante ale dietei cu pepene roșu. Cea mai populară dintre ele este un fel de detoxifiere. Aceasta implică o perioadă de privare relativ scurtă, dar strictă de la alte alimente, urmată de revenirea la dieta obișnuită.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dieta cu pepene roșu

În timpul primei etape, cei care se decid să țină această dietă nu consumă nimic altceva în afară de pepene. Această etapă durează de obicei trei zile. Ai voie să consumi un pepene întreg în fiecare zi. Din nou, specificul acestei diete variază în funcție de sursă.

După aceea, unii oameni revin la dieta lor normală. Alții adaugă treptat alte alimente înapoi în dieta lor. De exemplu, poți avea două mese cu preparate ușoare în fiecare zi și poți mânca pepene verde ca o gustare.

Ce spun experții despre dieta cu pepene roșu

Potrivit consultantului în nutriție Jessica Marcus, aceste tipuri de diete atrag oameni pentru că includ alimente gutoase. De asemenea, ele au avantajul că reprezintă un angajament scurt, ceea ce îi atrage pe cei care vor rezultate rapide.

Reclamă

„Spre deosebire de dietele de schimbare a stilului de viață, perioada de timp limitată a dietei cu pepene verde oferă celor care țin dietă un obiectiv realist și realizabil”, spune ea.

„Este mai probabil să te decizi la o dietă dacă asta înseamnă că poți mânca ceva ce îți place toată ziua.”

Pentru majoritatea oamenilor, pepenele este bun. Pe lângă beneficiile nutriționale, acesta oferă o cantitate însemnată de apă.

Reclamă

„Dieta cu pepene verde este într-adevăr mai mult o detoxifiere. Se bazează pe faptul că pepenele verde conține peste 90% apă”, explică Marcus. „Deci are un conținut scăzut de calorii și oferă câteva vitamine și minerale. Este hidratant, revigorant și te poate ajuta să te simți plină, cel puțin temporar”.

Beneficiile pepenelui roșu pentru sănătate

O cană de pepene verde bogat în nutrienți are doar 46 de calorii și conține următoarele vitamine, precum și multe altele minerale necesare organismului:

  • vitamina A, care este esențială pentru o vedere sănătoasă;
  • vitamina B-1, care ajută organismul să transforme alimentele în energie;
  • vitamina B-6, de care corpul dumneavoastră are nevoie pentru a crea globule roșii (RBC);
  • vitamina C, care este vitală pentru creșterea și repararea țesuturilor.

Pepenele verde este și o sursă bună de licopen. Acest antioxidant are o serie de beneficii și poate ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă, a cancerului și a altor afecțiuni, scrie healthline.com.

Pepenele verde conține, de asemenea, mai multă citrulină decât orice alt aliment. Aminoacidul citrulina este un adevărat ajutor în problemele de vasodilatație și flux sanguin. Citrulina își ia de fapt numele de la termenul latin pentru pepene verde, Citrullus lanatus.

Semințele de pepene verde sunt o gustare grozavă, ușor de prăjit și pline de fier și magneziu. Află de aici mai multe beneficii ale pepenelui roșu.

Riscuri potențiale ale dietei

Înainte să te aprovizionezi cu pepeni, Marcus oferă și câteva cuvinte de avertizare. Natura restrictivă a dietei îi lasă pe oameni fără nicio sursă alimentară de proteine, explică ea.

Din acest motiv, ea nu poate recomanda dieta copiilor, femeilor însărcinate sau oricărei persoane cu o afecțiune care necesită o dietă specială (cum ar fi diabetul) sau unei persoane cu funcția imunitară compromisă. Ea adaugă că, la fel ca toate dietele de scurtă durată, dieta cu pepene roșu nu este o soluție pe termen lung.

„Studiu după studiu arată că aceste diete nu funcționează pe termen lung”, spune ea. „Odată ce perioada de dietă s-a încheiat, oamenii cad în vechile lor obiceiuri, își recapătă greutatea și caută următoarea dietă pentru a scăpa de kilogramele acumulate”.

„Este important de reținut că pepenele verde nu conține grăsimi, un nutrient esențial, la fel ca și proteinele. Persoanele cu afecțiuni de sănătate care necesită o dietă specială, cum ar fi diabetul, ar trebui să evite dieta cu pepene verde”.

Citește aici și vezi de ce trebuie să ții cont atunci când alegi un pepene roșu.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×