Reclamă

Postul intermitent îți modifică genetica. Care sunt rezultatele celui mai recent studiu

Beneficiile surprinzătoare pentru sănătate ale postului intermitent merg dincolo de simpla pierdere în greutate. Pot chiar să îți facă organele mai sănătoase. Postul intermitent îți modifică genetica, susține cel mai recent studiu.

Publicat: 1 februarie 2023, 6:39

Una dintre tendințele de dietă cu cea mai rapidă creștere are mai puțin de-a face cu ceea ce mănânci sau cu cât de mult, ci cu momentul în care mănânci. Restricționarea orelor de masă, o practică numită uneori post intermitent, vine sub mai multe forme. Implică, în general, limitarea când mănânci la la anumite ore.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Postul intermitent îți modifică genetica

În mod intrigant, postul nu înseamnă doar pierderea în greutate. Mai multe cercetări sugerează că acest comportament poate stimula o serie întreagă de beneficii pentru sănătate. Îți poate oferi de la o stare mentală îmbunătățită până la un somn mai odihnitor. Pierderea în greutate, desigur, este beneficiul cel mai des întâlnit.

Dar, în timp ce postul intermitent a fost legat de o multitudine de beneficii pentru sănătate, cercetătorii au încă multe întrebări despre acesta. Una dintre cele mai mari întrebări este cum funcționează.

La nivel molecular, de ce schimbarea orelor în care mâncăm pare să aibă un efect atât de dramatic asupra corpului nostru?

Dr. Satchidananda Panda, profesor de biologie la Institutul Salk pentru Studii Biologice, a petrecut mult timp cercetând mecanismele de bază ale postului intermitent. El spune că pur și simplu limitarea alimentației la o fereastră de 8 până la 10 ore poate schimba modul în care genele noastre se exprimă, ceea ce are implicații largi pentru sănătate.

Reclamă

Care sunt rezultatele studiului

Într-un studiu recent din revista Cell Metabolism, Panda și colegii săi au făcut experimente pe grupuri de șoareci tineri, masculi. Le-au oferit aceeași dietă bogată în zahăr și grăsimi. Unui grup i s-a permis să se hrănească ad libitum, adică să mănânce ori de câte ori au vrut. Celălalt grup putea să mănânce doar într-un anumit interval orar, o formă de post intermitent numită hrănire limitată în timp.

Diferența dintre hrănirea limitată în timp și postul intermitent este că persoanele care țin postul intermitent numără și caloriile. Cu hrănirea limitată în timp, poți mânca în general orice și cât dorești. Singura regulă e că o poți face doar între 8 și 10 ore pe zi. În experiment, șoarecii aflați în programul ad libitum au câștigat în greutate și au experimentat disfuncție metabolică. Șoarecii cu hrănirea restricționată nu au făcut-o. Acest lucru este remarcabil, având în vedere că ambii urmau aceeași dietă.

Reclamă

Apoi, Panda și colegii săi au analizat organele șoarecilor Au căutat modificări genetice în 22 de regiuni diferite de organe și creier, examinând mai mult de 21.000 de gene din peste 1.000 de mostre. Important este că au prelevat mostre în diferite perioade de-a lungul zilei și nopții. Expresia genelor se poate schimba pe parcursul zilei, în funcție de funcția lor.

„Genele noastre nu sunt statice. Așa că nu poți să te uiți o dată într-o dimineață sau seară și să-ți dai seama ce se întâmplă”, a spus Panda. „Spre surprinderea noastră, am descoperit că aproape fiecare organ la care ne-am uitat a experimentat un impact uriaș din cauza alimentației limitate în timp”.

Mai mult de 80% dintre organele examinate au avut un anumit nivel de modificare a genelor care codifică proteine, ceea ce înseamnă că hrănirea limitată în timp ar putea modifica eficiența metabolică.

Ce s-a întâmplat în cazul unui experiment pe oameni

La suprafață, acesta nu este un rezultat complet surprinzător. Postul intermitent a fost anterior legat de îmbunătățirea funcției hepatice, sensibilitatea la insulină și chiar reglarea hormonală. Se pare că are un efect larg asupra multor sisteme diferite din organism, dar unele dintre aceste organe, în special creierul, au fost analizate mult mai puțin decât altele.

Desigur, această cercetare a fost pe șoareci și doar șoareci masculi pentru început. Este posibil ca acest lucru să nu se aplice la fel și la oameni.

Panda a studiat efectele postului intermitent și la oameni. El a făcut un experiment cu 15 bărbați australieni cu obezitate. Ei au ținut o dietă limitată timp de opt săptămâni.

„Le-am luat biopsia. A fost extrasă puțină grăsime de pe burtă, aproape ca o mini-liposucție”, a explicat Panda. „Ceea ce am descoperit au fost schimbări bune în expresia genelor la acești indivizi, ceea ce ne oferă acum o idee la ce să ne așteptăm atunci când persoanele cu obezitate nu mănâncă într-un timp limitat”.

Nu se cunoaște pe deplin măsura în care postul intermitent îi poate ajuta pe oameni. Puține lucruri sunt atât de complexe precum modul în care corpurile umane transformă alimentele în energie.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
fete care se îmbrățișează și zâmbesc pe un fundal alb
Horoscop
Zodii care știu să mențină prietenii de durată. De la cel mai fidel la cel mai absent nativ
Pentru cei mai mulți, relațiile care trec testul timpului sunt cele mai importante pentru fericire. Citește despre acele zodii care știu să mențină prietenii de durată și care este valoarea acestora. Există nativi care...
2
O femeie care poartă o rochie frumoasă și aleargă pentru a ilustra modul în care lasă trecutul în spate
Horoscop
Zodii care lasă trecutul în spate în săptămâna 11 martie – 17 martie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Astrologii au dezvăluit care sunt cele trei zodii care lasă trecutul în spate în săptămâna 11 martie – 17 martie 2024. Acești nativi sunt pregătiți să deschidă un nou capitol în viața lor. Astrele...
3
Brânzoaice trandafir, cu brânză de vaci și stafide
Rețete
Brânzoaice trandafir, cu brânză de vaci și stafide
Pentru momentele în care ai mai mult timp de petrecut în bucătărie și dorești să prepari plăcinte cu brânză, îți recomandăm rețeta de brânzoaice trandafir, cu brânză de vaci și stafide. Chiar dacă petreci...
4
fată frumoasă îmbrăcată cu o pelerină pe un cal într-o pădure
Horoscop
3 zodii care își propun să câștige orice luptă în perioada următoare. Vezi dacă te numeri printre ele
Mulți nativi își doresc să aibă noroc și să fie veghiați de astre, indiferent de situație. Cu toate acestea, 3 zodii care își propun să câștige orice luptă în perioada următoare chiar vor reuși....
5
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 11 martie – 17 martie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Astrologii au pregătit surprize inedite pentru toții nativii din zodiac. Fiecare zi a săptămânii va avea un punct intens pe care zodiile îl vor simți din plin. Horoscopul săptămânii 11 martie – 17 martie...
PARTENERI
×